More

  ΗΠΑ: Νεοσύλλεκτοι, ο νέος «πονοκέφαλος» του αμερικανικού Πενταγώνου

  Date:

  Share:

  Στο φόντο του υπό διαμόρφωση νέου Ψυχρού Πολέμου, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των παράλληλων κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο στρατός των ΗΠΑ επενδύει… μετ’ εμποδίων στη διατήρηση της ισχύος του και ενός κυρίαρχου ρόλου.

  Ενώ λοιπόν διατίθενται πακτωλοί δολαρίων στον εκσυγχρονισμό με προηγμένα οπλικά συστήματα και στην αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η προσαρμογή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μελλοντικά μοντέλα πολέμου δείχνει τώρα να «σκοντάφτει» στην έλλειψη προσωπικού.

  Τόσο, ώστε πολλοί να χαρακτηρίζουν πλέον το φαινόμενο αναδυόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

  Τα περισσότερα κενά καταγράφονται στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. Αν και ο μεγαλύτερος κλάδος, βλέπει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται, μαζί με την προσφορά εθελοντών για να υπηρετήσουν.

  H Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό κατάφεραν οριακά να πετύχουν τους στόχους τους ως προς την στρατολόγηση νέων μελών κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

  Όμως οι ελλείψεις στις χερσαίες δυνάμεις παραμένουν. Για το 2022, ο στρατός έχασε τον στόχο στρατολόγησης κατά 25% ή 15.000 στρατιώτες. Μια νέα πτώση στα νούμερα θεωρείται πιθανή το 2023.

  Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο μάχιμους, αλλά διάφορα πόστα από τις σχεδόν 180 ειδικότητες που υπάρχουν συνολικά στις τάξεις του: από  νοσηλευτές, γιατρούς και δικηγόρους, έως επιστήμονες δεδομένων.

  ΗΠΑ: Νεοσύλλεκτοι, ο νέος «πονοκέφαλος» του αμερικανικού Πενταγώνου

  Πολυπαραγοντική κρίση

  Συν τω χρόνω, οι λόγοι αυτών των ελλείψεων γίνονται ποικίλοι και πολλοί.

  Εν μέρει αποδίδονται στην ακόμη «καυτή» αγορά εργασίας, που έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση προσωπικού, προσφέροντας ως δέλεαρ καλύτερες συνθήκες και μισθούς, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον (και) των νέων.

  Ούτως ή άλλως ο αριθμός όσων θέλουν να καταταγούν στο στρατό μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, εκτιμάται ότι μόλις το 9% των επιλέξιμων υποψηφίων ενδιαφέρεται πραγματικά να στρατολογηθεί -το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια 15ετία.

  Σε αυτό συμβάλλει και το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, που για τους νεοσύλλεκτους μοιραία εγκυμονεί κινδύνους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση, η κλιμακούμενη αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα, η επικίνδυνη ρευστότητα στο θέμα του Ιράν, οι συνεχείς πυρηνικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

  Την εμπιστοσύνη στο στράτευμα έχει ήδη διαβρώσει εν τω μεταξύ η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια ενός ατελέσφορου πολέμου.

  Βαριά είναι και η «σκιά» της πολιτικής πόλωσης εντός των ΗΠΑ. Για πολλούς προοδευτικούς, ο αμερικανικός στρατός είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός σε κρίση, πληττόμενος μεταξύ άλλων από σκάνδαλα σεξουαλικών επιθέσεων και κρούσματα εξτρεμισμού.

  Για πολλούς σκληροπυρηνικούς, αντίθετα, ο στρατός των ΗΠΑ είναι πολύ «αφυπνισμένος» σε κοινωνικά ζητήματα.

  Ενδεικτικά, σε περσινή έρευνα του Ιδρύματος Ρήγκαν, μόνο το 53% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι είχε «μεγάλη εμπιστοσύνη» στον αμερικανικό στρατό, καταγράφοντας πτώση 17 μονάδων σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η τάση αυτή αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί από το νέο έτος.

