Τα κέρδη του εστιατορίου του Salt Bae στο Λονδίνο σημείωσαν μεγάλη πτώση, καθώς η ζήτηση για τις μπριζόλες των 630 λιρών άρχισε να μειώνεται.
Όπως αναφέρει η Telegraph, το Nusr-Et Steakhouse στο Knightsbridge είχε κέρδη 1,7 εκατ. στερλίνες πέρυσι, σχεδόν τα μισά από τα 3,3 εκατ. στερλίνες που κατέγραψε το 2022, σύμφωνα με τα νέα αρχεία στο Companies House. Οι πωλήσεις του εστιατορίου έπεσαν κατά 31% κατά τη διάρκεια του έτους σε 9,3 εκατ. λίρες.
Είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένδειξη της μειωμένης ζήτησης μεταξύ των πλούσιων πελατών να τρώνε στα εστιατόρια του Salt Bae.
Ο σεφ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Nusret Gökçe, βρέθηκε στο προσκήνιο το 2017 μετά από ένα viral βίντεο στο διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν να αναπηδά αλάτι από τους αγκώνες του και να κόβει το κρέας με πομπόδες στυλ. Το πρώτο του δημοφιλές βίντεο συγκέντρωσε περισσότερες από 16 εκατομμύρια προβολές.
Η φήμη του Salt Bae προκάλεσε «εκτόξευση» των κρατήσεων στα εστιατόριά του, με διασημότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που απεικονίζονται να τρώνε σε αυτά.
Το εστιατόριο στο Λονδίνο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ελέγχεται από τον τουρκικό όμιλο Doğuş Group. Σερβίρει πιάτα όπως μια γιγαντιαία μπριζόλα tomahawk αξίας 630 λιρών και ένα επιδόρπιο μπακλαβά με χρυσή επένδυση 50 λιρών. Τους πρώτους τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμά του, το υποκατάστημα του Λονδίνου έκανε τζίρο περίπου 7 εκατομμύρια λίρες.
Λουκέτα σε εστιατόρια του Salt Bae
Πιο πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις ότι οι πελάτες αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον όμιλο. Ένα από τα εστιατόρια του Salt Bae στη Νέα Υόρκη έκλεισε τον Μάιο, με έναν εκπρόσωπο να λέει ότι η Nusr-Et είχε δοκιμάσει πολλές αγορές με κάποιες να λειτουργούν «ενώ άλλες όχι».
Ακολούθησε το κλείσιμο του εστιατορίου μπέργκερ του Salt Bae στο Μανχάταν πέρυσι. Το Nusr-Et Steakhouse του Λονδίνου δέχτηκε παρόμοια κριτική. Βρίσκεται στην 15.018η θέση μεταξύ 15.422 εστιατορίων στο Λονδίνο στην ιστοσελίδα αξιολόγησης Tripadvisor, με τους πελάτες να επικρίνουν την ατμόσφαιρα, την αξία και το φαγητό.
Ο κριτικός τροφίμων της Telegraph, William Sitwell, δήλωσε ότι η τιμή ενός ορεκτικού με ταρτάρ τόνου, στις 35 λίρες, ήταν «ασυγχώρητη». Στη συνέχεια μείωσε κάποιες από τις τιμές του πέρυσι.
Η κριτική των εστιατορίων ήρθε παράλληλα με τη διαμάχη για τον Salt Bae. Βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης το 2022, όταν απέκτησε «αδικαιολόγητη πρόσβαση» στον αγωνιστικό χώρο μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκαλώντας έρευνα από τη Fifa.