Τα οφέλη για όλους τους εργαζομένους από τη σύνδεση των απολαβών με τον νέο κατώτατο μισθό. Ξεκλειδώνουν οι αυξήσεις για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά. Επίδομα επικινδυνότητας για 150.000 ενστόλους.
Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Ξεκλειδώνουν νέες μόνιμες αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το 2025. Η κίνηση αυτή αποτελεί την κυβερνητική απάντηση στις πιέσεις αλλά και στις δικαστικές προσφυγές για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έβαλε φρένο σε αυτά τα σενάρια, επικαλούμενος τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης για συνεχή και μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά θα εφαρμοστούν επιπλέον έξι αυξήσεις την περίοδο 2025-2027, δηλαδή συνολικά 1.200 ευρώ επιπλέον κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που αντιστοιχεί σε ακόμα έναν μισθό.
Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της επαναφοράς των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους μαζί με τις εισφορές υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν από τον Απρίλιο αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς πλέον συνδέονται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της κυβέρνησης είναι και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο το 2027 να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Για να συμβεί αυτό πρέπει μεσοσταθμικά κατά έτος να γίνεται μια αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου της τάξης του 3,9% με 4%, η οποία δεν θα αφορά μόνο τα πρώτα κλιμάκια στο Δημόσιο, αλλά θα είναι οριζόντια.
Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ρύθμιση για το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς που διατηρούν 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να μπορούν να βλέπουν στην τσέπη τους τις αυξήσεις που δίνονται, παρακάμπτοντας ένα ποσό της προσωπικής διαφοράς τους. Η προσωπική διαφορά παραμένει βασικός παράγοντας ανισοτήτων, καθώς υπάλληλοι με ίδια χρόνια υπηρεσίας και προσόντα συχνά λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές, ανάλογα με το πότε προσελήφθησαν ή προήχθησαν ή αναγνωρίστηκαν τα επιπλέον προσόντα τους. Επίσης, από την 1η Ιουλίου αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 100 ευρώ τον μήνα.
Προσωπική διαφορά
Ρύθμιση – ανάσα για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους φέρνει η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση των μισθών αλλά και τη διόρθωση κατάφωρων αδικιών. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015, όταν καθιερώθηκε η προσωπική διαφορά, σταμάτησαν να παίρνουν αυξήσεις μετά τη συμπλήρωση διετίας ή τριετίας, που οδηγεί σε αύξηση μισθολογικού κλιμακίου. Με τη διάταξη αυτή, περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε ένα τμήμα των αυξήσεων των βασικών μισθών τους όταν ανεβαίνουν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Το ποσό της προσωπικής διαφοράς είχε «παγώσει» από το 2022 έως και τις 31 Μαΐου 2024, ενώ σήμερα έχει επανέλθει και συχνά «τρώει» ολόκληρες τις μισθολογικές ωριμάνσεις που δικαιούνται οι εν λόγω υπάλληλοι. Καθώς μέσω της προσωπικής διαφοράς δημιουργούνται πρόδηλες αδικίες αλλά και διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για «κόφτη» στους συμψηφισμούς των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία:
- Να «παγώσει» ένα ποσό της προσωπικής διαφοράς -για παράδειγμα 100 ευρώ- και οι συμψηφισμοί να γίνονται με το υπερβάλλον ποσό, όποιο και αν είναι αυτό.
- Να οριστεί ποσοστιαίο πλαφόν συμψηφισμού με το ποσό της προσωπικής διαφοράς του υπαλλήλου και το υπόλοιπο της αύξησης να δίνεται ως καθαρή αύξηση στην τσέπη.
- Συνδυασμός και των δύο.
Με το πρώτο σενάριο, έστω πως από την προσωπική διαφορά «παγώνει» ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ και οι συμψηφισμοί επιτρέπονται από το υπερβάλλον ποσό. Ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 1.500 ευρώ) δεν θα πάρει τίποτα στην τσέπη. Από την προσωπική διαφορά που διατηρεί, «παγώνει» το ποσό των 100 ευρώ και από τα υπόλοιπα 400 αφαιρούνται 60 ευρώ. Μένει με προσωπική διαφορά 340 ευρώ και απολαβές 1.500 ευρώ, ως είχε.