  Στο διχασμένο Κογκρέσο που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στελέχη των Ρεπουμπλικανών που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο (και εκ νέου υποψήφιο για το κομματικό χρίσμα το 2024) Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδιώξουν τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

  ΗΠΑ: Νεοσύλλεκτοι, ο νέος «πονοκέφαλος» του αμερικανικού Πενταγώνου

  Μια… «ακατάλληλη» Generation Z

  Η βασική «δεξαμενή» για στρατολόγηση εν τω μεταξύ ολοένα και «στερεύει». Όχι τόσο λόγω υπογεννητικότητας, όσο κυρίως επειδή σε μεγάλο ποσοστό η Γενιά Ζ -που περιλαμβάνει θεωρητικά στις τάξεις της τους σημερινούς νεοσύλλεκτους- δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις.

  Σε αυτό έχει συμβάλλει και η πανδημία της COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν τα ποσοστά καταχρήσεων, μαθησιακών δυσκολιών και ψυχολογικών προβλημάτων.

  Η πιο πρόσφατη μελέτη του Πενταγώνου, το 2020, καταδεικνύει ότι το 77% των ατόμων ηλικίας 17 έως 24 ετών δεν ήταν επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία.

  Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η παχυσαρκία (11%), η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ (8%), άλλα θέματα σωματικής (7%) και ψυχικής (4%) υγείας.

  Έτερη έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έγινε προ έτους, κατέδειξε ότι το 56% των νεαρών Αμερικανών, ηλικίας 18-25 ετών, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

  Αλλάζοντας τους όρους

  Σε μια προσπάθεια να υπερβεί τα πολλαπλά αυτά εμπόδια στην στρατολόγηση νέων μελών, το Πεντάγωνο δείχνει έτοιμο να βάλει λίγο «νερό στο κρασί» του.

  Ήδη για παράδειγμα χαλάρωσε τους περιορισμούς ως προς τα τατουάζ, αποφασίζοντας να άρει την καθολική απαγόρευσή τους και να κάνει ορισμένα αποδεκτά, αν και υπό όρους.

  Στο «τραπέζι» έχει επίσης ρίξει μπόνους στράτευσης ύψους έως 50.000 δολαρίων, πλην όμως υπό προϋποθέσεις και με χρονικές δεσμεύσεις.

  Το Κογκρέσο ενέκρινε επίσης ένα «επίδομα βασικών αναγκών» για ορισμένα μέλη του στρατού, πρακτικά αναγνωρίζοντας ότι τα μισθολογικά κλιμάκια στις τάξεις τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

  Ακόμη κι έτσι, πάντως, η αύξηση της τάξης του 4,6% που προβλέπεται για το επόμενο έτος υπολείπεται κατά πολύ του τρέχοντος πληθωρισμού.

  Παράλληλα έχει εγκαινιαστεί το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα The Future Soldier Prep Course, που ουσιαστικά αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους πιθανούς νεοσυλλέκτους να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους και να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση, ώστε να πληρούν τα κριτήρια στράτευσης.

  Μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ της στρατολόγησης βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη σε σχολεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο εάν όλα τα προαναφερθέντα μέτρα αρκούν να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά.

  Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν φημολογείται ότι ορισμένοι έφεδροι μπορεί να τεθούν σε ενεργό υπηρεσία. Ακόμη κι έτσι πάντως τα… υπαρξιακά διλήμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της μεγαλύτερης έως σήμερα δύναμης του πλανήτη θα παραμένουν υπαρκτά.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Κλιματική κρίση: Ξηρασία και λειψυδρία ταλαιπωρούν την Πορτογαλία

  Περίπου το 30% του νερού της βρύσης στην Πορτογαλία πάει χαμένο, επειδή τα δίκτυα παροχής δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Και δεν είναι μόνο αυτό: περίπου...

