Νόμος του κράτους είναι ο Προϋπολογισμός 2025 μετά την χθεσινή υπερψήφιση του από την Βουλή. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τις τράπεζες από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Ειδικότερα, με 159 ψήφους υπέρ και 139 κατά, σε σύνολο 298 ψηφισάντων για τα έσοδα του Προϋπολογισμού, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025, ύστερα από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Παράλληλα, με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απουσίασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς.
Οι 159 θετικές ψήφοι περιλαμβάνουν τους 155 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές: τον Ελευθέριο Αυγενάκη, τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, τον Γιώργο Ασπιώτη και τον Μιχαήλ Γαυγιωτάκη.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στον επίσημο κατάλογο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να πηγαίνει κόντρα στην «γραμμή» του κόμματος του και να καταψηφίζει τις αμυντικές διαπάνες. Η αρνητική ψήφος του πρώην πρωθυπουργού πυροδότησε σενάρια. Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι εκ παραδρομής καταχωρήθηκε αρνητική ψήφος και πως ο ίδιος υπερψήφισε. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας καταψήφισε τον προϋπολογισμό και υπερψήφισε μόνο τα δύο άρθρα που αφορούσαν τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τις δαπάνες για την ‘Αμυνα. Ωστόσο στο ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής εμφανίστηκε να υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας.
Μητσοτάκης: «Οι προσπάθειές μας σταδιακά αποδίδουν καρπούς»
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του 2025 «κάτι που δυστυχώς δυσκολεύονται να κάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η οποία πρακτικά δεν έχει κυβέρνηση, η Γερμανία, στην οποία μία ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων που διαφωνούσαν σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής κατέρρευσε, αλλά και η Ιταλία, όπου υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, πλην όμως, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία.
Ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί στον Λίβανο κάτι που «επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, με αυτή την κυβέρνηση να κρατά ταυτόχρονα σταθερά το τιμόνι του τόπου».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δίνοντας «την εικόνα των αριθμών, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» και υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκών αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι κάτι αδιάφορο για τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά, διότι αυτό σημαίνει τελικά μείωση του κόστους δανεισμού και της χώρας και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για στοιχεία που δηλώνουν πιο άμεσα το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της οικονομικής πολιτικής, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αυξάνονται οι υπόλοιποι μισθοί και εκτίμησε ότι «το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ, που είναι ο κεντρικός στόχος τον οποίο έχουμε θέσει».
Υπογράμμισε πως «χωρίς συλλογική ανάπτυξη, ατομική προκοπή δεν μπορεί να υπάρχει. Και χωρίς μία ακμαία οικονομία, δεν μπορούν να υπάρχουν και οι πόροι για μία ασφαλή, για μία ευημερούσα κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτό το δίπολο καλούμαστε σήμερα να κινηθούμε.
Οι προσπάθειές μας σταδιακά αποδίδουν καρπούς και σταδιακά μερίδιο σε αυτή την επιτυχία αποκτούν όλες και όλοι». Αναγνώρισε ότι οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθούν να απέχουν από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και μίλησε για τις σημαντικότατες παρεμβάσεις που έχουν γίνει. «Όταν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, αυτό που σίγουρα δεν θα σταματήσει να γίνεται είναι ότι δεν θα σταματήσουν οι μισθοί να ανεβαίνουν και δεν θα σταματήσουν οι φόροι να μειώνονται, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κανείς να προστατεύσει το διαθέσιμο εισόδημα».
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απτά αποτελέσματα που συνθέτουν μια άλλη Ελλάδα, τα οποία «ούτε από τον ουρανό έπεσαν ούτε εύκολα προέκυψαν».
«Ο δικός μου στόχος, άλλωστε, είναι κάπως διαφορετικός: πριν από όλα να τοποθετήσω τη σημερινή διαδικασία στην ιστορική συγκυρία, να αναδείξω δηλαδή το ειδικό βάρος που έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα χαράσσει τον δικό της οδικό χάρτη, με όρους σταθερότητας και ανάπτυξης, σε έναν διεθνή περίγυρο αστάθειας και καθήλωσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
- Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
- Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
- Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
- Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
- Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
- Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
- Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
- Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
- Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. (Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική αύξηση θα ενεργοποιηθεί από 1-1-2026).