Για να ρίξουμε μια μικρή ματιά σε κάποια ενδιαφέροντα Facts σχετικά με την πολυαγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Τα Χριστούγεννα, βρίσκονται λίγες μέρες μακριά και η αντίστροφη μέτρηση, έχει ήδη ξεκινήσει!
Γράφουν η Αλθέα Φίλιππα και ο Σάκης Θεοδωρόπουλος
Είμαστε σίγουροι ότι δεν γνώριζες τις παρακάτω πληροφορίες
1. Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν πάντα στις 25 Δεκεμβρίου
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στην Βίβλο για την γιορτή των Χριστουγέννων στις 25 του Δεκέμβρη . Αντιθέτως πολλοί ιστορικοί υποστήριζαν ότι ο Χριστός γεννήθηκε την Άνοιξη. Ως εξήγηση για την τελική επιλογή της ημερομηνίας αναφέρεται ότι ήταν μια ταιριαστή συνθήκη ώστε να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα με την Ρωμαϊκή παγανιστική γιορτή της Saturnalia, η οποία τιμούσε τον αγροτικό θεό Κρόνο με γιορτές και δώρα.
2. Η Coca Cola είναι υπεύθυνη για την σύγχρονη εμφάνιση του Αϊ Βασίλη
Μέχρι το 1931, ο γνωστός χαμογελαστός παππούλης με την λευκή γενειάδα είχε μια διαφορετική παρουσίαση. Η παλέτα του κόκκινου και του λευκού είναι μια δημιουργική τεχνική του καλλιτέχνη Haddon Sundblom, ώστε να “ταιριάξει” το προϊόν της Coca Cola με τον ψηλό αδύνατο άντρα- ξωτικό της εποχής.
3. Ήταν παράνομο γιορτή την περίοδο του 1659 έως του 1681
Το κέφι στις αποικίες της Μασαχουσέτης θα αντιμετώπιζε πρόστιμο για τον εορτασμό. Θεωρήθηκε ότι «είναι μια γιορτή από αυτές που τελούνταν ως δεισιδαιμονια σε άλλες χώρες» και ήταν «μεγάλη ατιμία του Θεού και προσβολή των άλλων. Η ποινή για την παράβαση του νόμου ήταν πέντε σελίνια.
4. Το γκι είναι αφροδισιακό
Σίγουρα μια πληροφορία, την οποία δεν γνώριζες. Η διακόσμηση των διακοπών δεν είναι απλά όμορφη. Είναι επίσης ένα αρχαίο σύμβολο γονιμότητας και ανδρικότητας – και οι Δρυίδες το θεωρούσαν αφροδισιακό.
5. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν πάντα έλατο
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα από τα διεθνή χριστουγεννιάτικα έθιμα.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί, γιατί είναι έλατο;
Σύμφωνα με ιστορικούς το 750 μ.Χ, ο Άγιος Βονιφάτιος ήθελε να εξαλείψει την αποδιδόμενη ιερότητα ειδωλολατρία στη βελανιδιά και αντικατέστησε το συγκεκριμένο δέντρο με το έλατο, αυτό που έμελλε να καθιερώσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
6. Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου ;
Στην Ορθόδοξη Ανατολή, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται, κατά το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου, παράδειγμα είναι οι παλαιοημερολογίτες της Ρωσίας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και άλλες ορθόδοξες χώρες. Στη Ελλάδα από το 1923 έχει υιοθετηθεί, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, με τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στη Δύση. Όμως, στο Άγιο Όρος γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.Το ίδιο συμβαίνει και στους Αγίους Τόπους του Ισραήλ. Τελευταία ημερολογιακή αλλαγή, πραγματοποίησε η Ουκρανία, η οποία θα γιορτάσει για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.
7. Διαφορετικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την γέννηση του Χριστού. Όμως κάποια γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το “Ρούντολφ το ελαφάκι”, αλλά και η μελωδία του “Άγια Νύχτα” δεν αναφέρονται ξεκάθαρα στο γεγονός αυτό και είναι γραμμένα από Εβραίους συνθέτες. Έτσι κι αλλιώς τα Χριστούγεννα πλέον είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο.
8. Ο πρώτος Άγιος Βασίλης στην ιστορία είναι ο θεός Όντιν
Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, ο Όντιν ήταν ο πατέρας των θεών και αποτελούσε μια παντοδύναμη θεότητα. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο Άγιο Βασίλη. Σύμφωνα με τους παγανιστικούς μύθους, ο θεός Όντιν, την περίοδο του μεγάλου κυνηγιού (Yule : μια γιορτή σαν τα σημερινά Χριστούγεννα), κυνηγούσε με το οχτάποδο άλογό του Sleipnir.
Ο θεός μπορούσε να καλύψει μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως το έλκηθρο του Αγίου Βασίλη. Σύμφωνα με τον μύθο, τα παιδιά γέμιζαν τις μπότες τους, με καρότα, άχυρο και ζάχαρη, και τις έβαζαν κοντά στις καμινάδες. Έτσι, το άλογο του Όντιν, θα μπορούσε να φάει, τις ώρες που θα ξεκουραζόταν από το μεγάλο ταξίδι του.
Δείτε επίσης : Μαρουσάκης: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα
Πηγές: