More

    The Young Quill: Μετά το σπαρακτικό «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» παρουσιάζει το «Μεμοράντουμ»

    Η ομάδα που τόλμησε την επαναλειτουργία του θεάτρου Μπέλλος, κέρδισε το στοίχημα και συνεχίζει δυναμικά στον ιστορικό χώρο για τρίτη θεατρική σεζόν.

    Tης Νάντιας Ρηγάτου

    Όσοι είδατε πέρσι την παράσταση-με τον μεγαλύτερο τίτλο- «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» από την ομάδα The Young Quill θα καταλάβατε αμέσως γιατί το χαρακτήρισα σπαρακτικό και θα βιώσατε το πόσο συναισθηματικά επιδραστικό ήταν το συγκεκριμένο έργο.

    The Young Quill: Μετά το σπαρακτικό «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» παρουσιάζει το «Μεμοράντουμ»

    Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών σε συνδυασμό με τις εμπνευσμένες  σκηνοθετικές οδηγίες της Αικατερίνης Παπαγεωργίου κέρδισαν δίκαια την αγάπη κοινού και κριτικών την προηγούμενη θεατρική σεζόν.

    Αν δεν το προλάβατε πέρυσι βάλτε το στο πρόγραμμα από τις 3 Οκτωβρίου που ξεκινά σε επανάληψη για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Μπέλλος.

    «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βίζνιεκ με τους (αλφαβητικά) Αλέξανδρο Βάρθη, Τάσο Λέκκα, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρη Πετρόπουλο, Ελίζα Σκολίδη,θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2024.

    The Young Quill: Μετά το σπαρακτικό «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» παρουσιάζει το «Μεμοράντουμ»

    Από τις 14 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος από την ίδια ομάδα παίρνει το «Μεμοράντουμ» του Βάτσλαβ Χάβελ. Σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου με τους (αλφαβητικά): Αλέξανδρο Βάρθη, Θανάση Βλαβιανό, Τάσο Λέκκα, Αλεξάνδρα Μαρτίνη, Φάνη Μιλλεούνη, Ελίζα Σκολίδη, Ορέστη Χαλκιά, η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00.

    Το «Μεμοράντουμ» θέτει καίρια ερωτήματα γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με το κράτος, την επικαιρότητα, τη δημόσια διοίκηση, τη γραφειοκρατία, τις επιβεβλημένες συνθήκες και τις καθεστωτικές αρχές.

    Ένα αλληγορικό κοινωνικοπολιτικό κείμενο που γράφτηκε ως σχόλιο κατά του σοβιετικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας και στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70, ως σχόλιο κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.

    Ο Βάτσλαβ Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1936. Πέρασε, σχεδόν πέντε χρόνια της ζωής του σε διάφορες φυλακές με την κατηγορία ότι επεδίωκε την ανατροπή του επιβεβλημένου κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Τα έργα του ήταν για πολύ καιρό απαγορευμένα. Με την αποχώρηση των Σοβιετικών από την Τσεχοσλοβακία εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν οπαδός της «μη βίας» και το πρώτο πράγμα που είπε στο λαό του μετά την εκλογή του ήταν «η αλήθεια και η αγάπη θα νικούν πάντα το ψέμα και το μίσος».

    Τα έργα του χαρακτηρίστηκαν πολιτικά, αλλά ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το θέατρο δείχνει την αλήθεια για την πολιτική, όχι γιατί έχει πολιτικούς στόχους, η πολιτική η ίδια είναι ο στόχος. Το θέατρο μπορεί να απεικονίσει την πολιτική, ακριβώς επειδή δεν έχει πολιτικούς στόχους».

    Στον ίδιο αναφέρθηκαν ως «ο Άρθουρ Μίλερ και ο Νέλσον Μαντέλα σε ένα». Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από 20 θεατρικά έργα και δεκάδες δοκίμια, που έχουν τύχει  παγκόσμιας αναγνώρισης.

    Τα έργα του παρουσιάζουν κωμικοτραγικούς χαρακτήρες, όπου η γλώσσα έχει διαστρεβλωθεί και η γραφειοκρατία πλανάται πάνω από τις ζωές των χαρακτήρων και καταστρέφει εκείνους που δεν προσαρμόζονται. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις σε όλο τον κόσμο για τους αγώνες του για τη δημοκρατία. Έφυγε από τη ζωή το 2011.

     

    Ταυτότητα παράστασης

    Κείμενο: Βάτσλαβ Χάβελ

    Μετάφραση: Κανέλλος Αποστόλου

    Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

    Δραματουργική επεξεργασία: Κωvσταντίνος Ζωγράφος

    Σκηνικά: Μυρτώ Σταμπούλου

    Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα

    Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

    Κίνηση: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

    Φώτα: Αλέκος Αναστασίου

    Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάνα Σαράντη

    Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

    Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative

     

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news