More

    Γερμανία: Ξεκινάει απεργία στα εργοστάσια της Volkswagen – 120.000 εργαζόμενοι «στο πόδι»

    Παγώνουν οι μηχανές από αύριο σε ολα τα εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία, καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων της χώρας – η ΙG Metall, καλεί σε πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι ζητάνε να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για περικοπές μισθών και απολύσεις προσωπικού, ενώ τα προβλήματα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βαθαίνουν.

    Η IG Metall  προχώρησε στην κήρυξη απεργίας αφού οι διαπραγματεύσεις για τις επικείμενες περικοπές θέσεων εργασίας έπεσαν στο κενό την περασμένη εβδομάδα.

    Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας λέει ότι πρέπει να αναδιαρθρώσει και να μειώσει την παραγωγική του ικανότητα εν μέσω υποτονικών πωλήσεων αυτοκινήτων που δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen κινδυνεύουν να κλείσουν στη Γερμανία και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, με τους εναπομείναντες υπαλλήλους να πρέπει να υποστούν σημαντικές μειώσεις μισθών.

    Η Volkswagen έχει  έξι μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στη Γερμανία, και περίπου 300.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 120.000 για τη μάρκα VW, που θα πληγεί περισσότερο από το σχέδιο ανδιάρθρωσης.

    Γερμανία: Ξεκινάει απεργία στα εργοστάσια της Volkswagen - 120.000 εργαζόμενοι «στο πόδι»Γερμανία: Ξεκινάει απεργία στα εργοστάσια της Volkswagen - 120.000 εργαζόμενοι «στο πόδι»

    Τι λένε οι δύο πλευρές

    Η Volswagen έχει απαιτήσει μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και έχει απειλήσει με κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος περικοπής κόστους.

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν υποσχεθεί να ηγηθούν ενός σκληρού και επίμονου αγώνα ενάντια σε οποιεσδήποτε τέτοιες περικοπές και την Κυριακή υποσχέθηκαν «προειδοποιητικές απεργίες» σε όλα τα εργοστάσια τη Δευτέρα.

    «Για πόσο καιρό και με πόση ένταση θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη είναι θέμα της Volkswagen να το αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο διαπραγματευτής της IG Metall Thorsten Gröger. «Εάν χρειαστεί, αυτή θα είναι η πιο σκληρή μισθολογική διαμάχη που έχει δει ποτέ η Volkswagen».

    Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της VW και του συνδικάτου IG Metall βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόοοδος.

    Ως συμβιβαστική λύση οι διαπραγματευτές του συνδικάτου πρότειναν την παραίτηση από τα μιθσολογικά μπόνους για δύο χρόνια και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση μιας προσωρινής μείωσης των ωρών εργασίας σε τμήματα της επιχείρησης που είναι λιγότερο παραγωγικά.

    Η σύγκρουση επικεντρώνεται στις αμοιβές των περίπου 120.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της VW όπου εφαρμόζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Aνένδοτη η Volkswagen

    Η Volkswagen έχει μέχρι στιγμής απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση και αντ’ αυτού ζητά μείωση μισθών κατά 10% λόγω της δύσκολης κατάστασης του ομίλου.

    Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χαιρετίσει την προθυμία των εργαζομένων να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του εργατικού κόστους και της παραγωγικής ικανότητας, έχει προσθέσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους μισθούς πρέπει να προσφέρει «βιώσιμη οικονομική ανακούφιση».

    Η VW λέει ότι πρέπει να μειώσει το κόστος, να αυξήσει τα κέρδη και να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς μπροστά στον φθηνό ανταγωνισμό από την Κίνα και τη μειωμένη ζήτηση ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

    Σε ένα ξεχωριστό δελτίο Τύπου, η Volkswagen επισήμανε πως «σέβεται» το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε μια προειδοποιητική απεργία και είπε πως πιστεύει στη συνέχιση ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» για  «την επίτευξη μιας διαρκούς και συλλογικά υποστηριζόμενης λύσης».

    Η εταιρεία διευκρινίζει ότι «προβλέπει να εφαρμόσει μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση του έκτακτου εφοδιασμού» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και αυτό προκειμένου να «περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο» τον αντίκτυπό τους «στους πελάτες μας, τους εταίρους μας και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας».

    Μια υποχρεωτική εκεχειρία στα εργασιακά στο πλαίσιο της διεξαγωγής κοινωνικού διαλόγου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ανασταλεί οι απεργίες, έληξε το Σάββατο. Ένας άλλος γύρος διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου.

    Η τελευταία φορά που υπήρξαν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις  σε όλα τα εργοστάσια της Γερμανίας και όχι σε μεμονωμένες τοποθεσίες, ήταν το 2018. Σύμφωνα με την IG Metall, περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν τότε.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news