More

    Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 – Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία

    Χαράς ευαγγέλια για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επενδυτές στη βιομηχανία ιατρικού τουρισμού φέρνουν οι προβλέψεις του Εconomist Intelligence Unit (ΕUI) για τις τάσεις στην υγεία το 2025.

    Για τους λαούς, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το μέλλον δεν προβλέπεται τόσο ρόδινο.

    Η «Μονάδα Πληροφοριών» του περιοδικού Economist, που διεξάγει έρευνες επί πληρωμή για επιχειρηματικούς κλάδους ανά χώρα, παρουσιάζει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις τάσεις για τη βιομηχανία της υγείας τη χρονιά που έρχεται.  Η ανάλυση απευθύνεται πρωτίστως σε στελέχη του διεθνούς προσοδοφόρου κλάδου των υπηρεσιών ιατροφαρμακευητικής περίθαλψης. Έχει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον για το τι επιφυλάσσει το 2025 στους απλούς πολίτες.

    Οι φτωχοί θα υποφέρουν

    Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

    • Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό το 2025, με αύξηση σχεδόν 6% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ και 1,9% σε πραγματικούς όρους. Το μερίδιο των ιδιωτικών δαπανών, το οποίο υστερούσε σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ανακάμψει καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί.
    • Με τις δημόσιες δαπάνες υγείας υπό πίεση, τα κράτη δεν θα πετύχουν τους στόχους του ΟΗΕ για  καθολική υγειονομική κάλυψη το 2025.
    • Η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη υγεία.
    • Ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας θα αυξηθεί κατά 4,7% το 2025, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και για ψυχοφάρμακα, καθώς και της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου.
    • Η συζήτηση για τη ρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα θα παραμείνει έντον, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, εν μέσω των προσπαθειών για τη συγκράτηση των τιμών και τη βελτίωση του ανταγωνισμού.
    • Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επενδύσουν στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων και να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από τις κινεζικές εισροές.

    Ο κόσμος γερνάει

    Ένας από τους λόγους που θα αυξηθούν οι δαπάνες υγείας είναι ότι ο πληθυσμός στον ανεπτυγμένο κόσμο, γερνάει. Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, αυξάνοντας  τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, σημειώνει ο EUI, οι  κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν την περίθαλψη, καθώς οι προϋπολογισμοί «εκτρέπονται στην άμυνα, τις πράσινες επιδοτήσεις και τις δαπάνες υποδομών».

    H EE θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων

    Οι στόχοι του ΟΗΕ για να έχουν ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι καθολική πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη δεν πρόκειται να επιτευχθούν ούτε το 2025 –  έτος ορόσημο.

    Το κόστος για υγειονομική περίθαλψη θα εξακολουθήσει να είναι δυσβάσταχτο για τους φτωχότερους πληθυσμούς, που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην μισο-άδεια τσέπη τους, προβλέπει ο ΕΙU

    Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 - Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια ΥγείαΑκρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 - Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία

    Iατρικός τουρισμός

    Eνώ περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γης, δεν έχουν πρόσβαση σε  υγειονομική περίθαλψη, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει άλλα προβλήματα.

    Ο ιατρικός τουρισμός θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της υγείας και των φαρμακευτικών προϊόντων το 2025, καθώς οι υψηλές τιμές στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη αναγκάζουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη υγειονομική περίθαλψη. Χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό, στοχεύουν να γίνουν κορυφαίοι προορισμοί για ιατρικό τουρισμό.  Παράλληλα όμως ζητούνται πιο αυστηροί κανόνες για την ποιότητα των υπρηεσιών για τους «τουρίστες υγείας», καθώς δεν έιναι λίγα τα περιστατικά επεμβάσεων και θεραπειών που  πήγαν στραβά.

    Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στον ιατρικό τουρισμό, ιδίως στην ακμάζουσα βιομηχανία της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 - Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια ΥγείαΑκρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 - Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία

    Ακριβότερα φάρμακα και ελλείψεις

    Οι πωλήσεις φαρμάκων θα αυξηθούν σημαντικά σε αξία, κατά 4,7% το 2025 – υποβοηθούμενες από τη ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, θεραπείες ψυχικής υγείας και φάρμακα για την άνοια.

    Παρά τις ρυθμίσεις για έλεγχο των ανατιμήσεων στα φάρμακα, ο ΕUI προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές.

    Η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, που σκόπευε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή παραγωγή και πιο προσιτά τα φάρμακα για τους πολίτες  έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Η βασική αιτία είναι ο φόβος ότι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις θα αποθάρρυναν τους επενδυτές φαρμακοβιομήχανους.

    Το 2025 θα σημαδευτεί επίσης από αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων.

    Οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων για το διαβήτη όπως το Ozempic, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2025, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων.

    Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του 14ου τετραετούς γενικού προγράμματός του, το οποίο ξεκινά το 2025.

    Θα καλέσει τις κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα: περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι ζουν σήμερα σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τον Μάρτιο θα διοργανωθεί στην Κολομβία παγκόσμιο συνέδριο για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με την υποστήριξη του ΠΟΥ.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «υπόσχεση για το κλίμα 2025» ο οργανισμός Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει ιδιωτικούς φορείς και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν νέες δεσμεύσεις από τα αναπτυσσόμενα κράτη, στην προσπάθεια η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news