More

    Λαγκάρντ: Τα μέτρα στήριξης πρέπει να αρχίσουν να αποσύρονται

    Η ενεργειακή κρίση δεν είναι πλέον τόσο βαθιά όσο πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά το πέρας της συνεδριάσης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Η σύσταση αυτή περιλαμβάνεται και στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, ωστόσο ερωτηθείσα η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει πλέον να επαναπροσδιορίσουν την εφαρμογή των δημοσιονομικών τους μέτρων.

    «Τα κρατικά μέτρα κρατικής στήριξης για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στα κίνητρα για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. Ειδικότερα, καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται λιγότερο βαθιά, είναι σημαντικό τώρα να αρχίσουμε να επανατοποθετούμε αυτά τα μέτρα αμέσως, σύμφωνα με την πτώση των τιμών της ενέργειας και με συντονισμένο τρόπο.

    Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα υπολείπονται αυτών των αρχών είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική μας. Επιπλέον, σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

    Οι πολιτικές για την ενίσχυση του εφοδιασμού στην ευρωζώνη, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα. Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ταχέως τα επενδυτικά και διαρθρωτικά τους σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε., Next Generation. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Ο πληθωρισμός

    Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, η ΕΚΤ για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ζητώντας να σταθούν στο πλάι της ως σύμμαχος.

    Η ΕΚΤ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός ακόμη επιμένει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.   Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, στόχος της κεντρικής τράπεζας δεν αποτελεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά η υποχώρησή του στον επίσημο στόχο της τράπεζας στο 2%.

    Και η «μάχη» αυτή μόνο εύκολη δεν είναι. Και σε αυτή τη μάχη η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της τρεις παράγοντες: την ενέργεια, την εξέλιξη των μισθών και τα δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι όπως φαίνονται σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτκής επικεντρώνονται στα υποκείμενα στοιχεία που τον συνθέτουν.

    «Μπορεί να βλέπουμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Όμως αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε ότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 5,2%. Δεν υποχώρησε λοιπόν και παραμένει σε ένα επίπεδο που είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο του 2%», ανέφερε η κεντρικής τραπεζίτης της ευρωζώνης σε ερώτηση που της έγινε.

    Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας

    Σε ένα σημείο που στάθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν στο άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, αναφέροντας ότι σαφώς και θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη ζήτηση και στις εξαγωγές, όμως παράλληλα θα αυξήσει και τις τιμές των εμπορευμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανόν να ορθώσει εμπόδια στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

    Ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής 

    Ικανοποιημένη εμφανίσθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς όπως σημείωσε τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

    «Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς σε αυτήν θα κάναμε έναν απολογισμό σχετικά με τον αντίκτυπο της νομισματικής μας πολιτικής. Όπως μας έδειξε η πρόσφατη έρευνα για τις τράπεζες, το οικονομικό περιβάλλον στενεύει, ενώ η ζήτηση των δανείων είναι πλέον σημαντικό πιο εξασθενημένη σε σχέση με πριν», ξεκαθάρισε.

    Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι κάτι το οποίο το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το διοικητικό συμβούλιο και αποτελεί πάντα γνώμονα για τις αποφάσεις που παίρνει, σύμφωνα με την ίδια.

    Τι είχε προηγηθεί

    Κατά 50 μονάδες βάσης -όπως αναμενόταν ευρέως- αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (ανακοίνωσε χθες αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης) και την Τράπεζα της Αγγλίας η οποία αύξησε επίσης τα δικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσεως.

    Κατόπιν της νέας αύξησης τα επιτόκια της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,50% από 2%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3% από 2,50% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,25% από 2,75%.

    Πρόκειται για την πέμπη συναπτή επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 όταν άνοιξε τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων που σήμανε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην ευρωζώνη μετά από οκτώ χρόνια. Συνολικά από τις 27 Ιουλίου τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 300 μονάδες βάσης, όταν το βασικό επιτόκιο βρισκόταν στο -0,50%.

    Η μάχη για τον πληθωρισμό

    Για άλλη μια φορά η ΕΚΤ επικεντρώνεται στον πληθωρισμό και στη μάχη για την αναχαίτισή του. Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου και από εκεί κι έπειτα η πορεία της θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές συνθήκες.

    Η τύχη των ομολόγων

    Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο θα αρχίσουν οι πωλήσεις των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ, με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως και έως το τέλος του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντες έτους τον Ιούνιο του 2023. Κατόπιν ο ρυθμός πώλησης των ομολόγων θα καθορισθεί από την πάροδο του χρόνου.

    Αναφορικά με τα ομόλογα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ, σε αυτές τις αγορές συμπεριλήφθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα αν και στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης) η ΕΚΤ αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής».

    Τα TLTROs

    Τέλος σε σχέση με τα φθηνά δάνεια που χορηγήθηκαν στις τράπεζες προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα στις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs), σύμφωνα με την ανακοίνωση το δ. σ. της τράπεζα θα αξιολογεί τακτικά τη συνεισφορά των TLTROs στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

    Πηγή: ΟΤ.GR

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news