More

    Ντίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα Κίνα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, πάντα θέλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα, και αυτό που βλέπει τώρα είναι μια μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

    Σε μια συνέντευξη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, ο Ντίμον πρότεινε ότι η διαφοροποίηση της Αμερικής μακριά από την Κίνα προσφέρει μια ευκαιρία σε μια άλλη μεγάλη, αναδυόμενη οικονομία: την Ινδία.

    Μιλώντας στο CNBC-TV18 από την Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής της JPMorgan στην Ινδία που ξεκίνησε στη Βομβάη αυτή την εβδομάδα, ο Ντίμον υπογράμμισε ότι από την άποψη της εθνικής ασφάλειας η Αμερική «εξαρτάται υπερβολικά» από την Κίνα και θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ένα βήμα. πίσω.

    Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάποιον που θα μπορούσε μια μέρα να είναι αντίπαλος

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε θυμωμένοι μαζί τους, θα πρέπει να ρωτήσουμε γιατί δεν ήμασταν πριν», πρόσθεσε ο Ντίμον. «Αλλά όσον αφορά τις σπάνιες γαίες, τους ημιαγωγούς, την πενικιλίνη, τα συστατικά για φαρμακευτικά προϊόντα, για προσφορά. Προφανώς κάθε κράτος που δει την κατάσταση θα πει “Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάποιον που θα μπορούσε μια μέρα να είναι αντίπαλος”. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αντίπαλος σήμερα».

    Ντίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα ΚίναΝτίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα Κίνα

    Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον

    Η κυριαρχία της Κίνας στις παγκόσμιες βιομηχανίες

    Το δεύτερο ζήτημα με τη σχέση της Αμερικής με την Κίνα, πρόσθεσε ο Ντίμον, είναι ότι το Πεκίνο προσπαθεί να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες βιομηχανίες.

    Για να αποτρέψει αυτόν τον στόχο, η κυβέρνηση Μπάιντεν διπλασίασε τους δασμούς στα κινεζικά τσιπ από 25% σε 50%, και τετραπλασίασε τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από 25% σε 100%, αναφέρει το Fortune

    Αυτοί οι αποτρεπτικοί παράγοντες έχουν συνδυαστεί με τεράστιες κρατικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε βιομηχανίες όπου η Αμερική θέλει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Οι κλονισμένες σχέσεις έχουν επίσης ωθήσει εταιρείες όπως η Apple να αυξήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προϊόντα παραγωγής όπως το iPhone στην Ινδία αντί για την Κίνα.

    Ντίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα ΚίναΝτίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα Κίνα

    Ο Ντίμον προειδοποιεί από καιρό

    Ο Ντίμον προειδοποιεί για τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής στην παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια.

    Είτε πρόκειται για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για βία στη Μέση Ανατολή ή για εντάσεις με την Κίνα, ο 68χρονος Διευθύνων Σύμβουλος παρακολουθεί πόσο κοντά είναι αυτά τα ζητήματα στο να εξελιχθούν σε οικονομική καταστροφή.

    Ενώ οι εντάσεις με την Κίνα απέχουν πολύ από μια στρατιωτική σύγκρουση, ο βετεράνος της Wall Street έχει προειδοποιήσει ότι η εξάρτηση της Αμερικής από την Κίνα έχει γίνει πρόβλημα.

    Στην επιστολή του το 2023 προς τους μετόχους της τράπεζας, ο Ντίμον είπε ότι η Κίνα καθιερώθηκε ως παγκόσμια δύναμη ενώ η Αμερική «κοιμόταν».

    Και ενώ η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται να φοβάται την Κίνα, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να βλέπει ως αντίπαλο σε αυτό το σημείο, ο Ντίμον προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να θέλουν να απομακρυνθούν από τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ριζώσει στην δική τους οικονομία.

    Όχι μόνο η εξάρτηση από ένα άλλο κράτος είναι κακή ιδέα γενικά, αλλά το αφεντικό της JPMorgan έχει επίσης περιγράψει ότι η υποστήριξη της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, για παράδειγμα, σηματοδοτεί ότι βρίσκεται στη «λάθος πλευρά» της παγκόσμιας αντπαράθεσης .

    Ντίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα ΚίναΝτίμον (JPMorgan): Η Ινδία είναι η νέα Κίνα

    Κίνα +1

    Το γεγονός ότι εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας όπως η Apple μετατοπίζονται ήδη από την Κίνα στην Ινδία είναι ενδεικτικό μιας ευρύτερης ευκαιρίας, δήλωσε ο Ντίμον από την Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής της JPMorgan στην Ινδία.

    Ορισμένες αλλαγές θα συμβούν πιο γρήγορα από άλλες – η παραγωγή τσιπ ημιαγωγών, για παράδειγμα, θα χρειαστεί χρόνια για να απομακρυνθεί από την Κίνα, πρόσθεσε.

    «Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ινδία», πρόσθεσε ο Ντίμον, ενώ σημείωσε πως «Οι άνθρωποι το αποκαλούν στρατηγική China+1. Οι εταιρείες που βασίζονται αποκλειστικά στην Κίνα εξετάζουν την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία κ.λπ.».

    Οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να αντιδράσουν στη δημόσια πολιτική, με τον Ντίμον να προσθέτει ότι είτε οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν την εξουσία είτε την παραδώσουν στους Ρεπουμπλικάνους τον Νοέμβριο, οι σχέσεις με την Κίνα θα εξακολουθούν να είναι στα υπόψη.

    «Η Ουκρανία, η τρομοκρατία στο Ισραήλ, η Ρωσία, το Ιράν δείχνουν ότι η Κίνα είναι από την άλλη πλευρά από την Αμερική σε αυτά, και αυτό προκαλεί μεγάλη ένταση», πρόσθεσε ο Ντίμον.

    «Νομίζω ότι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμπλακούμε πλήρως, κάτι που έκανε η κυβέρνησή μας  και να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την εθνική ασφάλεια», σημείωσε ο Ντίμον, ενώ πρόσθεσε πως «Νομίζω ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα υπάρξουν επίμαχα ζητήματα μεταξύ των χωρών… έτσι και οι δύο πλευρές θα εμπλακούν πλήρως».

    Πηγή: ot.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news