More

  Άγρια κόντρα ΗΠΑ-Ουκρανίας: «Σας δώσαμε όσα όπλα χρειάζεστε» – Η απάντηση του Κιέβου

  Date:

  Share:

  Ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει τη πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, Κίεβο και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται να έχουν ανοίξει έναν εσωτερικό «πόλεμο», όσον αφορά την επάρκεια των όπλων που λαμβάνει το Κίεβο από τις ΗΠΑ. Το χάσμα είναι τόσο μεγάλο που εγείρεται το ερώτημα ποιόν να πιστέψει κανείς.

  Το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως για «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πόλεων μας, των χωριών μας, στην ενδοχώρα και στην πρώτη γραμμή» είναι απαραίτητα «αντιαεροπορική άμυνα, σύγχρονη αεροπορία, χωρίς την οποία η αντιαεροπορική άμυνα είναι αδύνατη, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα».

  «Σας δώσσμε ότι υποσχεθήκαμε»

  Ωστόσο, ο αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης Κρις Κάβολι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη 26 Απριλίου ήταν κάθετος, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για την αντεπίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός εβδομάδων.

  «Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης [που οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία] είναι ήδη εκεί», είπε ο στρατηγός Κρις Κάβολι. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται και θα συνεχίσουμε την παροχή για να διατηρήσουμε τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις».

  Άγρια κόντρα ΗΠΑ-Ουκρανίας: «Σας δώσαμε όσα όπλα χρειάζεστε» - Η απάντηση του Κιέβου

  Κρις Κόβελι και Celeste Wallander ενώπιον των γερουσιαστών.

  Μαζί με τον Κάβολι, οι γερουσιαστές εξέτασαν και τη αναπληρώτρια ΥΠΕΘΑ υπεύθυνη για θέματα διεθνούς ασφάλειας Celeste Wallander, σχετικά με το γιατί η Ουκρανία δεν λάμβανε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια πιο γρήγορα, όπως F-16 και ειδικά πυρομαχικά διασποράς.

  Στα μαχητικά αεροσκάφη, η Wallander επανέλαβε ότι αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα υψηλή προτεραιότητα. «Το δυτικό σύγχρονο αεροσκάφος είναι περίπου 8ο στη λίστα» των πιεστικών πολεμικών αναγκών της Ουκρανίας, είπε. «Έχουμε επικεντρώσει τους πόρους στις δυνατότητες ύψιστης προτεραιότητας, και αυτό ήταν το αντιαεροπορικό πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα» είπε η Wallander απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αναμενόμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

  «Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 36 δισ. δολ. σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, αεράμυνας και τεθωρακισμένων, είπε ο Wallander. «Η ουσιαστική δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία αντανακλά τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες που διακυβεύονται», είπε. «Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, η υποστήριξή μας για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια και ευημερία».

  Ο σύμβουλος του Ζελένσκι διαψεύδει τους Αμερικανούς

  Ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας νίπτει τα χείρας του, το Κίεβο δείχνει να χάνει την υπομονή του και να τηρεί τα προσχήματα, εκφράζοντας δημόσια την έντονη διαφωνία του. Μιλώντας στο RT news ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος ακολούθησαν μια λανθασμένη πυρηνική πολιτική που συνέβαλε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

  «Η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα περισσότερα όπλα και εξοπλισμό για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της άνοιξης, ειδικά πυρομαχικά πυροβολικού».

  Διαφώνησε κάθετα μάλιστα με τον Κάβολι ότι το 98% των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί είχαν ήδη παραδοθεί. Υποστήριξε ότι το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο μπορούσε να προσφέρει ακριβείς αριθμούς και ότι τα στατιστικά στοιχεία του Κάβολι δεν ήταν ενημερωμένα. «Κατά τη γνώμη μου, το 98% είναι πάρα πολύ, πολύ μεγάλος αριθμός. Προέρχεται από ορισμένα μαθηματικά δεδομένα, πράγματα που γνωρίζει σήμερα», είπε ο σύμβουλος αναφερόμενος στον Κάβολι.

  «Θα πρέπει να υπάρχει πολύ περισσότερος εξοπλισμός, υπάρχει πραγματική έλλειψη οβίδων, ειδικά βαρέων διαμετρημάτων. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

  Σύμφωνα με τον Podolyak, η τρέχουσα ποσότητα ανεφοδιασμού θα επέτρεπε στα ουκρανικά στρατεύματα να αναλάβουν «ορισμένες ενέργειες» στην πρώτη γραμμή.

  Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν «ποτέ αρκετά» πυρομαχικά και πυροβολικό, όταν μια χώρα αντιμετωπίζει έναν εχθρό όπως η Ρωσία.

  «Οι Αμερικανοί δεν λένε αλήθεια»

  Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουκρανία Ολεξίι Μακέγεφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ του ομίλου Funke ζήτησε από το Βερολίνο να στείλει στον στρατό της χώρας του πιο ισχυρά οπλικά συστήματα εν όψει της μεγάλης αντεπίθεσης που προετοιμάζεται κατά της ρωσικής εισβολής.

  «Το πιο επείγον είναι να σταλούν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Iris-T, Patriot και Gepard. Για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, θα χρειαστούμε κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, άρματα μάχης και συστήματα του πυροβολικού, καθώς και πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς το συντομότερο».

