More

    Έλενα Ράπτη: Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για πρωταγωνίστρια στον καταδυτικό τουρισμό

    Η υφυπουργός αναφέρεται στις δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Τουρισμού

    Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια στο πεδίο του καταδυτικού τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού που μπορεί και να επιμηκύνει την τουριστική σαιζόν και την ίδια στιγμή να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη για την σημασία του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας σε σχέση με τις άμεσα ανταγωνιστικές χώρες για κατάδυση στη Μεσόγειο, διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που οι ανταγωνιστικές χώρες στερούνται, με έμφαση κυρίως στην ασφάλεια. Όπως εξηγεί η Ελενα Ράπτη, αρχικά, είμαστε ασφαλής χώρα τόσο για διακοπές όσο και για κατάδυση λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για ασφάλεια και τήρηση διεθνών standards για τη διεξαγωγή καταδύσεων αναψυχής. Παράλληλα η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο πλούτο επισκέψιμων ιστορικών αλλά και σύγχρονων ναυαγίων, καθώς οι θάλασσές μας δεν είναι μόνο σταυροδρόμι εμπορικής ναυτιλίας για αιώνες αλλά και θέατρο επιχειρήσεων των δυο τελευταίων Παγκόσμιων Πολέμων. Διαθέτουμε παγκόσμιας κλάσης επισκέψιμα ναυάγια, όπως για παράδειγμα το ναυάγιο του «Βρετανικού» στην Κέα και του «Περσέα» στην Κεφαλονιά καθώς και σημαντικά υποβρύχια θαλάσσια πεδία μαχών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αφού η υφυπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο κοινό επισκέπτεται τις περιοχές ενδιαφέροντος τους όλη τη φθινοπωρινή περίοδο αλλά και τις αρχές της άνοιξης, αυτό μεταφράζεται και σε διεύρυνση της σαιζόν και την ίδια στιγμή κάθε δύτης που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι ένας ποιοτικός επισκέπτης που δαπανά πολλαπλάσια ποσά, όπως τονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάδυση μπορεί πρωτογενώς να προσελκύσει επισκέπτες, ωφελώντας διαφορετικούς από τους συνήθεις κλάδους του τουρισμού αντί απλά να αντλεί έσοδα από την κλασική τουριστική κίνηση, συμπληρώνει η κυρία υφυπουργός.

    Στην συνέντευξη της η υφυπουργός αναφέρεται στις δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Τουρισμού στο μέτωπο του καταδυτικού τουρισμού.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Κώστα Χαλκιαδάκη:

    Ερ. Ποια είναι η σημασία του καταδυτικού τουρισμού για την Ελλάδα;

    Ο καταδυτικός τουρισμός ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη ειδική μορφή τουρισμού στη χώρα μας που απευθύνεται σε ερασιτέχνες δύτες αλλά και σε ολόκληρες οικογένειες συμβάλλει θετικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι δύτες επισκέπτονται τις περιοχές ενδιαφέροντος όταν οι συνθήκες κατάδυσης είναι καλές- και αυτό ισχύει για όλη τη φθινοπωρινή περίοδο αλλά και τις αρχές της άνοιξης, τις ίδιες δηλαδή περιόδους που η τουριστική κίνηση είναι πιο περιορισμένη και οι τιμές είναι ευνοϊκότερες.

    Επιπλέον, κάθε δύτης που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι ένας ποιοτικός επισκέπτης που δαπανά πολλαπλάσια ποσά. Το καταδυτικό κοινό είναι υψηλής αξίας επισκέπτες, καθώς στην τουριστική δαπάνη τους πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος εξάσκησης της δραστηριότητάς τους, δηλαδή επιπλέον 50% της μέσης τουριστικής δαπάνης. Η κατάδυση, επομένως, μπορεί πρωτογενώς να προσελκύσει επισκέπτες, ωφελώντας διαφορετικούς από τους συνήθεις κλάδους του τουρισμού αντί απλά να αντλεί έσοδα από την κλασική τουριστική κίνηση.

    Η ψυχαγωγική κατάδυση στην Ελλάδα, πέραν της συνεισφοράς στο ισοζύγιο τουριστικών εσόδων, έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για νέους παρόχους, σύγχρονες επενδυτικές δραστηριότητες και μεγάλη ζήτηση για εργαζόμενους, επομένως μπορεί να συμβάλει στην επιχειρηματικότητα και στη μείωση της ανεργίας.

    Ερ. Τι καθιστά την Ελλάδα μοναδική σε αυτή τη μορφή Τουρισμού;

    Η Ελλάδα, σε σχέση με τις άμεσα ανταγωνιστικές χώρες για κατάδυση στη Μεσόγειο, μπορεί ακόμα να είναι σε αρχικά βήματα για προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές (Marine Protected Areas), που εμπλουτίζουν τη θαλάσσια ζωή και προσελκύουν δύτες (όπως σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), αλλά διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που οι ανταγωνιστικές χώρες στερούνται:

    Αρχικά, είμαστε ασφαλής χώρα τόσο για διακοπές όσο και για κατάδυση λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για ασφάλεια και τήρηση διεθνών standards για τη διεξαγωγή καταδύσεων αναψυχής.

