More

    Γιατί «φρενάρει» η μακροζωία στην Ευρώπη; Οι 4 βασικοί λόγοι

    Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη σημείωσε σταθερή αύξηση για δεκαετίες, ωστόσο, από το 2011 και μετά, η πρόοδος αυτή επιβραδύνθηκε σημαντικά.

    Σύμφωνα με έρευνα του University of East Anglia, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Public Health”, τέσσερις είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για αυτήν την εξέλιξη.

    Κακές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία

    Η έρευνα εντοπίζει τη διατροφή ως έναν από τους βασικούς λόγους που επιβραδύνεται η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η αύξηση της παχυσαρκίας και η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών έχουν άμεση επίδραση στην υγεία. Παράλληλα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη –παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή– έχουν αυξηθεί ή δεν παρουσιάζουν πλέον βελτίωση.

    Σωματική αδράνεια

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει γίνει κανόνας στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι νέες τεχνολογίες, η εργασία γραφείου και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έλλειψη άσκησης επηρεάζει άμεσα τη μακροζωία, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από παθήσεις που σχετίζονται με την αδράνεια.

    Πανδημία Covid-19

    Η περίοδος 2019-2021 έφερε τη μεγαλύτερη πτώση του προσδόκιμου ζωής, με την πανδημία Covid-19 να έχει καθοριστικό ρόλο. Η νόσος προκάλεσε αυξημένη θνησιμότητα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα επέβαλε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, καθυστερώντας την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.

    pexels

    Καρκίνοι και καρδιαγγειακά νοσήματα

    Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αποτέλεσαν την κύρια αιτία της επιβράδυνσης της βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής κατά την περίοδο 2011-2019. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σκωτία, οι θάνατοι από καρκίνο συνέβαλαν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη.

    Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση και οι πολιτικές αντιμετώπισης

    Η Αγγλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των 20 ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο διατήρησαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, επενδύοντας σε πολιτικές δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news