Λύση στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών που αλλάζουν συστηματικά πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας πίσω τους «φέσια» χιλιάδων ευρώ επιχειρούν να βρουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πάροχοι και οι αρμόδιες Αρχές.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό ως «ενεργειακός τουρισμός» έχει βαρύνει την αγορά με οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι κακοπληρωτές εκμεταλλεύονται τα κενά που άφησε το νομοθετικό πλαίσιο εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 – 30.000 «στρατηγικοί κακοπληρωτές», η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι μικρά νοικοκυριά.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει αυστηρές προθεσμίες για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ), με στόχο να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις για το νέο καθεστώς στον κλάδο της προμήθειας, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Υπό συζήτηση η «λύση»
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα από τα βασικά σημεία που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η δυνατότητα του προμηθευτή να δώσει στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής για έναν καταναλωτή που έχει φύγει από το δίκτυό του, χωρίς όμως να έχει εξοφλήσει δύο λογαριασμούς ρεύματος και χωρίς να έχει προχωρήσει σε διακανονισμό για την αποπληρωμή τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανεπίσημη πρόταση της ΡΑΑΕΥ, ο προηγούμενος πάροχος έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποκοπή ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα ενός τριμήνου από την ημερομηνία μετακίνησης του πελάτη του σε νέο πάροχο.
Ωστόσο, αν και οι προμηθευτές βλέπουν θετικά την ανεπίσημη πρόταση της ΡΑΑΕΥ, κρίνουν πως το τρίμηνο είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου πως πρέπει να παρέλθει 1,5 μήνας για να βγει ο τελικός λογαριασμός.
Παράλληλα, ένα ακόμα σενάριο που συζητάται είναι η δημιουργία ενός συστήματος σήμανσης «φερεγγυότητας» μεταξύ των οφειλετών, το λεγόμενο debt flagging.
Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι πάροχοι εδώ και καιρό έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός «Ενεργειακού Τειρεσία», ο οποίος όμως παρουσιάζει δυσκολίες εφαρμογής και μη καθολικής αποδοχής.
Πηγή:Cnn.gr