More

    Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027»

    Τι είπε για τον Αντώνη Σαμαρά

    «Στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    «Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αν συνεχιστεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, « θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων» και εκτίμησε ότι «θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».

    Για τη δημοσιονομική σταθερότητα είπε: «Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας».

    Πρόσθεσε ότι «αν δείτε τον προϋπολογισμό, είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή».

    Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι για την τιμολόγηση προϊόντων και αυτό, όπως επισήμανε, δεν είναι ενιαία αγορά.

    Όσον αφορά στην έκθεση Ντράγκι και τι θα κάνει η ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα είπε ότι «είμαστε στην αρχή ενός νέου ευρωπαϊκού κύκλου και με την πρόεδρο της Κομισιόν να πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα – είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος – μπορούμε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία να δουλέψει για όλους».

    «Πιστεύω στην πράσινη μετάβαση αλλά αν πρέπει να αλλάξουμε τους ρυθμούς αλλά δεν πρέπει να κοιτάζουμε την μακροπρόθεσμη μετάβαση αλλά το σήμερα και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Δείτε τι έγινε στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα. Πρέπει να αποτελέσει μέρος της πράσινης μετάβασης και η διαχείριση των υδάτινων πόρων γιατί αφορά την οικονομία, αφορά τον πρωτογενή τομέα».

    Αν ανησυχεί για την όλη κατάσταση για τον ίδιο: «Είναι περίπλοκο και μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις ότι δεν είναι εύκολο να κυβερνάς αυτή την εποχή. Το 2023 πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και αυξήσαμε το ποσοστό μας γιατί τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Σε αυτό τον περίπλοκο κόσμο οι πολίτες θέλουν να νιώσουν ασφάλεια. Για να βγάζουν νόημα όλα λέμε αυτή είναι η πορεία μας και αυτά μπορείτε να περιμένετε. Εγώ έχω δεσμευθεί να αυξήσω τους μισθούς και να μειώσω τους φόρους. Η μεσαία τάξη πρέπει να νιώσει την ανάπτυξη. Μέρος της δουλειάς μας είναι να εξηγούμε τι συμβαίνει και να αποδομούμε τις θεωρίες συνομωσίας με απλά λόγια και να σεβαστούμε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να τα ξέρουν όλα. Οι πολίτες είναι απορροφημένοι στην καθημερινότητά τους και πρέπει να υψώσουμε τείχος στον λαϊκισμό και να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουμε».

    Για τον Αντώνη Σαμαρά: «Αυτό που έγινε έγινε και η απόφαση εξηγήθηκε με καθαρό τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κοιτάξω το μέλλον. Έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι λάθος να παίζουμε με την πολιτική σταθερότητα. Ηταν μια λυπηρή στιγμή, αλλά την αφήνουμε πίσω μας».

    Έκανε αναφορά και στον υπεύθυνο πατριωτισμό λέγοντας: «Δεν θα ανεχτώ από κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου και οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες στα εθνικά θέματα».

    Για τον Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Πιστεύω ότι όσον αφορά στο εμπόριο οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν διμερείς συμφωνίες. Όμως όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση έχουν λόγο και οι Πολιτείες και κάποιες έχουν προχωρήσει πολύ».

    Για την πολιτική Τραμπ και αν υπάρχει στην Ευρώπη: «Θα δείτε μιμητές του Τραμπ στην Ευρώπη και αν κοιτάξετε την Ελλάδα έχουμε μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που πήραν αρκετές ψήφους αλλά στο μυαλό μου δεν αποτελούν εναλλακτική».

    Τέλος, ερωτηθείς για τον λαϊκισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν. Οι Έλληνες δοκίμασαν τους λαϊκιστές και δεν πήγε καλά αυτό. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η σταθερότητα».

    «Αυτό που κάνει τους επενδυτές πολύ άνετους είναι ότι δεν βλέπουν μια χώρα σε ρίσκο»

    «Αυτό που κάνει τους επενδυτές πολύ άνετους (σ.σ. να επενδύσουν στην Ελλάδα) είναι ότι δεν βλέπουν μια χώρα σε ρίσκο» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα, το 2025, ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δανειστεί στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Τα συγκεκριμένα δάνεια είναι προγραμματισμένο να ωριμάσουν μεταξύ 2033 και 2042», πρόσθεσε.

    «Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Πρόωρες αποπληρωμές

    «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, πέτυχε μια σημαντική ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση χρέους της, όταν η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία και δοκίμασε την ενότητα του νομισματικού μπλοκ. Η οικονομία της Ελλάδας υπεραποδίδει της Ευρωζώνης κάθε χρόνο μετά την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και το 2025 και το 2026. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους, η χώρα είδε το ποσοστό ανεργίας της να φτάνει σχεδόν το 30%. Για το 2024, αναμένεται να μειωθεί στο 10,5% και να μειωθεί περαιτέρω στο 8,5% το 2028. Παρά την κρίση του κόστους ζωής, πολλοί φόροι που επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν ή ακόμη και καταργήθηκαν, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 830 ευρώ το μήνα από 650 ευρώ το 2019», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα τις δανειακές της υποχρεώσεις, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Τον Δεκέμβριο θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Αυτή, ωστόσο, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος του μακροπρόθεσμου χρέους της.

    Σημειώνεται ότι το 2023 η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε το 2010 πριν από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2025 και κατά 2,2% το 2026, έναντι 1,3% και 1,6% στην Ευρωζώνη.

    «Η Ελλάδα μπορεί να εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά το ποσοστό αυτό υποχωρεί. Το 2020, το επίπεδο του χρέους έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 207%, αλλά αναμένεται να μειωθεί σε λίγο κάτω από το 153% φέτος.

    Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο το σχέδιό του για περαιτέρω μείωση του χρέους κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2028», τονίζει το Bloomberg και προσθέτει: «Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μαζί με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχουν βοηθήσει στην προσπάθεια να μπει το ελληνικό χρέος σε τροχιά μείωσης».

     

     

    Κυριάκος Μητσοτάκης Bloomberg

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news