More

    Μόνο 2 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα πληρώνει το κράτος

    Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι φαρμακευτικές μετά τον καταλογισμό του νοσοκομειακού clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023 από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία υπολόγισε την υπέρβαση επί του προβλεπόμενου προϋπολογισμού στα 245 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 83% της αξίας των φαρμάκων που διατέθηκαν, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα το κράτος να καλύπτει λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες. Μάλιστα οι επιστροφές αυτές επιβάλλονται σε φάρμακα από 30 ευρώ και πάνω και αφορούν σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις.

    Η συζήτηση για μείωση του clawback μέσω της κλιμάκωσής του σε φάρμακα από 15 ευρώ και πάνω, θεωρείται ότι δεν θα επιφέρει σημαντική μείωση

    Μόνο 2 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα πληρώνει το κράτοςΜόνο 2 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα πληρώνει το κράτος

    Κρίσιμα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης βρίσκονται σε κίνδυνο απόσυρσης λόγω υποχρεωτικών επιστροφών

    Τα παραπάνω επισημαίνει το PhARMA Innovation Forum (PIF), τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται δραματικά η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες και κρίσιμες θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

    Το clawback στο 83% της δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2023, είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022 που είχε φτάσει το 69%, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για αύξηση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού για φάρμακα, δημιουργώντας ένα σημαντικό αντικίνητρο στις εταιρείες για εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών.

    Πέραν αυτού όμως έντονες είναι και οι συζητήσεις για αποσύρσεις θεραπειών, οι οποίες είναι πλέον ασύμφορες για τις εταιρείες μετά την επιβολή των υπέρογκων επιβαρύνσεων.

    Ταυτόχρονα, η συζήτηση για μείωση του clawback μέσω της κλιμάκωσής του σε φάρμακα από 15 ευρώ και πάνω, έναντι των φαρμάκων από 30 ευρώ και πάνω που ισχύει σήμερα, θεωρείται ότι δεν θα επιφέρει σημαντική μείωση.

    Όπως επισημαίνεται από το PIF, που εκπροσωπεί 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες, οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες:

    • Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο,
    • Η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ
    • Η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.

    Η  Πρόεδρος του PIF κα Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, ανέφερε πως «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Το PhARMA Innovation Forum διαχρονικά επισημαίνει το αυτονόητο. Το πληθωριστικό μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Συνεπώς, το αίτημα για δραστική μείωση του clawback είναι αποτέλεσμα κλαδικής στάσης του PIF και των βιοφαρμακευτικών εταιρειών. Τα πρόσφατα νοσοκομειακά σημειώματα για το Α’ εξάμηνο του 2023 έρχονται ως πραγματική επιβεβαίωση των θέσεών μας. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την ευθύνη της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους.

    Το PIF καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του κλάδου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news