More

    Χάος στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό – Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες με τα ηλικιακά όρια και η «πρωτιά» της Ελλάδας

    Χιλιάδες Γάλλοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους εδώ και εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον σχετικό νόμο, με βάση τον οποίο το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση ανεβαίνει από τα 62 στα 64.

    Ακόμα και μετά την αύξηση του ηλικιακού ορίου η Γαλλία παραμένει κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και σε άλλες οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

    Η Γαλλία διαθέτει μία από τις πιο γενναιόδωρες κρατικές συντάξεις στον κόσμο και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό ο Μακρόν θα συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού κόστους της χώρας, ιδίως καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται.

    Αν και το όριο συνταξιοδότησης στις περισσότερες χώρες είναι αυτή τη στιγμή τα 65 έτη, παρατηρείται σταδιακά μια αύξηση προς τα 67.

    Στην Ελλάδα το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στην ΕΕ

    Το Newsweek παρουσιάζει τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες με τα συνταξιοδοτικά όρια.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία συνταξιοδότησης για όσους γεννήθηκαν από τον Απρίλιο του 1960 και μετά είναι σήμερα τα 66 έτη, αλλά το όριο θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά στα 67 έτη τον Μάιο του 2026.

    Στις ΗΠΑ, η ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 έτη ενώ στη Γερμανία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη.

    Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, έχουν ευέλικτα όρια συνταξιοδότησης.

    Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία έχουν τη χαμηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στα 62 έτη.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news