More

    Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά σχέδια του κόσμου

    Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά σχέδια του κόσμου από αρχαιολόγους στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

    Τα αρχιτεκτονικά σχέδια αφορούν τεράστιες κατασκευές της Εποχής του Λίθου που χρησιμοποιούνταν για να παγιδεύουν ολόκληρα κοπάδια ζώων.

    Οι συγκεκριμένες κυνηγετικές παγίδες έχουν ηλικία μέχρι 9.000 ετών και είναι γνωστές ως «χαρταετοί της ερήμου» εξαιτίας του σχήματός τους. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις ερήμους της Μέσης Ανατολής στη δεκαετία του 1920, από πιλότους που παρατήρησαν τους παράξενους σχηματισμούς στο τοπίο.

    Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά σχέδια του κόσμου
    Αεροφωτογραφίες «χαρταετών της ερήμου» σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία Credit: RC, OB, WAA, GLOBALKITES PROJECT

    Οι παγίδες φαίνεται να καθοδηγούσαν τα ζώα σε ένα τεράστιο μαντρί, περιστοιχισμένο από λάκκους βάθους έως 4 μέτρων, όπου τα ζώα παγιδεύονταν και σφάζονταν. Κάποιοι από αυτούς τους «χαρταετούς της ερήμου» ήταν οι μεγαλύτερες ανθρώπινες κατασκευές της εποχής τους.

    «Είναι τόσο μεγάλες κατασκευές, που όταν είσαι στο έδαφος δεν μπορείς να καταλάβεις το σχήμα τους», επισημαίνει ο αρχαιολόγος Wael Abu Azizeh από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής και συνεπικεφαλής της μελέτης.

    Περισσότεροι από 6.000 «χαρταετοί της ερήμου» έχουν ανακαλυφθεί στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στη βόρεια Σαουδική Αραβία, τη νότια Συρία και την ανατολική Ιορδανία.

    Αν και στην Ευρώπη έχουν ανακαλυφθεί ακόμη παλαιότερες απεικονίσεις που θυμίζουν χάρτες και παρόμοιες κυνηγετικές παγίδες, εκείνες στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία είναι τα αρχαιότερα δείγματα σχεδιασμού υπό κλίμακα.

    Credit Φωτογραφίας: O. BARGE, CNRS

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news