More

    Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες

    Η Κίνα προχώρησε σε ένα πρωτοφανές βήμα χαλάρωσης των απαιτήσεων για βίζες σε δεκάδες χώρες το 2024, ανοίγοντας πλέον τις πόρτες της σε 1,9 δισ. επίδοξους επισκέπτες, όμως μόνο ένα κλάσμα από τους τουρίστες που ήλπιζαν να έρθουν την επισκέφθηκαν.

    Η εισροή ξένων τουριστών και τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που θα μπορούσαν να έχουν φέρει δεν υλοποιήθηκαν, δείχνει ανάλυση του Bloomberg. Επισκέπτες από τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης -όπου υπάρχουν πολιτικές και εμπορικές διαμάχες με το Πεκίνο- προτίμησαν να μην την επισκεφθούν. Αντίθετα, ήρθαν τουρίστες από κοντινές ασιατικές χώρες και λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές.

    Μικρότερος ο αριθμός ξένων τουριστών από το 2019

    Οι εισόδους ξένων επισκεπτών στην Κίνα ανήλθε σε μόλις 23 εκατομμύρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, σύμφωνα το Bloomberg. Ενώ το νούμερο αυτό είναι περίπου διπλάσιο από τη χαμηλή βάση του 2023, εξακολουθεί να είναι μόνο το 63% του επιπέδου της ίδιας περιόδου του 2019 και πολύ μικρότερο από την σχεδόν πλήρη ανάκαμψη που θα ήλπιζε το Πεκίνο καθώς μείωνε τη γραφειοκρατία.

    Οι λόγοι είναι πολλαπλοί: πολύ λιγότερες διεθνείς πτήσεις από υπερπόντιες αεροπορικές εταιρείες, μεταβαλλόμενοι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί και μια επιδεινούμενη αντίληψη της Δύσης για την Κίνα. Για το Πεκίνο, οι επιπτώσεις θα περιορίσουν την ικανότητά του να στηρίξει μια υποτονική οικονομία και να διευκολύνει τις επενδύσεις. Είναι επίσης μια χαμένη ευκαιρία να προβάλλει μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό, προτού οι εντάσεις αναζωπυρωθούν και πάλι καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.

    Η κατακόρυφη πτώση των ξένων επισκεπτών μετά την πανδημία ώθησε την Κίνα να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη τουριστική της ώθηση με χαλάρωση των πολιτικών της για βίζα.

    Στα δύο χρόνια που πέρασαν από τότε που η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της, το Πεκίνο χαλάρωσε μονομερώς την πολιτική της για βίζες για όλο και περισσότερες χώρες, παρά την ιστορική του προτίμηση για αμοιβαία πρόσβαση χωρίς βίζα.

    Η Κίνα έχει πλέον επεκτείνει μονομερώς την ελεύθερη είσοδο χωρίς βίζα σε πολίτες 38 χωρών. Πριν από την πανδημία, η μετάβαση στην Κίνα χωρίς χαρτιά επιτρεπόταν μονομερώς μόνο σε όσους προέρχονταν από τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και το Μπρουνέι. Το Πεκίνο έχει επίσης διευρύνει την πολιτική της εισόδου χωρίς βίζα για τους ταξιδιώτες διέλευσης που σχεδιάζουν επισκέψεις 10 ημερών ή λιγότερο. Αυτό ισχύει επί του παρόντος για 54 έθνη.

    Με τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ να απειλεί τις κινεζικές εξαγωγές, η προσέλκυση ξένων καταναλωτών αποτελεί κρίσιμο πυλώνα του μεγάλου σχεδίου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αναζωογόνηση της Νο 2 οικονομίας στον κόσμο. Το Πεκίνο παλεύει με το μακρύτερο αποπληθωριστικό σερί του από το 1999, καθώς οι εγχώριες μάρκες είναι βυθισμένες σε πόλεμο τιμών και οι Κινέζοι καταναλωτές καταγράφουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών παγκοσμίως.

    Ο παράγοντας lockdown

    Η αποτυχία να πείσει τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι η Κίνα είναι ένας αξιόλογος προορισμός διακοπών κινδυνεύει επίσης να βαθύνει την απομόνωση που ξεκίνησε το Πεκίνο όταν έκλεισε τα σύνορά του για τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Έκτοτε, μια σειρά από εμπορικές διαμάχες έχουν ξεσπάσει μεταξύ της Κίνας και πολλών δυτικών δημοκρατιών, με τις εχθρότητες αυτές να αντικατοπτρίζονται τώρα σε μια σχεδόν αποσύνδεση των τουριστικών δεσμών μεταξύ του ασιατικού έθνους και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Ανησυχητικό είναι ότι οι τουρίστες που προσελκύει η Κίνα με τις πολιτικές της χωρίς βίζα δεν είναι αυτοί που ξοδεύουν πολλά. Στην κορύφωσή τους το 2019, οι διεθνείς επισκέπτες «έριξαν» 132 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, όπως δείχνουν έρευνες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού σε συνεργασία με την Oxford Economics. Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι ξένοι θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους αφήνοντας μόνο 98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, μια πτώση 26%.

    Σε εθνικό επίπεδο, η Κίνα δεν αναλύει τις τουριστικές της αφίξεις ανά χώρα, αλλά μια ανάλυση του Bloomberg Intelligence με στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης πτήσεων και εισιτηρίων ForwardKeys, δείχνει ότι είναι οι επισκέπτες από τους πλησιέστερους γείτονες της Κίνας που επωφελούνται περισσότερο. Οι κρατήσεις μετ’ επιστροφής προς την Κίνα από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 69% το 2024 σε σχέση με το 2019, ενώ εκείνες από την Ταϊλάνδη αυξήθηκαν κατά 30%.

    Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστεςΓιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες

    Πηγή: Bloomberg

    Σε όλο τον κόσμο, οι απόψεις των ανθρώπων για την Κίνα έχουν εξελιχθεί, με λιγότερους πολίτες από τα ανεπτυγμένα έθνη να έχουν θετικές απόψεις για τον οικονομικό αντίκτυπο και τη στρατιωτική ισχύ της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

    Οι τουρίστες από την Ιαπωνία, για παράδειγμα, είναι επιφυλακτικοί μετά από μια σειρά επιθέσεων σε Ιάπωνες πολίτες, ενώ εκείνοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου το αντι-κινεζικό συναίσθημα έχει βαθύνει, έχουν μείνει αισθητά μακριά. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια σειρά από καυτά ζητήματα, όπως η Ταϊβάν και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γεγονός που υπονομεύει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και περιορίζει τις ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news