More

    Γιατί οι ιδιοκτήτες των beach bars στην Ιταλία απειλούν με απεργία

    Φωτογραφία από cottonbro studio

    Τα beach bars ή τα lidos στα ιταλικά, είναι όπως και στην χώρα μας κάποιες επιχειρήσεις που νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ή πολυτελή παραλιακά κλαμπ με εστιατόρια και μπαρ που εκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις.

    Μπορεί να κοστίζουν οπουδήποτε πάνω από 25 € για να νοικιάσετε δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα για την ημέρα, με μερικά να φτάνουν τα 200 € σε πολυτελή θέρετρα όπως το Κάπρι.

    Εδώ και χρόνια, οι πιέσεις των Βρυξελλών αυξάνονται προς την Ιταλία να ανακαλέσει 30.000 παραχωρήσεις διαχείρισης παραλιών -που έχουν χορηγηθεί πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής- και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. 

    Παρά ταύτα, οι ιδιοκτήτες των παραχωρήσεων – που ποικίλουν από απλές παράγκες με ξαπλώστρες και ομπρέλες έως πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία – αποτελούν μια ισχυρή πολιτική ομάδα που αντιτίθεται έντονα στον ανταγωνισμό.  Λένε ότι εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν ακούσει τις εκκλήσεις τους για αποζημίωση και δεν προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους, θα συνεχίσουν να απεργούν όλο τον Αύγουστο με κάθε διαμαρτυρία να παίρνει σταδιακά μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας για τον τουρισμό στην Ιταλία, με πολλούς Ιταλούς να παίρνουν όλο τον μήνα άδεια από τη δουλειά μαζί με εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η τότε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων ενέκρινε νόμο που επεκτείνει τις παραχωρήσεις μέχρι το 2033.

    Και μπορεί η Μελόνι να παρέτεινε την ισχύ των υφιστάμενων παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2024 αλλά ήρθαν οι Βρυξέλλες και προέτρεψαν την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση.

    Όμως οι επιχειρηματίες της παραλίας απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που να εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ως αποζημίωση για τις χαμένες επιχειρήσεις τους.

    «Είναι η Άγρια Δύση στις ιταλικές παραλίες ελλείψει εθνικού κανόνα», δήλωσε ο στους Financial Times ο Αντόνιο Καπατσιόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επενδύστε όσο θέλετε” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news