Photo by Jonathan Cooper on Unsplash
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ πρακτικός και το να ζεσταίνουμε το φαγητό μας σε αυτόν έχει γίνει συνήθεια, ειδικά με το φαγητό που περνούμε μαζί μας στο γραφείο, αλλά λόγω και του περιορισμένου χρόνου που έχουν πολλοί λόγω των σημερινών ρυθμών ζωής.
Ωστόσο, συνήθως όταν βάζουμε ένα πιάτο στον φούρνο μικροκυμάτων, δεν το καλύπτουμε. Οι ειδικοί μας συνιστούν να βάζουμε ένα είδος καπακιού ή άλλο κάλυμμα από επάνω, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Αρχικά, αν βάλουμε ένα καπάκι από πάνω, το φαγητό ζεσταίνεται ομοιόμορφα. Το καπάκι μπορεί και κρατά την υγρασία μέσα στο σκεύος και τη διαχέει με ομοιόμορφο τρόπο στο φαγητό. Έτσι θα αποφύγουμε το συχνό φαινόμενο, που θέλει να είναι ζεστό σε ένα μέρος του πιάτου το φαγητό και κρύο σε άλλο. Επίσης, αν επιτύχουμε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία στο πιάτο μας, εξουδετερώνουμε πιθανές βακτηριακές μολύνσεις που πιθανόν να είχαν δημιουργηθεί όσο είχαμε το φαγητό στο ψυγείο.
Η υγρασία που παράγεται κάτω από το καπάκι, επιτρέπει και στο φαγητό να διατηρήσει την υγρασία του την ώρα που ζεσταίνεται. Παραμένει λοιπόν πιο ζουμερό και πιο μαλακό, δεν στεγνώνει και δεν ξεραίνεται κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στον φούρνο μικροκυμάτων.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν βάλουμε καπάκι πάνω από το πιάτο μας στον φούρνο μικροκυμάτων, έχουμε ομοιόμορφο ζέσταμα, διατήρηση της υγρασίας του φαγητού και προστασία από τις βακτηριακές μολύνσεις, με το φαγητό να είναι πιο νόστιμο και πιο ζουμερό.