Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, δεν έχει κρύψει ότι βλέπει το μέλλον του ομίλου του στο αποκαλούμενο metaverse και στην αξιοποίηση των τεχνολογιών που σχετίζονται με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality – VR) και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality – AR). Άλλωστε, γι’ αυτό και προχώρησε στη μετονομασία της μητρικής εταιρείας σε Meta.
Το σχέδιο, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει βγει ούτε στο ελάχιστον, οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες με τη Meta να υποχρεώνεται τους τελευταίους μήνες να προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Το πραγματικό, όμως, άγχος του κ. Ζάκερμπεργκ δεν αποκλείεται να είναι αν η προσπάθεια της Meta να κυριαρχήσει στο χώρο του AR/VR τεθεί σε αμφισβήτηση από την Apple, η οποία ετοιμάζεται να κάνει το δικό της βήμα στη συγκεκριμένη αγορά.
Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη δική της κάσκα (headset) κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της για δημιουργούς εφαρμογών, το WWDC, το οποίο ξεκινά αύριο (5/6/2023). Η Apple τηρεί σιγή ιχθύος για το τι θα ανακοινώσει αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία κάσκα μεικτής πραγματικότητας (mixed reality), όπερ σημαίνει ότι θα υποστηρίζει εφαρμογές τόσο VR όσο και AR. Σημειώνεται πως η διαφορά μεταξύ της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο χρήστης είναι εντελώς αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει διάδραση και αλληλεπίδραση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Apple ποντάρει πολλά σε αυτή τη νέα -για την ίδια- αγορά και θα ανακοινώσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα (xrOS) αλλά και ένα ειδικό κατάστημα εφαρμογών. Θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο μοντέλα headset, οι τιμές των οποίων, όμως, θα είναι εξαιρετικά υψηλές, ήτοι θα φθάνουν ακόμη και τα 3000 δολάρια. Είναι προφανές ότι η Apple ποντάρει στους φανατικούς «φίλους» της, οι οποίοι αγοράζουν ότι προϊόν φέρει το λογότυπο της.
Βάσει όσων έχουν κυκλοφορήσει η Apple δεν θα ποντάρει τόσο στην έννοια του metaverse, δηλαδή σε έναν εικονικό κόσμο αλλά περισσότερο στην αξιοποίηση του VR και του AR στον πραγματικό κόσμο. Μία προσέγγιση που μοιάζει να βασίζεται περισσότερο στην πραγματικότητα και να έρχεται σε αντιπαράθεση με εκείνη του κ Ζάκερμπεργκ που έχει ποντάρει τα πάντα στο metaverse.
Το Meta Quest 3 θα κοστίζει 499,99 δολάρια (προ φόρων) στην έκδοση με αποθηκευτικό χώρο στα 128 GB. Σαφώς πιο φθηνό σε σχέση με το μοντέλο της Apple, αν και πρόκειται για διαφορετικές προσεγγίσεις. Πάντως και τα δύο headsets θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα από το φθινόπωρο και μετά με εκείνο της Apple να εκτιμάται ότι μπορεί να κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2023.