Τα ανθρωποειδή που αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού ή χτίζουν κατοικίες στη σεληνιακή επιφάνεια μπορεί να ακούγονται σαν κάτι βγαλμένο από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Όμως η startup ρομποτικής Apptronik με έδρα το Όστιν του Τέξας οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα ρομπότ γενικής χρήσης θα αναλαμβάνουν «βαρετές, βρώμικες και επικίνδυνες» δουλειές, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνουν οι άνθρωποι.
Την περασμένη Τετάρτη η Apptronik παρουσίασε το σχέδιο για το τελευταίο ανθρωποειδές ρομπότ της, που ονομάζεται Apollo. Είναι περίπου στην ίδια κλίμακα με έναν άνθρωπο, έχοντας ύψος 1,70 και βάρος 72,6 κιλά.
Το Apollo μπορεί να σηκώσει 25 κιλά και έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να παράγεται μαζικά και να εργάζεται με ασφάλεια δίπλα στον άνθρωπο. Χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό, αντί για υδραυλικά που δεν θεωρούνται το ίδιο ασφαλή, και διαθέτει μπαταρία τεσσάρων ωρών που μπορεί να αλλαχθεί, ώστε το ρομπότ να λειτουργεί για μια ημέρα εργασίας 22 ωρών.
Διαθέτει ψηφιακό πάνελ στο στήθος του που παρέχει σαφή στοιχεία σχετικά με την εναπομένουσα διάρκεια της μπαταρίας, την τρέχουσα εργασία που έχει αναλάβει, πότε θα τελειώσει και τι θα κάνει στη συνέχεια.
Ο αρχικός στόχος για το Apollo είναι να το βάλουν να εργαστεί στα logistics, αναλαμβάνοντας σωματικά απαιτητικούς ρόλους μέσα σε αποθήκες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, για να βελτιωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού. Όμως η ομάδα της Apptronik έχει και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το Apollo:
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ευέλικτα ρομπότ που θα κάνουν όλα αυτά που δεν θέλουμε να κάνουμε για να μας βοηθήσουν εδώ στη Γη, και τελικά μια μέρα να εξερευνήσουμε το φεγγάρι, τον Άρη και ακόμα πιο πέρα», δήλωσε ο Jeff Cardenas, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apptronik.
Το Apollo θα είναι φθηνότερο από ένα μέσο αυτοκίνητο. Τα παραδοσιακά ρομπότ βασίζονται σε εξαρτήματα υψηλής ακρίβειας, αλλά η εισαγωγή καμερών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη πιο προσιτών ρομπότ.
«Το iPhone των ρομπότ»
Αντί για εξαιρετικά εξειδικευμένα ρομπότ που μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο έναν σκοπό, η Apptronik ήθελε το Apollo να είναι το «iPhone των ρομπότ», δήλωσε ο Cardenas.
«Ο στόχος είναι να κατασκευάσουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να κάνει χιλιάδες διαφορετικά πράγματα», είπε. «Να απαιτείται μόνο μια αναβάθμιση λογισμικού για μια νέα εργασία ή μια νέα συμπεριφορά».
Το Apollo θα ξεκινήσει σε περιβάλλοντα εργοστασίων και αποθηκών, κάνοντας απλές εργασίες, όπως η μετακίνηση κιβωτίων και το σπρώξιμο καροτσιών. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργικότητα του Apollo θα αυξηθεί μέσω νέων μοντέλων και ενημερώσεων σε σημείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές, στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών, σε χώρους λιανικής πώλησης, στην παράδοση κατ’ οίκον, ακόμη και στη φροντίδα ηλικιωμένων.