Η μόδα με τη σοκολάτα του Ντουμπάι έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και πλέον η επιτυχία της έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής, φτάνοντας στην Ευρώπη, την Αμερική και τώρα και στην Ελλάδα. Η «Dubai Chocolate» όπως ονομάζεται, είναι το γλυκό που αναστάτωσε το διαδίκτυο με την εκρηκτική του γεύση και τη μοναδική του σύνθεση. Αυτό το trend όμως, που ξεκίνησε από τη FIX Dessert Chocolatier, βρήκε τον δρόμο του και στην Θεσσαλονίκη, με την επαναστατική δημιουργία της «Dubatsa».
Το 2021, η εταιρεία FIX Dessert Chocolatier του Ντουμπάι παρουσίασε την επαναστατική σοκολάτα με κρέμα φιστικιού και knafeh – ένα κρούστα από φύλλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε παραδοσιακά γλυκά όπως ο μπακλαβάς. Η σοκολάτα αυτή, γνωστή με το όνομα “Can’t Get Knafeh of It”, έγινε αμέσως viral με πάνω από 90 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Σύντομα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους ταξίδεψαν πάνω από 4.000 μίλια, άρχισαν να αναζητούν τη γεύση αυτής της μοναδικής σοκολάτας.
Το hype γύρω από αυτή τη σοκολάτα δεν άργησε να φτάσει και στην Ευρώπη, με τη Lindt να λανσάρει μια περιορισμένη έκδοση της σοκολάτας σε καταστήματα στη Γερμανία και την Ελβετία, ξεσηκώνοντας το κοινό με το περιορισμένο αριθμό των 1.000 μπαρών που διατίθεται. Η είδηση για την κυκλοφορία αυτών των σοκολατών έκανε τους καταναλωτές να σχηματίσουν μεγάλες ουρές και να περιμένουν για ώρες με καρέκλες κάμπινγκ και βροχή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δική τους σοκολάτα.
Η απήχηση της σοκολάτας αυτής ξεπέρασε τις προσδοκίες των κατασκευαστών και απέδειξε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό σε όλο τον κόσμο που είναι πρόθυμο να δοκιμάσει νέες, καινοτόμες γεύσεις. Έτσι, ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες εταιρείες σοκολάτας παγκοσμίως άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους εκδοχές της σοκολάτας του Ντουμπάι.
Η Θεσσαλονίκη ανακαλύπτει τη “Dubatsa”
Η Θεσσαλονίκη, όμως, δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτή τη γλυκιά τρέλα. Η γεύση της «Dubai Chocolate» έφτασε στη συμπρωτεύουσα με τη μορφή μιας μοναδικής και εξαιρετικά δημοφιλούς δημιουργίας: τη «Dubatsa». Πρόκειται για έναν συνδυασμό της παραδοσιακής ελληνικής μπουγάτσας με τη σοκολάτα του Ντουμπάι.
Ο Παναγιώτης Κατσελής, ιδιοκτήτης του οικογενειακού καταστήματος μπουγάτσας «Κατσελής Μπουγάτσα» στη Θεσσαλονίκη, πήρε την απόφαση να προσφέρει στους πελάτες του κάτι καινούριο, συνδυάζοντας τη γεύση της μπουγάτσας με τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι. Το όνομα αυτής; «Dubatsa». Ένα πανέξυπνο παιχνίδι λέξεων που συνδυάζει τη λέξη «Dubai» με την παραδοσιακή «μπουγάτσα».
Η διαδικασία παραγωγής αυτής της μοναδικής μπουγάτσας δεν ήταν εύκολη, καθώς απαιτήθηκε χρόνος και προσεκτικός σχεδιασμός για να συνδυαστούν οι γεύσεις και τα υλικά με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούν τα γευστικά κριτήρια των Θεσσαλονικιών. Η βάση της «Dubatsa» αποτελείται από την παραδοσιακή αφράτη ζύμη μπουγάτσας, η οποία γεμίζεται με καραμελωμένο και ψημένο κατανίφι (φύλλο που χρησιμοποιείται σε άλλα παραδοσιακά γλυκά), ενώ προστίθεται η σοκολάτα του Ντουμπάι με κρέμα φιστικιού και μια δόση λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης για το τελείωμα.
Η αντίδραση των Θεσσαλονικιών
Η καινοτόμος αυτή συνταγή έγινε αμέσως ανάρπαστη. Μόλις η «Dubatsa» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Η ζήτηση εκτοξεύτηκε και οι πελάτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα η μπουγάτσα να εξαντλείται καθημερινά. Σήμερα, η «Dubatsa» έχει γίνει η απόλυτη τάση και συχνά εξαντλείται πριν το μεσημέρι.
Το γεγονός ότι η «Dubatsa» συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομική τάση της σοκολάτας του Ντουμπάι, την καθιστά όχι μόνο γευστική και ενδιαφέρουσα, αλλά και απόλυτα αναγνωρίσιμη. Είναι το γλυκό που εκπροσωπεί την τέλεια συγχώνευση της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.
Αυτή η «ευφυής» δημιουργία έγινε πολύ δημοφιλής και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και αναζητούν γεύσεις που συνδυάζουν το παλιό με το καινούργιο. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι είναι φτιαγμένη με υλικά υψηλής ποιότητας και το ότι φέρει την υπογραφή ενός οικογενειακού καταστήματος της πόλης, την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική για τους καταναλωτές.
Η ιστορία της «Dubatsa» αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στη Θεσσαλονίκη, η γαστρονομική παράδοση δε μένει ποτέ πίσω. Αντιθέτως, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις, δημιουργώντας νέες γεύσεις που εντυπωσιάζουν τους πάντες και κερδίζουν τις καρδιές των Ελλήνων και όχι μόνο.