Ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει τη πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, Κίεβο και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται να έχουν ανοίξει έναν εσωτερικό «πόλεμο», όσον αφορά την επάρκεια των όπλων που λαμβάνει το Κίεβο από τις ΗΠΑ. Το χάσμα είναι τόσο μεγάλο που εγείρεται το ερώτημα ποιόν να πιστέψει κανείς.
Το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως για «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πόλεων μας, των χωριών μας, στην ενδοχώρα και στην πρώτη γραμμή» είναι απαραίτητα «αντιαεροπορική άμυνα, σύγχρονη αεροπορία, χωρίς την οποία η αντιαεροπορική άμυνα είναι αδύνατη, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα».
«Σας δώσσμε ότι υποσχεθήκαμε»
Ωστόσο, ο αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης Κρις Κάβολι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη 26 Απριλίου ήταν κάθετος, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για την αντεπίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός εβδομάδων.
«Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης [που οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία] είναι ήδη εκεί», είπε ο στρατηγός Κρις Κάβολι. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται και θα συνεχίσουμε την παροχή για να διατηρήσουμε τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις».
Μαζί με τον Κάβολι, οι γερουσιαστές εξέτασαν και τη αναπληρώτρια ΥΠΕΘΑ υπεύθυνη για θέματα διεθνούς ασφάλειας Celeste Wallander, σχετικά με το γιατί η Ουκρανία δεν λάμβανε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια πιο γρήγορα, όπως F-16 και ειδικά πυρομαχικά διασποράς.
Στα μαχητικά αεροσκάφη, η Wallander επανέλαβε ότι αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα υψηλή προτεραιότητα. «Το δυτικό σύγχρονο αεροσκάφος είναι περίπου 8ο στη λίστα» των πιεστικών πολεμικών αναγκών της Ουκρανίας, είπε. «Έχουμε επικεντρώσει τους πόρους στις δυνατότητες ύψιστης προτεραιότητας, και αυτό ήταν το αντιαεροπορικό πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα» είπε η Wallander απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναμενόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 36 δισ. δολ. σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, αεράμυνας και τεθωρακισμένων, είπε ο Wallander. «Η ουσιαστική δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία αντανακλά τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες που διακυβεύονται», είπε. «Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, η υποστήριξή μας για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια και ευημερία».
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι διαψεύδει τους Αμερικανούς
Ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας νίπτει τα χείρας του, το Κίεβο δείχνει να χάνει την υπομονή του και να τηρεί τα προσχήματα, εκφράζοντας δημόσια την έντονη διαφωνία του. Μιλώντας στο RT news ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος ακολούθησαν μια λανθασμένη πυρηνική πολιτική που συνέβαλε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα περισσότερα όπλα και εξοπλισμό για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της άνοιξης, ειδικά πυρομαχικά πυροβολικού».
Διαφώνησε κάθετα μάλιστα με τον Κάβολι ότι το 98% των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί είχαν ήδη παραδοθεί. Υποστήριξε ότι το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο μπορούσε να προσφέρει ακριβείς αριθμούς και ότι τα στατιστικά στοιχεία του Κάβολι δεν ήταν ενημερωμένα. «Κατά τη γνώμη μου, το 98% είναι πάρα πολύ, πολύ μεγάλος αριθμός. Προέρχεται από ορισμένα μαθηματικά δεδομένα, πράγματα που γνωρίζει σήμερα», είπε ο σύμβουλος αναφερόμενος στον Κάβολι.
«Θα πρέπει να υπάρχει πολύ περισσότερος εξοπλισμός, υπάρχει πραγματική έλλειψη οβίδων, ειδικά βαρέων διαμετρημάτων. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον Podolyak, η τρέχουσα ποσότητα ανεφοδιασμού θα επέτρεπε στα ουκρανικά στρατεύματα να αναλάβουν «ορισμένες ενέργειες» στην πρώτη γραμμή.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν «ποτέ αρκετά» πυρομαχικά και πυροβολικό, όταν μια χώρα αντιμετωπίζει έναν εχθρό όπως η Ρωσία.
«Οι Αμερικανοί δεν λένε αλήθεια»
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουκρανία Ολεξίι Μακέγεφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ του ομίλου Funke ζήτησε από το Βερολίνο να στείλει στον στρατό της χώρας του πιο ισχυρά οπλικά συστήματα εν όψει της μεγάλης αντεπίθεσης που προετοιμάζεται κατά της ρωσικής εισβολής.
«Το πιο επείγον είναι να σταλούν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Iris-T, Patriot και Gepard. Για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, θα χρειαστούμε κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, άρματα μάχης και συστήματα του πυροβολικού, καθώς και πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς το συντομότερο».
Δεν δίνουν όσα χρειάζονται
Πάντως φαίνεται ότι πράγματι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πάντα όσα χρειάζεται η Ουκρανία, σνεξαρτήτως των εύλογων αιτιών.
Η ακρόαση Κάβολι έρχεται μετά από μια σειρά διαρροών που αποκάλυψαν τις ανησυχίες των ηγετών του Πενταγώνου ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι κατώτερη των προσδοκιών και ότι η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα εξάντλησης των βασικών αποθεμάτων πυροβολικού.
Ενδεικτικό αυτού είναι η δυσκολία του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου να ανταποκριθούν δημόσια στο αίτημα της Ουκρανίας για οβίδες διασποράς.
Όπως επιβεβαίωσε ο στρατηγός Cavoli πρόκειται για «πολύ αποτελεσματικά πυρομαχικά, έναντι μικτών στόχων προσωπικού και εξοπλισμού, ειδικά όταν αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε πυκνούς σχηματισμούς».
Όταν ρωτήθηκε ο στρατηγός από έναν γερουσιαστή εάν οι πυκνοί σχηματισμοί μικτών στόχων είναι ένας καλός χαρακτηρισμός των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Bakhmut αυτή τη στιγμή, ο Cavoli απάντησε ότι ο χαρακτηρισμός ήταν ακριβής. «Συμβαίνει στα περισσότερα πεδία μάχης όταν μια δύναμη προχωρά στην επίθεση. Επομένως, ως αυστηρά στρατιωτικό ζήτημα, είναι ένα χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό πυρομαχικό».
Είναι άλλο ένα παράδειγμα όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται προς το παρόν να δώσουν.