More

    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι κόβονται

    Βήμα – βήμα γνωστοποιούνται τα κριτήρια κατά τα οποία θα δοθεί το Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο όπως και άλλα χριστουγεννιάτικα επιδόματα θα πληρωθούν από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

    Ωστόσο, πολλοί κάνουν λόγο για πληθώρα λαθών και αδικιών, στην επιδοματική πολιτική της χώρας.

    ΟΠΕΚΑ: Στα ΑΤΜ οι πληρωμές για 17 προνοιακά επιδόματα Ιουνίου 2024
    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι κόβονται 3

    ΔΕΙΤΕ: “Μητσοτάκης: Στα 2,5 ευρώ τα διόδια στην Αττική Οδό από 6 Οκτωβρίου“

    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα λάβουν εφάπαξ έως 200 ευρώ

    Συγκεκριμένα, στο τέλος του έτους θα δοθούν εφάπαξ μικροποσά από 100 έως 200 ευρώ σε όσους συνταξιούχους έχουν «προσωπική διαφορά» και δεν θα λάβουν αύξηση το νέο χρόνο, και στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους (άνω των 67 ετών που λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ μεικτά από τον ΟΠΕΚΑ).

    Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί αναμένεται να κυμανθεί κάτω των 250 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. που επιβλήθηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες.

    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Για ποιους μπαίνει “κόφτης”

    Ωστόσο, στόχος η κυβέρνηση για το έκτακτο δώρο χριστουγέννων και το ποσό των 200 ευρώ, είναι να δοθεί πολύ σωστά και στους φτωχούς-ανασφάλιστους , εξαιρώντας ωστόσο τους φτωχούς-ασφαλισμένους. 

    Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία λαμβάνει δύο ευρώ λιγότερα σε αντίθεση  με τους ασφαλισμένους, ενώ πλήρωσαν 30 και 31 έτη ασφαλιστικές εισφορές και συνταξιοδοτήθηκαν στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

    Πρόκειται για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, ειδικά την διετία 2019-2020 (γεννηθέντες το 1952 και 1953), οι οποίοι ασφαλίζονται στον (πρώην) ΟΓΑ από το 1988, αλλά λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από τους ανασφάλιστους.

    Από την παραπάνω επιδότηση, εξαιρούνται και φτωχοί συνταξιούχοι του αστικού τομέα, καθώς απ’ όταν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ άνοιξε το κατώφλι της φτωχοποίησης.

    Καταβολές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για επιδόματα μητρότητας, ανεργίας και άλλες παροχές (16-20 Σεπτεμβρίου)
    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι κόβονται 4

    Εκτός οικονομικής ενίσχυσης μένουν και οι άνεργοι με οικογένειες, οι οποίοι καλούνται να περάσουν το χειμώνα με τα 471 ευρώ το μήνα του επιδόματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ οι περισσότεροι δεν επιδοτούνται καν (άνεργοι πέραν του 12μήνου).

    Αντίθετα, θα λάβουν αύξηση 15,7% από 1/1/2025 οι άεργοι οι οποίοι ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (στα 250 ευρώ το μήνα από 216 τα μονήρη άτομα).

    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει με την έκτακτη φορολογία

    Τα ποσά για την εφάπαξ-επιλεκτική ενίσχυση θα δοθούν από την έκτακτη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας. Είναι κάτι που παραπέμπει σε αναδιανομή εισοδήματος… Είναι όμως έτσι;

    Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρώτα αφήνονται ασύδοτα τα ολιγοπώλια να διαμορφώνουν τις τιμές και κέρδη κατά το δοκούν (συν 1 δισ. κέρδη το 2023 οι εταιρείες ενέργειας) και, ακολούθως, έρχεται η πολιτεία και εισπράττει τα 3 από τα 10 ευρώ των υπερκερδών.

    Υπουργείο Εργασίας: Τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας
    Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι κόβονται 5

    Ωσάν να πρόκειται για προσυμφωνημένους όρους όσων διαμορφώνουν την οικονομική αφαίμαξη και μετά μοιράζονται τα λάφυρα.

    Ωστόσο, όταν επιτρέπει η πολιτεία το πάρτι στις τιμές, αυτές μετακυλίονται στην αγορά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται υπέρμετρα ο πληθωρισμός. Κάτι που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, αλλά αυξάνει τα κρατικά έσοδα μέσω ΦΠΑ. Χώρια που, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δείγμα υγιούς οικονομίας οι έκτακτοι φόροι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news