Ο δεύτερος υπάλληλος (με απολαβές 1.100 ευρώ) θα λάβει στην τσέπη ολόκληρη την αύξηση των 60 ευρώ. Η προσωπική διαφορά που διατηρεί των 100 ευρώ μένει «παγωμένη» και παίρνει αύξηση 60 ευρώ. Οι απολαβές του διαμορφώνονται στα 1.160 ευρώ. Με το δεύτερο σενάριο, έστω πως τίθεται πλαφόν 10% της προσωπικής διαφοράς, το οποίο μπορεί να συμψηφίζεται με τις αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου. Με βάση αυτό, ο πρώτος υπάλληλος (με απολαβές 1.500 ευρώ) θα πάρει 10 ευρώ στην τσέπη. Από την προσωπική διαφορά των 500 ευρώ που διατηρεί, μπορεί να συμψηφιστεί μόνο το 10%, δηλαδή 50 ευρώ.
Συνεπώς, η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 450 ευρώ και ο υπάλληλος θα λάβει αύξηση 10 ευρώ. Οι απολαβές του αυξάνονται στα 1.510 ευρώ. Ο δεύτερος υπάλληλος (με απολαβές 1.100 ευρώ) θα λάβει στην τσέπη αύξηση 50 ευρώ. Από την προσωπική διαφορά των 100 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί μόνο το 10%, δηλαδή 10 ευρώ. Η προσωπική διαφορά πέφτει στα 90 ευρώ και ο υπάλληλος λαμβάνει αύξηση 50 ευρώ. Οι απολαβές του διαμορφώνονται στα 1.150 ευρώ.
Κατώτατος μισθός
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα φέρνει αυξήσεις και στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Στο Δημόσιο δεν θα λάβουν αύξηση μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι που αμείβονται με τον διά νόμου κατώτατο εισαγωγικό μισθό, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή και εργαζόμενοι που -σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα- λαμβάνουν ήδη άλλες αυξήσεις, βάσει προϋπηρεσίας κ.λπ.
Στην πράξη, ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (κατηγορία Υ.Ε.) θα είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό. Και η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο θα μετακυλίεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (Δ.Ε., Τ.Ε., και Π.Ε. κατηγορίες). Αν λοιπόν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 στα 880 ευρώ (από τα 830 ευρώ), τότε ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε. κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση των 30 ευρώ θα είναι οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια. Πρακτικά, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση κατά 30 ευρώ στις βασικές τους αποδοχές.
Ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου τεχνολογικής εκπαίδευσης, με δύο παιδιά, που βρίσκεται στο τρίτο κλιμάκιο, από τα 1.337 ευρώ θα πάει στα 1.370 ευρώ. Σε έναν χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου 400 ευρώ περισσότερα, ενώ το 2027 το ετήσιο όφελος θα είναι 1.200 ευρώ. Βέβαια, οι όποιες μεταβολές θα εξαρτηθούν από την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2027 ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 – 880 ευρώ την άνοιξη του 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.
Επίδομα επικινδυνότητας
Από την 1η Ιουλίου 2025, το μηνιαίο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετονομάζεται σε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας και ενισχύεται με αύξηση κατά 100 ευρώ μηνιαίως για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως βαθμού. Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά συνολικά 153.240 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής ενίσχυσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται σε συνθήκες υψηλής πίεσης και κινδύνου. Συγκεκριμένα θα λάβουν βοήθημα:
- 79.677 στρατιωτικοί.
- 52.954 αστυνομικοί.
- 8.161 λιμενικοί.
- 12.448 στελέχη της Πυροσβεστικής.
Το ετήσιο κόστος θα φτάσει τα 184 εκατ. ευρώ, πλέον των εργοδοτικών εισφορών.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews