Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή ως «η χώρα του προστίμου» επειδή μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο για τα πάντα και για οτιδήποτε, από το να κολλήσετε την τσίχλα σας κάτω από την καρέκλα σας μέχρι να ταΐσετε πιθήκους. Ακόμη και οι χειροπέδες (όπως αυτές οι ροζ με τη γούνα) απαγορεύονται. Αλλά και πάλι, γιατί να τις κουβαλάς αυτές πάνω σου οπουδήποτε;
Τέλος πάντων, αν αυτό δεν σας εκπλήσσει αρκετά, παρακάτω ακολουθούν πέντε παράξενα πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για τη Σιγκαπούρη, μια όμορφη μικρή πόλη-κράτος στη Νοτιοανατολική Ασία.
1. Μεγαλώνει συνεχώς
Ναι, σωστά διαβάσατε. Στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία 40 χρόνια, από την ανεξαρτησία του, χάρη στην αποκατάσταση (δημιουργία νέας γης από τη θάλασσα). Αν βρεθείτε στον κόλπο Marina, την Ανατολική Ακτή ή το Tuas, στην πραγματικότητα βρίσκεστε σε γη που δεν ήταν εκεί πριν από λίγο καιρό! Ένα τεράστιο κίνητρο για αυτό είναι η πληθυσμιακή έκρηξη, η Σιγκαπούρη έχει αύξηση πληθυσμού από 1,6 εκατομμύρια σε 5,3 εκατομμύρια τον τελευταίο μισό αιώνα!
Με εξαίρεση το Μονακό, η Σιγκαπούρη είναι επίσης η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, με 6.430 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αλλά αν το κύριο νησί γεμίσει πολύ, μην ανησυχείτε, η Σιγκαπούρη στην πραγματικότητα αποτελείται από 63 νησιά και έτσι υπάρχει πάντα κάποιο (σχεδόν) έρημο νησί στο οποίο μπορείτε να αποδράσετε.
2. Η τσίχλα ήταν απαγορευμένη (και ακόμα δεν μπορείτε να την αγοράσετε)
Μπορείτε να μασάτε τσίχλα στη Σιγκαπούρη μετά την άρση της περιβόητης απαγόρευσης. Αλλά θα πρέπει να φέρετε το δικό σας προσωπικό απόθεμα από το εξωτερικό (οι αρχές δεν θα το κατάσχουν). Αλλά θυμηθείτε, δεν επιτρέπεται να το πουλήσετε και δεν θα το βρείτε να πωλείται στα καταστήματα. Αν θέλετε απελπισμένα να βρείτε μια τσίχλα, μεταβείτε στη γειτονική Μαλαισία για να πάρετε κάποια.
3. Η εθνική γλώσσα είναι στην πραγματικότητα η Μαλαισιανή
Υπάρχουν τέσσερις επίσημες γλώσσες που αναγνωρίζονται σε αυτό το νησιωτικό κράτος: Αγγλικά, Μανδαρινικά Κινεζικά, Μαλαισιανά και Ταμίλ. Αν και τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως, η επίσημη γλώσσα είναι στην πραγματικότητα η Μαλαισιανή για ιστορικούς λόγους. Χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές εντολές, για παράδειγμα, και είναι η γλώσσα του εθνικού ύμνου, “Majulah Singapura” που σημαίνει, “Εμπρός, Σιγκαπούρη!”
4. Είναι το σπίτι για τους πιο γρήγορους περιπατητές στον κόσμο
Ποιος ήταν ο τύπος που είπε: «Βαριέμαι τόσο πολύ… αφήστε με να μετρήσω τον χρόνο περπατήματος των ανθρώπων»; Ήταν στην πραγματικότητα ο Βρετανός ψυχολόγος Richard Wiseman, ο οποίος μελέτησε πόλεις σε 32 χώρες και ανακάλυψε ότι οι πέντε πρώτοι πιο γρήγοροι περιπατητές στον κόσμο είναι:
- Σιγκαπούρη
- Κοπεγχάγη (Δανία)
- Μαδρίτη (Ισπανία)
- Γκουανγκζού (Κίνα)
- Δουβλίνο (Ιρλανδία)
Έρευνες σε κάθε πόλη βρήκαν έναν πολυσύχναστο δρόμο με φαρδύ πεζοδρόμιο που ήταν επίπεδος, απαλλαγμένος από εμπόδια και όχι πολύ γεμάτος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν με τη μέγιστη ταχύτητά τους. Οπλισμένοι με χρονόμετρα, μέτρησαν πόσο χρόνο χρειάστηκαν 35 άνδρες και γυναίκες για να περπατήσουν κατά μήκος ενός πεζοδρομίου μήκους 18 μέτρων. Εκείνοι που μιλούσαν στο κινητό τους ή δυσκολεύονταν με τις τσάντες παντοπωλείου αποκλείστηκαν.
5. Καβούρι τσίλι
Είναι ένα από τα επτά πιο εμβληματικά (και νόστιμα!) πιάτα του κόσμου και νούμερο 35 στη λίστα με τα 50 πιο νόστιμα φαγητά του κόσμου, που συντάχθηκε από το CNN Go το 2011. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο με θαλασσινά που προέρχεται από τη Σιγκαπούρη και συνήθως φτιάχνεται με καβούρια που τηγανίζονται σε ημίπαχη, γλυκιά και αλμυρή ντομάτα και σάλτσα με βάση το τσίλι.