More

    Πως ανακάλυψα τυχαία στα 35 μου ότι έχω οστεοπενία |Αληθινή ιστορία

    Συνήθως η οστεοπόρωση και κατά συνέπεια η οστεοπενία συνδέονται με τις μεγάλες ηλικίες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Μία αναγνώστριά μας, όμως, αθλήτρια σε ηλικία 35 ετών, ανακάλυψε τυχαία ότι έχει οστεοπενία. Φανταστείτε την έκπληξη που ένιωσε!

    Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση. Μπορεί όμως, αν εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, να κρύβει μια ασθένεια.

    Οστεοπενία σημαίνει χαμηλή οστική πυκνότητα. Αυτό είναι διαφορετικό από την οστεοπόρωση, η οποία είναι πάθηση όπου τα κόκαλα γίνονται εύθραυστα κι αδύναμα με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

    Αληθινή ιστορίαMία προσωπική μαρτυρία

    Πως ανακάλυψα τυχαία στα 35 μου ότι έχω οστεοπενία |Αληθινή ιστορία

    «Με λένε Μαρία, είμαι αθλήτρια 35 ετών και διαβάζοντας το άρθρο σας “Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση γρήγορα και εντελώς ανώδυνα θέλησα να σας στείλω την προσωπική μου ιστορία για να επισημάνω την αξία της πρόληψης.

    Όταν είσαι νέος νομίζεις ότι τίποτα δεν σε αγγίζει και πιστεύεις ότι σίγουρα είσαι υγιής και άτρωτος. Πόσο μάλλον όταν αθλείσαι όπως εγώ. Λες, έλα μωρέ δεν έχω τίποτα!

    Κάποια στιγμή επισκέφτηκα την Affidea για να κάνω στο ίδιο μηχάνημα που παρουσιάσατε Λιπομέτρηση με τη μέθοδο DEXA για να δω την ποσότητα λίπους/μυϊκής μάζας που έχει το σώμα μου.

    Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση γρήγορα και εντελώς ανώδυνα Affidea

    Να πω εδώ, ότι για τα άτομα που αθλούνται, η μέθοδος αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί μετράει με εξαιρετική ακρίβεια και τα τρία στοιχεία του σώματος (μύες, λίπος & οστά) και έτσι δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις με τη βοήθεια του προπονητή ή του διατροφολόγου ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου πρόγραμμα διατροφής. Προσδιορίζει τις θερμίδες του βασικού μεταβολισμού και ο ειδικός καταλήγει στο ιδανικό βάρος για σένα και ανάλογα το μεταβολισμό που έχεις εξειδικεύει το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις.

    Στο ίδιο μηχάνημα γίνεται και η μέτρηση οστικής πυκνότητας. Κι αφού το σύστημα είναι  υψηλής ακρίβειας, με χαμηλή δόση ακτινοβολίας και η εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη, σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία, προληπτικά να εξετάσω και την πυκνομετρία των οστών μου (δηλ την οστική πυκνότητα).

    Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση γρήγορα και εντελώς ανώδυνα Affidea
    Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση στην AFFIDEA γρήγορα και εντελώς ανώδυνα

    Να πω την αλήθεια, περισσότερο από περιέργεια σκέφτηκα να κάνω αυτήν την εξέταση. Δεν περίμενα με τίποτα ότι θα έχω απώλεια οστικής μάζας. Δεν είχα κανένα σύμπτωμα και ακολουθώ υγιεινές συνήθειες, έχοντας μια ποιοτική ζωή.

    Αφού όμως η ποσότητα ακτινοβολίας που προσλαμβάνει το σώμα με τη μέθοδο DEXA, είναι ελάχιστη έως μηδενική και ισοδύναμη με μια κοινή έκθεση στον ήλιο, και θα χρησιμοποιούσα ούτως ή άλλως το μηχάνημα για να κάνω Λιπομέτρηση, είπα να δοκιμάσω να μετρήσω και την οστική πυκνότητα.

    Έλα όμως που το αποτέλεσμα έδειξε ότι έχω οστεοπενία! Και τώρα τι κάνουμε; Στην αρχή με έπιασε πανικός! Πέρασαν αστραπιαία χιλιάδες σκέψεις από το μυαλό μου! Ότι μπορεί να κρύβεται μια άλλη ασθένεια από πίσω, ίσως κάτι αυτοάνοσο, ότι θα πάθω γρήγορα οστεοπόρωση και δεν θα μπορώ να αθλούμαι, ότι θα είναι επικίνδυνο ίσως να κάνω παιδί και πολλές άλλες που δεν ωφελεί να τις απαριθμήσω.

    Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν ισχύει! Γρήγορα ήρθε η ψυχραιμία στη σκέψη μου και μίλησα στην αρχή με την παθολόγο μου για να μου γράψει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, γενικό τσεκ απ, εξετάσεις για θυρεοειδή, για αυτοάνοσα (δεν σας κρύβω!) και φυσικά ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D3 που σχετίζεται με τα κόκκαλα και το ανοσοποιητικό. (Δείτε εδώ: “Ολοκληρωμένος έλεγχος για την οστεοπόρωση σε προνομιακή τιμή από την Affidea”)

    Ολοκληρωμένος έλεγχος οστεοπόρωσης σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

    Ευτυχώς οι εξετάσεις ήταν μια χαρά! Δεν είχα έλλειψη σε καμιά βιταμίνη και ο πλήρης έλεγχος έδειχνε ότι ήμουν υγιέστατη!