    Διαθέτουμε μεγάλο πλούτο επισκέψιμων ιστορικών αλλά και σύγχρονων ναυαγίων, καθώς οι θάλασσές μας δεν είναι μόνο σταυροδρόμι εμπορικής ναυτιλίας για αιώνες αλλά και θέατρο επιχειρήσεων των δυο τελευταίων Παγκόσμιων Πολέμων. Διαθέτουμε παγκόσμιας κλάσης επισκέψιμα ναυάγια, όπως για παράδειγμα το ναυάγιο του «Βρετανικού» στην Κέα και του «Περσέα» στην Κεφαλονιά καθώς και σημαντικά υποβρύχια θαλάσσια πεδία μαχών.

    Έχουμε τεράστια υποθαλάσσια ποικιλομορφία, από τους ηφαιστιογενείς υποθαλάσσιους γκρεμούς της Σαντορίνης, στα υποβρύχια σπήλαια της Κεφαλονιάς και της Πελοποννήσου και από τους συγκλονιστικούς υφάλους των Κυκλάδων στις σμαραγδένιες ακτές των νησιών του Ιονίου και των Δωδεκανήσων.

    Η γεωγραφία μας προσφέρει τη δυνατότητα island hopping μεταξύ ποικίλων σημείων καταδυτικού ενδιαφέροντος σε διαφορετικούς προορισμούς, επισκέψιμους ωστόσο στη διάρκεια μιας τουριστικής επίσκεψης, αλλά και καταδυτικής κρουαζιέρας (live a board) – όπως άλλωστε έχουν ανακαλύψει και αξιοποιούν πολλοί Luxury Yacht operators. Δεν είναι τυχαίο που έχει προταθεί ως ελληνικό καταδυτικό brand name το «Καραϊβική της Μεσογείου»!

    Και, φυσικά, η Ελλάδα διαθέτει φιλοξενία, γαστρονομία, διασκέδαση, αξιοθέατα πολιτισμού τόσο για τους δύτες μετά την ολοκλήρωση της καθημερινής τους δραστηριότητας όσο και για τους συνοδούς/ οικογένειές τους σε ένα μοναδικό πακέτο διακοπών-αναψυχής-καταδύσεων που οι ανταγωνίστριες αγορές δεν μπορεί να προσφέρουν.

    Ερ.Πόσα καταδυτικά πάρκα έχει η Ελλάδα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να καταδυθεί;

    Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ενεργητικότητα τόσο της κυβέρνησής μας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνει προσεκτικά βήματα με το βλέμμα στραμμένο στην περιβαλλοντική αειφορία, για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε περιοχές που μπορούν να αξιοποιήσουν τον εμπλουτισμό του καταδυτικού προϊόντος, έχοντας υπόψη συμπεράσματα και καλές πρακτικές καταδυτικών προορισμών του εξωτερικού.

    Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την έκδοση σχετικών αποφάσεων για τη δημιουργία των δύο πρώτων καταδυτικών πάρκων στον Αποκόρωνα Χανίων (έκτασης 60 στρεμμάτων) και στον Τυρό Αρκαδίας (έκτασης 1.700 στρεμμάτων, από το Ακρωτήριο Τρίκερι έως το μέσο της παραλίας Τηγάνι). Επιπλέον έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και άλλοι φάκελοι για τη χωροθέτηση νέων καταδυτικών πάρκων, οι μελέτες υλοποίησης των οποίων βρίσκονται σε διάφορες φάσεις.

    Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ήδη διαθέτει εμβληματικούς Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, όπως της Περιστέρας στην Αλόννησο και ο ενάλιος ιστορικός τόπος της Κέας.

    Ερ. Τι δράσεις δρομολογεί το Υπουργείο στο μέτωπο αυτό;

    Αναγνωρίζοντας τη σημασία του καταδυτικού τουρισμού στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και παρακολουθώντας ότι η αναπτυγμένη κατάδυση αναψυχής στη χώρα γίνεται ανταγωνιστική των καθιερωμένων μεσογειακών προορισμών όπως η Τουρκία, η Κροατία κλπ, στο Υπουργείο Τουρισμού συμπεριλάβαμε στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΑ το έργο «Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός» το οποίο βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Γαλάζιας Ανάπτυξης και αφορά στην προστασία και προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) που έχει η χώρα με βάση τις αρχές της αειφορίας.

    Παρέχουμε 8,0 εκ ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση και διασύνδεση του καταδυτικού και υποβρύχιου τουριστικού προϊόντος της χώρας, τη χρηματοδότηση ενεργειών προώθησης και προβολής του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού, την αναβάθμιση ή τη δημιουργία νέων Καταδυτικών Πάρκων, την ενίσχυση των παρόχων Καταδυτικών Υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος καθώς και την περαιτέρω προστασία των υποθαλάσσιων περιοχών και τη δημιουργία των αναγκαίων εργαλείων για τη λειτουργία Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό.

    Διαμορφώνουμε έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης των καταδύσεων αναψυχής, αναγνωρίζοντας την αξία του καταδυτικού τουρισμού στο ισοζύγιο τουριστικών εσόδων της χώρας μας.

    Έλενα Ράπτη Τουρισμός

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news