Σε ένα θέμα με κοινωνικές προεκτάσεις εξελίσσεται η συμμετοχή της Αλγερινής αθλήτριας Ιμάνε Κελίφ στο αγώνισμα της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά τα όσα συνέβησαν με την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι. Η πυγμάχος από την Ιταλία εγκατέλειψε τον αγώνα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα, ύστερα από δύο δυνατά χτυπήματα που δέχτηκε στο πρόσωπο.
Η Ιταλίδα διαμαρτυρήθηκε για αδικία, βασιζόμενη στο γεγονός πως η Κελίφ είναι ιντερσέξ άτομο, δηλαδή αν και είναι γυναίκα έχει ανδρικά χρωμοσώματα και υψηλότερη τεστοστερόνη. Η συμμετοχή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις με υπέρμαχους και πολέμιους. Στο «Χ» πρώτο τρεντ παγκοσμίως είναι το #IStandWithAngelaCarini, το οποίο έχει κατακλυστεί από επιθετικά και παραπλανητικά μηνύματα εναντίον της Κελίφ.
Υπενθυμίζεται πως η Κελίφ είχε «κοπεί» από το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας ένα χρόνο νωρίτερα εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητάς της. Το ίδιο συνέβη και με την επίσης αθλήτρια της πυγμαχίας από την Ταϊβάν, Λιν Γιου – Tινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όταν διαπιστώθηκε πως είχε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ανδρικά χρωμοσώματα.
Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων έκρινε πως οι δυο αθλήτριες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επέτρεψε και στις δύο να αγωνιστούν κανονικά. Μάλιστα η ΔΟΕ σημειώνει πως οι δύο αθλήτριες αγωνίζονταν για χρόνια βάσει κανονισμών στα διεθνή τουρνουά και υπογραμμίζει πως πέρυσι «έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA». «Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία», επισημαίνει η ΔΟΕ.
Σημειώνεται πως τα ιντερσέξ άτομα δεν είναι άνδρες, αλλά ούτε και τρανσέξουαλ. Διαθέτουν εκ γενετής χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς των αρσενικών ή θηλυκών σωμάτων. Οι ποικιλομορφίες μπορούν να είναι ανατομικές (εσωτερικές ή εξωτερικές), ορμονικές ή χρωμοσωμικές. Παλαιότερα, τα διαφυλικά άτομα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, όρος που σήμερα αποφεύγεται ως επιστημονικά ανακριβής, ιστορικά προσβλητικός και κοινωνικά στιγματιστικός.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά είναι ορατά στη γέννηση ενώ άλλοτε δεν γίνονται εμφανή πριν την εφηβεία. Κάποιες χρωμοσωμικές ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτές και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από γενετική εξέταση, καθώς μπορεί να μην παρουσιάζονται στο φαινότυπό τους. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τα ίντερσεξ άτομα)
Η απάντηση της ΔΟΕ για την «κακοποίηση» της Κελίφ
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που παρουσιάζουν την Καλίφ ως άνδρα και τις ακροδεξιές επιθέσεις κατά της αθλήτριας και εν γένει των ανθρώπων με τέτοιου τύπου ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί τον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που ορίζονται από τη Μονάδα Πυγμαχίας Paris 2024 (PBU). Όπως και με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Αυτοί οι κανόνες ίσχυαν επίσης κατά την περίοδο των προκριματικών, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά Αφρικής 2023 στο Ντακάρ (SEN) και δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν στο Busto Arsizio (ITA) και Μπανγκόκ (THA) το 2024, όπου συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs), την Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και Μεμονωμένους Ουδέτερους Αθλητές, και συμμετείχαν πάνω από 2.000 αγώνες πρόκρισης».
«Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό ήταν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις προετοιμασίες των αθλητών και να εγγυηθεί τη συνέπεια μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023».
«Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, International Boxing Association (IBA) Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA. Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία», αναφέρει η ΔΟΕ και συνεχίζει:
«Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό τους, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο στη συνέχεια και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να θεσπιστεί μια διαδικασία που θα ακολουθούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να ‘καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου’.
Η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια. Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση. Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του συνεχούς διαγωνισμού και οποιαδήποτε αλλαγή κανόνων πρέπει να ακολουθεί κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.»
Καταλήγοντας η ΔΟΕ επισημαίνει πως «δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη θλίψη της «για την κακοποίηση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δύο αθλήτριες. Η αναγνώριση της IBA αποσύρθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Δείτε τη δήλωση της ΔΟΕ μετά την απόφαση. Η ΔΟΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται οι Εθνικές Ομοσπονδίες Πυγμαχίας να καταλήξουν σε συναίνεση γύρω από μια νέα Διεθνή Ομοσπονδία προκειμένου η πυγμαχία να συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων LA28».