  Δεν δίνουν όσα χρειάζονται

  Πάντως φαίνεται ότι πράγματι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πάντα όσα χρειάζεται η Ουκρανία, σνεξαρτήτως των εύλογων αιτιών.

  Η ακρόαση Κάβολι έρχεται μετά από μια σειρά διαρροών που αποκάλυψαν τις ανησυχίες των ηγετών του Πενταγώνου ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι κατώτερη των προσδοκιών και ότι η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα εξάντλησης των βασικών αποθεμάτων πυροβολικού.

  Ενδεικτικό αυτού είναι η δυσκολία του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου να ανταποκριθούν δημόσια στο αίτημα της Ουκρανίας για οβίδες διασποράς.

  Όπως επιβεβαίωσε ο στρατηγός Cavoli πρόκειται για «πολύ αποτελεσματικά πυρομαχικά, έναντι μικτών στόχων προσωπικού και εξοπλισμού, ειδικά όταν αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε πυκνούς σχηματισμούς».

  Όταν ρωτήθηκε ο στρατηγός από έναν γερουσιαστή εάν οι πυκνοί σχηματισμοί μικτών στόχων είναι ένας καλός χαρακτηρισμός των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Bakhmut αυτή τη στιγμή, ο Cavoli απάντησε ότι ο χαρακτηρισμός ήταν ακριβής. «Συμβαίνει στα περισσότερα πεδία μάχης όταν μια δύναμη προχωρά στην επίθεση. Επομένως, ως αυστηρά στρατιωτικό ζήτημα, είναι ένα χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό πυρομαχικό».

  Είναι άλλο ένα παράδειγμα όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται προς το παρόν να δώσουν.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Μυστήριο με την περιουσία της Τίνα Τέρνερ – Που θα καταλήξει

  Λίγες ημέρες μετά το θάνατο της «γιαγιάς της ροκ σκηνής», της Τίνα Τέρνερ από φυσικά αίτια, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην περιουσία της πετυχημένης...

  Κόσοβο: Εικόνες χάους στην πόλη Ζβέτσαν – Εθνικιστικά μηνύματα από τους Σέρβους, με χημικά απάντησε η αστυνομία

  Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.Οι άντρες της KFOR...

  Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Αιώνια τουρκική πατρίδα η Ανατολία

  Σε νεοθωμανικό παροξυσμό βρίσκεται μετά τη νέα εκλογική του νίκη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επέστρεψε στα γνωστά παραληρήματα εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού.Μετά...

  Trending:

  Μυστήριο με την περιουσία της Τίνα Τέρνερ – Που θα καταλήξει

  Λίγες ημέρες μετά το θάνατο της «γιαγιάς της ροκ σκηνής», της Τίνα Τέρνερ από φυσικά αίτια, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην περιουσία της πετυχημένης...

  «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» (Εικόνα)

  Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε με το δεξί στο φετινό Roland Garros επικρατώντας εύκολα με 3-0 επί του Κοβάσεβιτς. Ωστόσο...

  Η τεχνητή νοημοσύνη «ξετρύπωσε» 20.000 αδήλωτες πισίνες – Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί

  Ο γαλλικός αλγόριθμος και η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, σαρώνουν τις ψευδείς δηλώσεις για πισίνες και ξετρυπώνουν μία προς μία τις αδήλωτες. Σύμφωνα...

  Πάνος Μουζουράκης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη

  Την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη έκανε πριν από λίγο ο Πάνος Μουζουράκης. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον...

  Κόσοβο: Εικόνες χάους στην πόλη Ζβέτσαν – Εθνικιστικά μηνύματα από τους Σέρβους, με χημικά απάντησε η αστυνομία

  Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.Οι άντρες της KFOR...

  Σελίν Ντιόν: Πούλησε την πολυτελή έπαυλή της στο Λας Βέγκας – Το αστρονομικό ποσό

  Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Σελίν Ντιόν ακυρώσει την παγκόσμια περιοδεία της για λόγους υγείας, πούλησε «αθόρυβα» μία πολυτελή έπαυλη στο Λας Βέγκας έναντι 30...

  Κοινωνικός Τουρισμός: Αρχίζουν την Τρίτη οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές της ΔΥΠΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

  Ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων...

  «Thérèse»: Mια καλύβα-γλυπτό μέσα στα γαλλικά δάση

  Φινίρισμα από ακατέργαστο τσιμέντο χρησιμοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau για να μεταμφιέσει σε ογκόλιθο μια μικρή ξύλινη καλύβα στα γαλλικά δάση.Το γραφείο, γνωστό μέχρι...

  ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή του – Το… μπέρδεμα με μήνυμα που εστάλη σε ιδιοκτήτες ακινήτων

  Τέλος χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ: Έως την Τετάρτη 31 Μαΐου οι υπόχρεοι θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί....

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος...

  MEDIA

  Τζένιφερ Λόπεζ: Εντυπωσιακή με κίτρινο μαγιό στα 53 της

  Νέες φωτογραφίες δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram η...

  Πρίγκιπας Χάρι: «Επιτέλους ξύπνησε και είδε την αλήθεια για την Μέγκαν Μαρκλ»

  Ο πρίγκιπας Χάρι «ξύπνησε επιτέλους και είδε την αλήθεια»...

  Μαρία Μενούνος: Συνεχίζει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά

  Στην Ελλάδα συνεχίζει τις διακοπές της η Μαρία Μενούνος...