Τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων. Αυτό διαμηνύουν στελέχη της τράπεζας, τα οποία εμφανίζονται αισιόδοξα βάσει των προβλέψεων που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ξανά προς τον στόχο.
Εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων θα παρευρεθούν στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Τζάκσον Χολ αυτήν την εβδομάδα, ενώ αρκετά έχουν ήδη υποστηρίξει την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,2% αυτόν τον μήνα. Αυτή η αισιόδοξη προοπτική περιλαμβάνει ακόμη και μια πολυαναμενόμενη πτώση στις υποκείμενες πιέσεις τιμών, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στο 2,9% για τρεις μήνες.
Οι επενδυτές ποντάρουν τώρα σε δύο ακόμη μειώσεις κατά 25% η καθεμιά φέτος – ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο – δίνοντας πιθανότητα 60% για μια τρίτη.
Τι λένε οι οικονομολόγοι
Οι οικονομολόγοι του Bloomberg Jamie Rush, Maeva Cousin και Ana Andrade προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Αύγουστο. Ωστόσο, προσθέτουν ότι οι σταθερές πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό και στις υπηρεσίες θα κρατήσουν προσεκτικούς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διατηρώντας μια σταδιακή, τριμηνιαία πορεία για τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο γενικός πληθωρισμός που θα καθορίσει αυτό που η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε ως μια συνάντηση «με βάση τα δεδομένα» τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στην αλληλεπίδραση μεταξύ μισθών, παραγωγικότητας και εταιρικών κερδών.
Και ενώ τα στοιχεία παραγωγικότητας μπορεί να ήταν απογοητευτικά, αυτή εβδομάδα έδωσε μεγάλη ώθηση με την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών –βάσει των διαπραγματεύσεων- που διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 3,6% από 4,7%.
«Βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή, θα ήμουν πολύ ανοιχτός σε μια συζήτηση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς στο Bloomberg.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο Τζάκσον Χολ
Ο Μάρτινς Καζάκς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, άφησε ανοιχτό παράθυρο για 2 ακόμη μειώσεις φέτος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Bloomberg, στο περιθώριο του Τζάκσον Χολ, είπε: «Συνολικά, θα έλεγα ότι ακόμα κι αν ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες συνεχίσει να κινείται λοξά, είναι συνεπής με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων».
«Από την τρέχουσα προοπτική, μια σταδιακή, βήμα προς βήμα προσέγγιση για τις μειώσεις των επιτοκίων θα είναι η καλύτερη».
Ερωτηθείς από το Reuters, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι προβλέψεις μας για τον Ιούνιο προέβλεπαν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ακολουθήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει για τον Σεπτέμβριο μόνο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούτσιτς, δήλωσε ότι εφόσον τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της ΕΚΤ θέλουν τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2% το 2025, αυξάνεται η πεποίθηση ότι μπορεί σταδιακά να χαλαρώσει η τράπεζα τη νομισματική πολιτική. «Αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να προχωρήσουμε πολύ σταδιακά», πρόσθεσε.
Ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της Κεντρικής ράπεζας της Πορτογαλίας, δήλωσε: «Η πιο πιθανή κίνηση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική είναι να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων». Ο Σεπτέμβρης είναι «εύκολος. Πέρα από αυτό, «εξαρτάται πάντα από δεδομένα», για να προσθέσει ότι αυτό δεν αφορά τα σημεία αλλά την τροχιά των δεδομένων.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, ειδικά στη μεταποίηση, είναι μάλλον συγκρατημένες. Στα μάτια μου, αυτό επιβάλλει την υπόθεση για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», είπε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν.
Υπεράνω όλων η οικονομία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται περισσότερο ανήσυχοι για την ανάπτυξη, η οποία – παρά το γεγονός ότι πήρε μια ευκαιρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών αυτής της εβδομάδας – παραπαίει μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους, επισημαίνει το Bloomberg.
Η ανεργία στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί, ενώ το καταναλωτικό κλίμα μειώθηκε απροσδόκητα.
Στη Γερμανία –την πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας- που τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πηγή πολλών από τα δεινά της ευρωζώνης, το η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς εκτιμούν ότι υπογραμμίζει μια διαρκή αδυναμία στη ναυαρχίδα της, τη βιομηχανία, ενώ η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας εξασθενεί.
Πηγή: ΟΤ