More

    Η Ισπανία πήγε για βοήθεια στην ΕΕ

    Η ισπανική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση ύψους 4,404 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα DANA. Ωστόσο, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η οικονομική βοήθεια δεν θα καλύψει εξ ολοκλήρου το ποσό που ζητήθηκε και ότι η διαδικασία έγκρισης θα χρειαστεί αρκετούς μήνες.

    Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ενεργοποιείται όταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές υπερβαίνουν το 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος ή τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (με τιμές του 2011). Η ισπανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές πληρούν αυτά τα κριτήρια, ενώ το συνολικό κόστος των επιπτώσεων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης αφορά κυρίως την αποκατάσταση βασικών υποδομών, την παροχή προσωρινής στέγασης, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2025 ανέρχεται σε μόλις 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά απίθανο το να λάβει η Ισπανία ολόκληρο το ποσό που ζητά.

    Η διαδικασία έγκρισης της βοήθειας απαιτεί ανάλυση και αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία χρονοβόρα.

    Οπως ανέφεραν τα ισπανικά ΜΜΕ είναι επίσημη η αίτηση Χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

    Το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας υπέβαλε αίτημα βοήθειας ύψους 4,404 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από τη φυσική καταστροφή DANA.

    Η αίτηση υποβλήθηκε εντός της προθεσμίας (20 Ιανουαρίου 2025).

    Τα κριτήρια Επιλεξιμότητας:

    – Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ενεργοποιείται όταν οι ζημιές υπερβαίνουν το 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) ή τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (με τιμές του 2011).

    – Οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές εκτιμώνται ότι φτάνουν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βαλένθια (Ivie).

    Προέκυψε όμως πολιτική αντιπαράθεση:

    – Ο Πρόεδρος της Generalitat, Κάρλος Μαθόν, και ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, εξέφρασαν αμφιβολίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

    – Ο Φεϊχόο παρουσίασε σχέδιο αποκατάστασης με επενδύσεις 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Χρηματοδότηση και Προϋποθέσεις:

    – Το συνολικό ποσό της βοήθειας μπορεί να μειωθεί αν κάποιοι από τους δαπάνες καλυφθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς απαγορεύεται η διπλή χρηματοδότηση.

    – Ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για το 2025 είναι 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συνεπώς η Ισπανία πιθανώς δεν θα λάβει όλο το ποσό που ζητά.

    Η διαδικασία έγκρισης:

    – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλύσει την αίτηση και θα καθορίσει το ποσό της βοήθειας.

    – Απαιτείται έγκριση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

    Το Ιστορικό Χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης:

    – Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2002 για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    – Η Ισπανία έχει λάβει βοήθεια σε επτά περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja το 2022.

    Η πρόσφατη φυσική καταστροφή που προκάλεσε η καταιγίδα DANA στην Ισπανία επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ταχείας αντίδρασης απέναντι σε έκτακτες κρίσεις.

    Το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επιδιώκοντας να καλύψει τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές.

    Με το κόστος των καταστροφών να αγγίζει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, η ισπανική κυβέρνηση καλείται να συντονίσει εθνικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών και τη στήριξη των πολιτών.

    Παράλληλα, η διαδικασία αυτή αποτέλεσε αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε αμφιβολίες για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που ιδρύθηκε το 2002, παραμένει κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση καταστροφών. Η Ισπανία να έχει ωφεληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

    Ωστόσο, η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης είναι χρονοβόρα και αναδεικνύει τις προκλήσεις στον συντονισμό ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news