More

  Κ. Βέττα: Οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και της Π.Ε. Κοζάνης

  Share

   

  - Advertisement -

  Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, με θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης»

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  - Advertisement -

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  Θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην κάλυψη των κενών στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης»

  Ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, συνεχίζεται η μη έγκαιρη πλήρωση των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα και μετά από την τελευταία φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο τέλος Οκτωβρίου, τα κενά είναι πολύ μεγάλα καθώς ξεπερνούν τα 3.000, πανελλαδικά.

  Οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών δημιουργούν προβλήματα στην εκπαιδευτική καθημερινότητα, οξύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, μειώνουν την σύγκλιση ακόμη κι εντός των σχολικών τάξεων, διαταράσσουν την οικογενειακή πραγματικότητα ενώ, παράλληλα, σε πλείστες περιπτώσεις πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων προκαλούν συνθήκες αρνητικών διακρίσεων σε υποψήφιους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν την δαμόκλειο σπάθη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

  Παράλληλα, εξίσου μεγάλη ανησυχία προκαλείται από τα κενά στην Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τομείς που θα έπρεπε να τύχουν πρωταρχικής ιεράρχησης από το αρμόδιο Υπουργείο.

  Στην Π.Ε. Κοζάνης τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι, ομοίως, πολύ σημαντικά και δυσχεραίνουν την σχολική πραγματικότητα σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μείωση τμημάτων και μετανάστευση.

  Ειδικότερα, στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απουσιάζουν ειδικότητες εκπαιδευτικών μηχανολόγων (3), οικονομολόγων (3), αγγλικών (3), φιλολόγων (2), θεολόγων (1), φυσικών (1), γερμανικών (1), μουσικής (1), ενώ υφίστανται και 7 κενά στην Ειδική Αγωγή.

  Στην Πρωτοβάθμια, απουσιάζουν ειδικότητες στην Αγγλική γλώσσα, παρατηρείται έλλειψη Νηπιαγωγού, ενώ ακόμη υφίστανται εκκρεμότητες στην Ειδική Αγωγή.

  Ελλείψεις παρατηρούνται και στα Μουσικά σχολεία, καθώς στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν κενά σε μαθήματα μουσικής παιδείας ατομικού οργάνου 80 ωρών ενώ στην Σιάτιστα εκκρεμεί η κάλυψη 40 ωρών σε μαθήματα καθηγητών μουσικής. Τέλος, στο Καλλιτεχνικό σχολείο, υπάρχουν κενά 17 ωρών στα μαθήματα θεάτρου – κινηματογράφου και 60 ωρών στον κλασικό και σύγχρονο χορό.

  Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω ελλείψεις σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, είναι δυσεξήγητη.

  Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή με τη μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π., εξαιτίας της βεβιασμένης απολιγνιτοποίησης, θα υπήρχε πρόβλεψη σε κάθε νομοσχέδιο και κάθε απόφαση για ειδική μεταχείριση της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.

  Επειδή τα κενά στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης είναι πολύ μεγάλα, ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο εκπαιδευτικό μήνα

  Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, όφειλε να έχει ειδική μεταχείριση για να αντιμετωπίσει την συνθήκη της βίαιης απολιγνιτοποίησης

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα καλυφθούν πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τις ειδικότητες στην Π.Ε. Κοζάνης;

  Η ερωτώσα Βουλευτής

  Βέττα Καλλιόπη

  Η ανακύκλωση είναι ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των αποβλήτων και της ρύπανσης. Αντί να πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια, τα γυαλιά, τα χαρτιά και άλλα υλικά στον κάδο απορριμμάτων, μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε και να τα ξαναχρησιμοποιούμε.

  Η ανακύκλωση έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον. Καταρχάς, μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει λιγότερα γεμάτα σεντονάκια και λιγότερα σεντονάκια που μπαίνουν στους χώρους ανεκτικής διάθεσης. Επιπλέον, η ανακύκλωση συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και η ξυλεία, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών, χαρτιού και γυαλιού.

  Επίσης, η ανακύκλωση βοηθά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην εξοικονόμηση της ενέργειας. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση του χαρτιού μπορεί να μειώσει την ανάγκη για υλικά πρώτης ύλης, όπως το ξύλο, και να εξοικονομήσει νερό και ενέργεια.

  Για να προωθήσουμε την ανακύκλωση, πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού και να επενδύσουμε σε τεχνολογίες ανακύκλωσης. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία καλύτερων υποδομών ανακύκλωσης και για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της.

  Τέλος, η ανακύκλωση είναι ένας τρόπος για να δώσουμε νέα ζωή στα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αντί να βλέπουμε τα αντικείμενα ως απλά αντικείμενα που χρειάζεται να πετάξουμε, μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε και να τα μετατρέψουμε σε κάτι καινούργιο και χρήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

  Newsroom
  Newsroomhttps://ekozani.gr
  Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... [email protected]

  Read more

  More News