Με αυτό το σκίτσο έστειλε την «καλημέρα» του ο Αρκάς για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024.
Tην «καλημέρα» του μας λέει και σήμερα, Τρίτη, ο Αρκάς με ένα σκίτσο.
Στο εν λόγω σκίτσο αυτός μας παρουσιάζει τη Ρόζα να λέει: «Τι θα πει ‘καλημέρα’;… Γιατί αφαιρείτε από την ημέρα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού;».
Τί εννοεί ο σκιτσογράφος
Εδώ ο Αρκάς θίγει το ζήτημα των ορίων μεταξύ αυτοπροσδιορισμού και ετεροπροσδιορισμού. Αυτοπροσδιορισμός είναι η επιλογή, απόδοση και ερμηνεία των ιδιοτήτων κάποιου για και προς τον εαυτό του – ή τί είμαι εγώ για μένα. Ο ετεροπροσδιορισμός, από την άλλη είναι ακριβώς το αντίθετο- όταν δηλαδή μια πράξη ή μια πολιτική θεωρία δεν καθορίζεται σύμφωνα με τις προσωπικές αρχές των υποκειμένων, αλλά ανάλογα ή σε αντίδραση προς τις κινήσεις και τις απόψεις κάποιων άλλων – ή τι είμαι εγώ βάσει του τί θέλεις εσύ.
Ποιο το κοινωνικό γίγνεσθαι
Τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη σημαντικότητα του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου όσον αφορά την σεξουαλικότητά και το κοινωνικό του φύλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρότι ένα άτομο μπορεί με το που γεννηθεί να δηλωθεί στο μαιευτήριο ως γένους θηλυκού ή αρσενικού (βιολογικό φύλο), στην πορεία της ζωής του εάν επιλέξει πως το φύλο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς αισθάνεται το ίδιο με τον εαυτό του μπορεί να το αλλάξει (κοινωνικό φίλο). Συγκεκριμένα, γενιές επί γενεών παλεύουν για αυτό ακριβώς το δικαίωμα επιλογής ταυτότητας φύλου με το φεμινιστικό κίνημα να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον εαυτό του έτσι ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές του μεταξύ των κυμάτων του. Έτσι, οι κοινωνικές ταυτότητες φύλου (η έμφυλες ταυτότητες) όλο και πληθαίνουν σε αριθμό.
Οι έμφυλοι ρόλοι και η δυσφορία φύλου
Οι έμφυλες ταυτότητες έχουν ως λογική προέκτασή τους αντίστοιχους κοινωνικούς ρόλους, δηλαδή το τί σημαίνει πρακτικά να είναι κάποιο άτομο γυναικά, άνδρας, ή non-binary (κοκ) υποκείμενο. Πρόκειται, δηλαδή, για τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση το φύλο, όπως είναι ο τρόπος ομιλίας, το ντύσιμο, η έκφραση συναισθημάτων κοκ. Μάλιστα, ένα άτομο μπορεί να επιλέξει πραγματώσει την απόφασή του σχετικά με τη δυσφορία φύλου που βιώνει αν και εφόσον το ίδιο το επιθυμεί μέσω της φυλομετάβασης, δηλάδη την διαδικασία στην οποία υποβάλλεται ένα τρανς υποκείμενο λόγω των παραπάνω.
Το συμπέρασμα;
Ένα είναι το σίγουρο: αν η μέρα δεν νιώθει η ίδια καλή, δεν μας πέφτει εμάς σίγουρα λόγος για το αν είναι ή όχι.