More

    Φωτοβολταϊκά για στήριξη της τοπικής κοινωνίας

    Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ειρωνικές αναφορές, όπως έκανα στην προηγούμενη παρέμβασή μου τίτλο «Πως να βγάλετε μερικά εκατομμύρια ευρώ». Σκοπός μου δεν ήταν να ειρωνευτώ κανέναν, αλλά να καταδείξω – τόσο με τον περίεργο τίτλο όσο και με τον παραλληλισμό των κατοίκων του λιγνιτικού άξονα με ιθαγενείς – ότι υπάρχει στυγνή εκμετάλλευση του τόπου μας και των κατοίκων του από ξένα συμφέροντα.

    Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα που μου ζητούσαν περισσότερες εξηγήσεις για το άρθρο, καθώς το θέμα είναι φλέγον για τον τόπο μας. Επειδή ποτέ μου δεν φοβήθηκα να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους, το ίδιο θα πράξω και τώρα.

    Έχω την πληροφόρηση ότι στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται πάνω από το Μανιάκι, το Αντίγονο και το Μεσόβουνο, θα ακολουθηθεί το μοντέλο των Λιβερών. Τι έγινε εκεί;

    Μία πολυεθνική εταιρία, η juwi AG, με έδρα στη Γερμανία μέσω της θυγατρικής της στη χώρα μας juwi Hellas, απέκτησε τα δικαιώματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια έκταση έναντι πινακίου φακής, διότι όταν το δημόσιο ενοικιάζει εκτάσεις έναντι 12€ το στρέμμα μιλάμε περί πινακίου φακής.

    Στη συνέχεια μετά την υποβολή και έγκριση του φακέλου για εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού συστήματος, αντί να προχωρήσει στην εγκατάσταση απλώς πούλησε την άδεια… Δηλαδή, μία ξένη πολυεθνική έβγαλε μερικά εκατομμύρια χωρίς να επενδύσει ούτε ένα ευρώ και χωρίς να δημιουργήσει ούτε μία θέση εργασίας στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία. Απλώς πουλώντας αέρα, τον αέρα του λιγνιτικού άξονα, που εάν ξέρεις να τον αξιοποιείς μπορεί να είναι και χρυσοφόρος!

    Οι πληροφορίες μου λένε ότι το ίδιο θα γίνει και στην περιοχή που ανέφερα και πριν, η οποία είναι πάνω από το χωριό μου και τα διπλανά χωριά! Γι’ αυτό μίλησα περί ινδιάνων κι επειδή ο ρόλος του ιθαγενούς δεν μου αρέσει προτείνω να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε αυτή την θλιβερή εξέλιξη.

    Οι άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων πρέπει να δίνονται πρωτίστως στους κατοίκους, που είναι αυτοί που πλήττονται από την ανεργία και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που άφησε πίσω της η απολιγνιτοποίηση. Είναι απαραίτητο τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν από εναλλακτικές πηγές ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία να στηρίξουν τις οικογένειες των κατοίκων και όχι τις πολυεθνικές εταιρίες.

    Τώρα που τελείωσαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες πρέπει να πάρουν θέση και να αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση αποβαίνει εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

    Όσο υπάρχουν κάτοικοι του λιγνιτικού άξονα που θέλουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την τοπική κοινωνία όρθια και να ξεπεράσουμε το σοκ που επιφέρει η απολιγνιτοποίηση, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μία ήπια και ομαλή μετάβαση.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news