Όσο οι τεχνολογικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατακτούν νέα «ύψη», τόσο περισσότεροι άνθρωποι διώχνονται από την… πίσω πόρτα.
Μετά την απόλυση του 10% του εργατικού δυναμικού του Twitter (οι φήμες λένε για 200 νέες απολύσεις από μέρα σε μέρα), του 20% της Yahoo, την κατάργηση 8.500 θέσεων εργασίας από την Ericsson, 6.650 από τη Dell και 3.900 από την IBM, το ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι: «θα είναι το 2023 η χρονιά των περισσότερων απολύσεων»;
Η ιστοσελίδα ResumeBuilder.com θέλοντας να καταλάβει την απόδοση του κόσμου της εργασίας το 2022, και ποιες οι προοπτικές του για το 2023, πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 1000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της, 6 στις 10 εταιρείες σκοπεύουν να απολύσουν κόσμο τη φετινή χρονιά, με το 57% αυτών να δρομολογεί την έξοδο για το 30% του εργατικού της δυναμικού.
Απολύουν οι μεγάλοι
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι περισσότερες απολύσεις θα γίνουν από τις πιο μεγάλες εταιρείες του δείγματος, ενώ το 70% του συνόλου τους σκοπεύει να παγώσει τις προσλήψεις για το 2023.
Ήδη το 52% αυτών έχει αφήσει στην άκρη κάθε σκέψη για αύξηση του προσωπικού τους, ενώ 1 στις 4 εταιρείες έχει προχωρήσει σε περικοπές των μισθολογικών απολαβών των ανθρώπων τους.
Μάλιστα, το 34% αυτών εξετάζουν και τη μείωση των δώρων και των καλοκαιρινών επιδομάτων των εργαζομένων τους για τη φετινή χρονιά.
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ζοφερή όσο φαίνεται.
«Το πάγωμα των προσλήσεων»
Όπως εξηγεί η Στέισι Χάλερ, σύμβουλος καριέρας και υπεύθυνη προσλήψεων, το πρόσφατο κύμα απολύσεων αφορά κατά κύριο λόγο τις τεχνολογικές εταιρείες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω του μεγάλου όγκου της δουλειάς τους και εξαιτίας των αναγκών που δημιούργησε ο κοροναϊός.
Με δεδομένο ότι η κουλτούρα της εργασίας υπόκειται μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και η συζήτηση για την ύφεση που έρχεται τραβά σε μάκρος, καθώς μειώνεται ο φόβος για ένα οικονομικό κραχ ανάλογο του 1929, για τις περισσότερες εταιρείες ασφαλέστερη επιλογή θα θεωρηθεί να παγώσουν οι προσλήψεις, παρά να προχωρήσουν σε αθρόες απολύσεις, καταλήγει η ίδια.
Αυτοί που φοβούνται
Όσον αφορά το ερώτημα ποιες κατηγορίες εργαζομένων ανησυχούν περισσότερο ότι θα βρεθούν φέτος χωρίς δουλειά, αυτές σύμφωνα με το LinkedIn’s Workforce Confidence Index είναι οι εξής:
Product management: 46%
Διασφάλιση ποιότητας: 40%
Μάρκετινγκ: 39%
Οικονομικά: 37%
Πληροφορική (IT): 37%
Τα παραπάνω συμφωνούν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα έρευνας της Revelio Labs’, που κατέγραψε ότι ακόμα και οι απολύσεις που έγιναν ήδη στις Big Tech εταιρείες αφορούσαν την στρατολόγηση ταλέντων και το μάρκετινγκ.
«Η πλειονότητα των απολυμένων, είτε είχε θέσεις με μεγάλη αμοιβή, είτε βρίσκονταν στα πρώτα τους βήματα», εξηγεί ο Τζον Γουίλις, ιδρυτής της Convert Free και ανώτερος προγραμματιστής λογισμικού.
«Τα κύματα των απολύσεων «παρέσυραν» τους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, την αναψυχή και τον τουρισμό στην αρχή της πανδημίας. Η υποχώρηση της έβαλε στο στόχαστρο τους καλά αμειβόμενους, ενώ τη μερίδα του λέοντος των απολύσεων ζει ο κλάδος της πληροφορικής», συμπληρώνει ο ίδιος.
Όσοι δεν ανησυχούν
Όσον αφορά αυτούς που δεν φοβούνται και τόσο ότι θα τους βρει το κακό το 2023 απασχολούνται, σύμφωνα με την Business Daily News, στις ακόλουθες κατηγορίες:
Λογιστική (26%)
Ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας (25%)
Κοινωνικές υπηρεσίες (25%)
Διοίκηση (23%)
Νομική (22%)