    Στη συνέχεια επισκέφθηκα τον ορθοπεδικό μου, ο οποίος μου συνταγογράφησε απλά ένα συμπλήρωμα διατροφής και μου εξήγησε τι είναι η οστεοπενία και πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος.

    Αυτό που έκανα εγώ κατά τύχη και από περιέργεια, πρέπει να γίνεται συνειδητά ακόμη και σε νεαρή ηλικία.»

    Νέο Διαγνωστικό Κέντρο Affidea στην Αγ. Παρασκευή

    Τι είναι οστεοπενία; Ποια η διαφορά από την οστεοπόρωση;

    Τα οστά μας είναι ένας ζωντανός μηχανισμός, που έχουν τη δυνατότητα να «τρέφονται» αλλά και ταυτόχρονα να καταστρέφονται. Αν η καταστροφή αυτή υπερβαίνει τη δημιουργία, τότε η πυκνότητα των οστών «αραιώνει» και αυτό λέγεται οστεοπενία όταν είναι σε αρχικό στάδιο (χαμηλή οστική πυκνότητα). Όμως οι λόγοι που την προκαλούν πρέπει να σταματήσουν, γιατί σταδιακά εξελίσσεται σε οστεοπόρωση που σημαίνει πολύ χαμηλή οστική πυκνότητα και τότε τα κόκαλα γίνονται εύθραυστα. Επομένως, η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά «καμπανάκι» κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση!

    Η οστεοπενία σχετίζεται με την κακή διατροφή; 

    Ένα άτομο μπορεί και να μην φθάσει ποτέ στα ανώτατα όρια οστικής πυκνότητας. Μπορεί δηλαδή να έχει οστεοπενία από νεαρή ηλικία. Το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, αφού η βασική τους σύσταση είναι το ασβέστιο, στοιχείο απαραίτητο για την οστική ποιότητα. Σε ένα παιδί που η λήψη  ασβεστίου στη διατροφή του είναι φτωχή, δημιουργείται ένα πεδίο για χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) μελλοντικά, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχτεί σε οστεοπόρωση. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το οικογενειακό ιστορικό, αν δηλ υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης D, το χαμηλό σωματικό βάρος , η καθιστική ζωή και στις γυναίκες (μεγαλύτερης ηλικίας) η εμμηνόπαυση.

    Αντιμετωπίζεται η οστεοπενία; Μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η πυκνότητα των οστών μου;

    Η οστεοπενία, όπως είπαμε, δεν είναι ασθένεια, αλλά ένας δείκτης αυξημένου κινδύνου για οστεοπόρωση. Γι αυτό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία κάνοντας έναν ολοκληρωμένο έλεγχο, μετρώντας την οστική πυκνότητα με το σύστημα υψηλής ακρίβειας DEXA με χαμηλή δόση ακτινοβολίας, γρήγορα και ανώδυνα κι έναν αιματολογικό έλεγχο(Δείτε εδώ: “Ολοκληρωμένος έλεγχος για την οστεοπόρωση σε προνομιακή τιμή από την Affidea”)!

    Επίσης πρέπει:

    α) Να τρώμε φαγητά πλούσια σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά, λαχανικά, σαρδέλες, σολομός, ξηροί καρποί, σουσάμι, καθώς και φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως: στρείδια, αυγά, δημητριακά, κ.ά.

    Β) Δεκαπέντε λεπτά στον ήλιο βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

    Γ) Να έχουμε φυσιολογικό βάρος. Κάνοντας υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση, βοηθάμε στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και κατ΄ επέκταση στη διατήρηση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων.

    Δ) Να μην καπνίζουμε ! Το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, κυρίως όταν συνυπάρχει με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ και όταν έχουμε χαμηλό σωματικό βάρος.

    *Η οστεοπενία, σε αρχικό στάδιο και με την κατάλληλη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μαζί με σωματική άσκηση και περιορισμό των καταχρήσεων, μπορεί ακόμη και χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων να επανέλθει στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα.

    Έχω οστεοπενία. Μπορεί να εξελιχθεί άμεσα σε οστεοπόρωση;

    Η οστεοπενία όπως είπαμε, δεν είναι πάθηση αλλά μια πρόδρομος κατάσταση, μια  προειδοποίηση για την οστεοπόρωση. Το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί είναι πολυπαραγοντικό και εξαρτάται από την προδιάθεση του ατόμου να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση (γενετικοί παράγοντες), από τις διατροφικές συνήθειες και από το πόσο  ασκείται το συγκεκριμένο άτομο. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Κάνοντας έναν ολοκληρωμένο έλεγχο εγκαίρως, προλαμβάνουμε την χαμηλή πυκνομετρία και ενεργούμε αναλόγως για την ενίσχυση των οστών.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

    ⇒ Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση γρήγορα και εντελώς ανώδυνα

    Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Λιπομέτρηση γρήγορα και εντελώς ανώδυνα Affidea

    ⇒ Ολοκληρωμένος έλεγχος για την οστεοπόρωση σε προνομιακή τιμή από την Affidea

    Ολοκληρωμένος έλεγχος οστεοπόρωσης σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

    ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ AFFIDEA ΕΔΩ affidea.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news