More

    Η Γη τώρα ζυγίζει έξι «ρονναγραμμάρια». Ψηφίστηκαν νέα μετρικά προθέματα στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων

    Η μάζα της Γης μπορεί τώρα να εκφραστεί σε ρονναγραμμάρια αφού οι επιστήμονες ενέκριναν την προσθήκη νέων μετρικών προθεμάτων.

    Καλωσορίστε τα ronnagrams και τα quettameters! Επιστήμονες από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη Γαλλία την περασμένη Παρασκευή ψήφισαν την καθιέρωση νέων μετρικών προθεμάτων για να διευκολυνθεί μέσω αυτών η έκφραση των μεγαλύτερων και των μικρότερων μετρήσεων σε ένα εύρος που διαρκώς αυξάνεται εξαιτίας της παραγωγής μεγάλου όγκου δεδομένων.

    Είναι η πρώτη φορά μέσα σε ένα διάστημα τριών δεκαετιών που προστίθενται νέα προθέματα στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), το συμφωνημένο παγκόσμιο πρότυπο για το μετρικό σύστημα.

    Γνωστά προθέματα είναι π.χ. το kilo (χίλια) και το milli (χιλιοστό). Αντίστοιχα, οι νέες προσθήκες για τους πολύ μεγάλους αριθμούς είναι το “ronna” και το “quetta” και για τους πολύ μικρούς τα “ronto” και “quecto”.

    Η αλλαγή ψηφίστηκε από επιστήμονες και κυβερνητικούς εκπροσώπους από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην 27η «Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών», η οποία συνέρχεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια στο Παλάτι των Βερσαλλιών, στο Παρίσι.

    Την εισήγηση για τα νέα προθέματα έκανε το Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επιβεβαίωσε με δήλωση και την έγκριση του ψηφίσματος

    Τα προθέματα διευκολύνουν την έκφραση μεγάλων ποσοτήτων, όμως για παράδειγμα, η αναφορά πάντα σε ένα χιλιόμετρο ως 1.000 μέτρα ή ένα χιλιοστό χιλιοστού του μέτρου θα γινόταν γρήγορα δυσκίνητη.

    Από τότε που ιδρύθηκε το SI το 1960, η επιστημονική ανάγκη έχει οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό προθεμάτων. Η τελευταία φορά ήταν το 1991, όταν οι χημικοί που ήθελαν να εκφράσουν τεράστιες μοριακές ποσότητες υποστήριξαν την προσθήκη των προθεμάτων “zetta” και “yotta”. Το “yotta”, το υψηλότερο -μέχρι χθες, τουλάχιστον- πρόθεμα, ένα yottameter αντιστοιχεί σε τόσα μέτρα, όσα εκφράζει ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 24 μηδενικά.

    Αλλά ακόμη και το πανίσχυρο “yotta”, δεν είναι αρκετό για να υποστηρίξει την αδηφάγα όρεξη του κόσμου για δεδομένα, σύμφωνα με τον Richard Brown, που είναι επικεφαλής μετρολογίας στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Όσον αφορά την έκφραση δεδομένων σε yottabytes, που είναι το υψηλότερο πρόθεμα αυτή τη στιγμή, είμαστε πολύ κοντά στο όριο», είπε ο Μπράουν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Στο κάτω άκρο της κλίμακας, είναι λογικό να έχουμε μια συμμετρική διαστολή, η οποία είναι χρήσιμη για την κβαντική επιστήμη, τη σωματιδιακή φυσική όταν μετράμε πραγματικά, πολύ μικρά πράγματα», πρόσθεσε.

    Τα νέα προθέματα μπορούν να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για αρκετά μεγάλα αντικείμενα.

    «Αν σκεφτούμε τη μάζα, αντί για την απόσταση, η Γη ζυγίζει περίπου έξι ronnagrams, που είναι το 6 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά, είπε ο Μπράουν. «Ο Δίας, είναι περίπου 2“quetta”», πρόσθεσε, δηλαδή ένα 2 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά.

    Ο Μπράουν εμπνεύστηκε την ιδέα της καθιέρωσης νέων προθεμάτων όταν είδε δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν αυθαίρετα μη εγκεκριμένα προθέματα για δεδομένα, όπως brontobyte και hellabytes. Η Google συγκεκριμένα χρησιμοποιεί το hella για byte από το 2010.

    «Ήταν όροι που κυκλοφορούσαν ανεπίσημα, οπότε ήταν σαφές ότι η SI έπρεπε να κάνει κάτι», είπε.

    Ωστόσο, τα μετρικά προθέματα πρέπει να χρησιμοποιούνται συντετμημένα οπότε πρώτο γράμμα έπρεπε να μην χρησιμοποιείται ήδη για άλλα προθέματα ή μονάδες (κάτι που απέκλεισε τα bronto και το hella). «Τα μόνα γράμματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για άλλες μονάδες ή άλλα σύμβολα ήταν τα “r” και “q”», είπε ο Μπράουν. Ο κανονισμός υπαγορεύει τα μεγαλύτερα προθέματα να τελειώνουν σε “a” και τα μικρότερα σε “o”.

    «Τα νέα προθέματα θα πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους στο σύστημα και να ικανοποιήσουν την ανάγκη του κόσμου για υψηλότερα μεγέθη — τουλάχιστον για τα επόμενα 20 έως 25 χρόνια», πρόσθεσε.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news