More

    Κανένα σημάδι ανάκαμψης της βιομηχανίας στην Ευρώπη

    Τα σημάδια από την ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι καθόλου ευοίωνα τελευταία. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές υπέστησαν πτώση ζήτησης τον περασμένο μήνα χωρίς «ενδείξεις ανάκαμψης», καθώς οι βιομηχανίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν επίσης επιβράδυνση στις παραγγελίες.

    Οι κατασκευαστές σε όλη την ευρωζώνη ανέφεραν μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους τον Νοέμβριο, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Global Purchasing Manager’s Index (PMI).

    Ο PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στο 45,2 τον περασμένο μήνα, από 46 τον Οκτώβριο, ενώ στη Γαλλία ο PMI υποχώρησε στο 43,1, από 44,5 τον Οκτώβριο. Ένας αριθμός κάτω από το 50 σηματοδοτεί μια περίοδο συστολής.

    Προβλήματα στη βρετανική βιομηχανία

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βιομηχανίες περιόρισαν θέσεις εργασίας και επενδύσεις τον Νοέμβριο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες.

    Ο δείκτης PMI του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών σε 48 τον Νοέμβριο, από 49,9 τον Οκτώβριο και κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση των 48,6 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

    Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στη φιλοδοξία της Ρέιτσελ Ριβς για πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι βρετανοί κατασκευαστές δήλωσαν ότι οι εξαγωγές και οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν εν μέσω επιδείνωσης των προοπτικών για τον κλάδο, σημειώνει ο Guardian.

    Ο δείκτης έδειξε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι του Brexit συνέχισαν να πλήττουν τις εξαγωγές, ενώ η κακή λήψη του πρώτου προϋπολογισμού τηςυ Ριβς ως υπουργού οικονομικών υπονόμευσε τις επενδυτικές προθέσεις. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε η S&P Global.

    Στην ευρωζώνη, η Γερμανία κατέγραψε την ταχύτερη πτώση της παραγωγής, ο κλάδος των εργοστασίων της Ιταλίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε ένα χρόνο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 10 μηνών.

    Στην ευρωζώνη, η Γερμανία κατέγραψε την ταχύτερη πτώση της παραγωγής, ο κλάδος των εργοστασίων της Ιταλίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε ένα χρόνο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε την πιο απότομη συρρίκνωση των τελευταίων 10 μηνών.

    Ύφεση

    Ο Δρ Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε στον Guardian: «Αυτοί οι αριθμοί φαίνονται τρομακτικοί. Είναι σαν να μην τελειώνει ποτέ η ύφεση στην μεταποίηση της ευρωζώνης. Καθώς οι νέες παραγγελίες έπεσαν γρήγορα και με επιταχυνόμενο ρυθμό, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης σύντομα».

    Οι αναλυτές είπαν ότι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύεται δύσκολη για τα εργοστάσια, καθώς οι δυσκολίες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στα λιμάνια των ΗΠΑ και των μπλοκαρισμάτων εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, επιδεινώθηκαν από την προοπτική αύξησης του κόστους προσωπικού στον πρώτο προϋπολογισμό των Εργατικών.

    Η Ριβς, η οποία έχει θέσει την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης στην κορυφή της ατζέντας της, αύξησε την εθνική ασφάλιση που απαιτείται από εργοδότες και αύξησε τον εθνικό κατώτατο μισθό πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού από τον επόμενο Απρίλιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος για τους κατασκευαστές σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, σχολίασαν αναλυτές.

    Ο Ρομπ Ντόμπσον, διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, είπε στον Guardian ότι ο συνδυασμός της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι καθυστερήσεις στα λιμάνια και οι επιπλέον διασυνοριακές ρυθμίσεις είχαν αυξήσει το κόστος εξαρτημάτων και πρώτων υλών.

    «Με πρόσφατες δημοσιονομικές ανακοινώσεις για το κόστος εργασίας και την εθνική ασφάλιση των εργοδοτών που ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος το 2025 και τις γεωπολιτικές εντάσεις που εντείνονται κυρίως γύρω από την απειλή του αυξημένου παγκόσμιου προστατευτισμού, οι κατασκευαστές μένουν αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον υψηλού κόστους, χαμηλής ζήτησης και αυξημένης αβεβαιότητας για το ορατό μέλλον», είπε.

    Ο Κρις Μπάρλοου, επικεφαλής του τμήματος κατασκευών στο βρετανικό σκέλος της Baker Tilly international, είπε ότι η PMI δείχνει ότι «ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σχεδόν τέλεια καταιγίδα προκλήσεων που κυμαίνονται από τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού, μια εξασθενημένη οικονομική προοπτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για το 2025 και μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που εισάγει δυνητικά επιζήμιους νέους δασμούς».

    ΒρετανίαΒρετανία

    Η Ρέιτσελ Ριβς

    Ο προϋπολογισμός Ριβς πλήττει την βιομηχανία

    Το CBI και το Ινστιτούτο Διευθυντών δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε μειωθεί μετά τον προϋπολογισμό.

    Ο Ντόμπσον είπε ότι το κλίμα για τις εξαγωγές παραμένει ζοφερό, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικότητας.

    Οι καθυστερήσεις λόγω Brexit στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν πει σε πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι δυσκολίες συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες τους ανάγκασαν να αναζητήσουν παρόμοια προϊόντα από την ευρωζώνη.

    Στη Γαλλία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολιτική αναταραχή, ο 22ος μήνας πτώσης τον Νοέμβριο αποδόθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα νέων εργασιών σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

    Η γερμανική βιομηχανία, που δήλωσε ότι επίσης παλεύει να κερδίσει παραγγελίες εντός της ευρωζώνης, ανέφερε επίσης ότι η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ένας ακόμη παράγοντας που έπληξε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news