  Κίνα: Τα βρήκαν σκούρα στην οικονομία και το γύρισαν στη θρησκεία

  Σύμφωνα με την αναλύτρια του CNN, Laura He τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο...

  Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Η Μόσχα έχει παραλάβει εκατοντάδες ιρανικά drones για τις επιθέσεις της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

  Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία φαίνεται να εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία με το Ιράν και ότι έχει παραλάβει εκατοντάδες μη...

  Trending:

  Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

  O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το αξιόχρεο υποστηρίζεται από...

  Κλιματική κρίση: Ξηρασία και λειψυδρία ταλαιπωρούν την Πορτογαλία

  Περίπου το 30% του νερού της βρύσης στην Πορτογαλία πάει χαμένο, επειδή τα δίκτυα παροχής δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Και δεν είναι μόνο αυτό: περίπου...

  Κίνα: Τα βρήκαν σκούρα στην οικονομία και το γύρισαν στη θρησκεία

  Σύμφωνα με την αναλύτρια του CNN, Laura He τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο...

  Αντιγόνη Κουλουκάκου: Γιατί «έχασα» τον ρόλο σε τρία James Bond και σε ταινία του Γούντι Άλεν

  Η Αντιγόνη Κουλουκάκου σε συνέντευξη της μίλησε για την καριέρα της και τα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο...

  Καλομοίρα: Δάκρυσε on air – Ο λόγος που έφυγε από την Ελλάδα και η αποκάλυψη για το φόρεμα της Eurovision

  Στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου έδωσε συνέντευξη η Καλομοίρα και μεταξύ άλλων εξήγησε πως δεν έχει στην κατοχή της το φόρεμα που είχε βάλει...

  Δεκάχρονη κατάφερε να επιβιώσει για 24 ώρες ολομόναχη στο δάσος

  Επαίνους κέρδισε ένα 10χρονο κορίτσι καθώς κατάφερε να επιβιώσει για 24 ώρες σε δασώδη περιοχή στις ΗΠΑ.Η Σούνγκλα Μασβάνι όπως αναφέρει ο Guardian αποκόπηκε από την πολυμελή οικογένειά της ενώ έκαναν...

  Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Η Μόσχα έχει παραλάβει εκατοντάδες ιρανικά drones για τις επιθέσεις της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

  Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία φαίνεται να εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία με το Ιράν και ότι έχει παραλάβει εκατοντάδες μη...

  Στα «μανταλάκια» βγάζει τους μεγάλους φοροφυγάδες η ΑΑΔΕ

  Λίστα με ονόματα φοροφυγάδων που χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ ανακοινώνει μετά τις εκλογές η ΑΑΔΕ.Στη λίστα περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα και...

  Ποια δικαιολογητικά ζητά η εφορία για έλεγχο

  Μπορεί οι φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αλλά οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο συρτάρι τους δεκάδες δικαιολογητικά τα...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από την υψηλή Γέφυρα Σερβίων

  Συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από την υψηλή Γέφυρα Σερβίων Συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας για τη διεκδίκηση...

  MEDIA

  Βάνα Μπάρμπα: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

  Για το πρόβλημα υγείας, τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά...

  Μέγκαν Μαρκλ – Πρίγκιπας Χάρι: Θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη το ειδύλλιο τους;

  Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στους θαυμαστές του πρίγκιπα, Χάρι και...

  Πέτρος Φιλιππίδης: Ζητά να προβληθούν ξανά οι σειρές που πρωταγωνιστεί

  Αίτημα προκειμένου να επιστρέψουν οι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες...

  Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε πως έκαναν πρόταση σε πρώην της για το «Dragons’ Den»

  Την αποκάλυψη πως ο πρώην σύντροφός της Φίλιππος Τσαγκρίδης,...

  Χρύσα Ρώπα: «Αντιμετώπισα σωματική βία σαν παιδί»

  Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Χρύσα...