Φωτογραφία από Kostantinos Livadas
Σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι-κοιτίδες της ανθρωπότητας, οι οποίοι αποτελούνται από ναούς και δημόσιες αγορές λένε την ιστορία της Ελλάδας. Αυτοί οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι είναι μοναδικά μνημεία της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τη ζωή, τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων.
Αρχαία Νικόπολη
Η Αρχαία Νικόπολη είναι μια ιστορική πόλη που βρίσκεται στην Ήπειρο, κοντά στη σημερινή Πρέβεζα. Ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου εναντίον του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η Νικόπολη εξελίχθηκε σε σημαντικό πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, συνδέοντας τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.
Η πόλη ήταν ιδιαίτερα ευημερούσα κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και φιλοξενούσε σημαντικά κτήρια, όπως το Ωδείο, το Θέατρο και το Στάδιο. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, που συνδέεται με τη Νικόπολη, αποτελεί εντυπωσιακό τεχνικό έργο της εποχής. Στην πόλη αυτή, είχαν καθιερωθεί και οι Ακτιακοί Αγώνες, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια και περιλάμβαναν αθλητικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Η Νικόπολη συνέχισε να ευημερεί κατά την Βυζαντινή περίοδο, όμως σταδιακά άρχισε να παρακμάζει, ειδικά μετά τις αραβικές επιδρομές τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Σήμερα, η Αρχαία Νικόπολη αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με πολλές ανασκαφές και αποκαταστάσεις που έχουν φέρει στο φως τα μνημεία της αρχαίας πόλης. Η επισκεψιμότητα είναι έντονη, με το χώρο να αποτελεί πόλο έλξης τόσο για ιστορικούς όσο και για τουρίστες.
Αρχαία Μεσσήνη
Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας και βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της σύγχρονης Μεσσηνίας. Η πόλη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών και τη διάλυση της ηγεμονίας της Σπάρτης στην περιοχή.
Η Μεσσήνη ήταν μια καλά οργανωμένη πόλη με ισχυρό οχυρωματικό σύστημα, εντυπωσιακά δημόσια κτήρια, ναούς, θέατρο, γυμνάσιο και στάδιο. Η πόλη αναπτύχθηκε σε μια εύφορη πεδιάδα, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική ευημερία της. Η Αρχαία Μεσσήνη υπήρξε σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και διατήρησε την ακμή της κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.
Σήμερα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αποκαλύψει μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, προσφέροντας μια μοναδική εικόνα της ζωής και της αρχιτεκτονικής της εποχής. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει εντυπωσιακά μνημεία, όπως το Στάδιο, την Αγορά και το Ασκληπιείο, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Αρχαία Νεμέα
Η Αρχαία Νεμέα είναι ένας άλλος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πελοποννήσου, γνωστός κυρίως για τους Νέμεους Αγώνες, που ήταν ένα από τα τέσσερα μεγάλα πανελλήνια αθλητικά γεγονότα της αρχαιότητας, μαζί με τους Ολυμπιακούς, τους Πύθιους και τους Ίσθμιους Αγώνες. Οι Νέμεοι Αγώνες αφιερώνονταν στον Δία και περιλάμβαναν αθλητικούς και μουσικούς διαγωνισμούς.
Η Νεμέα ήταν επίσης γνωστή για το Ιερό του Διός, το οποίο αποτελεί το κέντρο του αρχαιολογικού χώρου. Ο ναός του Δία είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της κλασικής περιόδου. Η Νεμέα, πέρα από τους αγώνες, συνδέεται και με τον ημίθεο Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε τον πρώτο του άθλο εδώ, σκοτώνοντας το περίφημο Λιοντάρι της Νεμέας.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Νεμέα έχουν φέρει στο φως σημαντικά μνημεία, όπως το Στάδιο, το Ιερό του Διός και άλλες δομές που μαρτυρούν τη σπουδαιότητα της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Σήμερα, ο χώρος προσελκύει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχαία ελληνική θρησκεία.