Νέα μελέτη αναφέρει πως άνθρωποι με διαταραχές ύπνου αναφέρουν περιστατικά με φαντάσματα, δαίμονες και εξωγήινους μέσα στη νύχτα.
Οι αναφορές ανθρώπων για φαντάσματα, δαίμονες και εξωγήινους κάνουν λόγο για περιστατικά μέσα στη νύχτα. Όσοι τα βλέπουν μπορεί να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research: διαταραχές ύπνου.
«Οι άνθρωποι αναφέρουν φαινομενικά παραφυσικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε στο Insider η Betul Rauf, που κάνει το διδακτορικό της στο Εργαστήρι Ύπνου του Πανεπιστημίου Goldsmiths που ηγήθηκε της μελέτης. «Για μερικούς, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι τρομακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος και αυτό με τη σειρά του μπορεί να διαταράξει περαιτέρω τα υπάρχοντα προβλήματα ύπνου. Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο».
Η Rauf και αρκετοί άλλοι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της πίστης στις παραφυσικές εμπειρίες και της ποιότητας του ύπνου «για να προσφέρουν μια εναλλακτική εξήγηση» όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτό που νομίζουν ότι είναι φάντασμα ή δαίμονας τη νύχτα. Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια έρευνα σε 8.835 συμμετέχοντες που ανέφεραν οι ίδιοι τα δημογραφικά στοιχεία, τις διαταραχές ύπνου και τις παραφυσικές πεποιθήσεις τους.
Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και η υπνική παράλυση, είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν παραφυσικές πεποιθήσεις όπως η ψυχή που ζει μετά τον θάνατο, η ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να επικοινωνούν με τους νεκρούς και η ύπαρξη φαντασμάτων και δαιμόνων.
Συγκεκριμένα, επεισόδια υπνικής παράλυσης και συνδρόμου εκρηγνυόμενης κεφαλλής – όπου ένας εκρηκτικός ήχος στο κεφάλι σε κάνει να ξυπνάς καθώς αρχίζεις να κοιμάσαι ή στη μέση της νύχτας – συνδέθηκαν με την πεποίθηση ότι εξωγήινοι έχουν επισκεφτεί τη γη. Η υπνική παράλυση σχετίστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό με την πεποίθηση ότι οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο είναι απόδειξη της ζωής μετά τον θάνατο.
Εάν τα ευρήματα επαναληφθούν, σημειώνει η Rauf, οι πληροφορίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σημαντικές πληροφορίες όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς που αναφέρουν ότι βιώνουν παραφυσικά φαινόμενα. Ο αυξανόμενος συσχετισμός των παραφυσικών πεποιθήσεων μπορεί να είναι ενδεικτικός της διαταραχής του ύπνου, για παράδειγμα, καθιστώντας τις πληροφορίες δυνητικά χρήσιμες για τη διάγνωση τέτοιων παθήσεων.
«Οι αναφορές για παραφυσική δραστηριότητα θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για πιο σοβαρές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας ή η κατάθλιψη με ψυχωτικά χαρακτηριστικά», αναφέρει η μελέτη. «Ωστόσο, τα αποτελέσματα που παρέχονται εδώ μπορεί να ενθαρρύνουν τους κλινικούς ιατρούς να αξιολογήσουν για σχετικές διαταραχές ύπνου εκτός από άλλες μορφές ψυχοπαθολογίας».
Δύο στους πέντε, ή περίπου το 40% των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα φαντάσματα είναι αληθινά – και το 20% λέει ότι έχει δει ένα, ανέφερε η USA Today. Περίπου το 43% του πληθυσμού πιστεύει στους δαίμονες. Η έρευνα Pew διαπίστωσε ότι η πίστη στους εξωγήινους είναι πιο διαδεδομένη, με σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών να λένε ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.
Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν από καιρό ενσωματώσει τις διαταραχές του ύπνου με εξηγήσεις που κυμαίνονται από το επιστημονικό έως το υπερφυσικό. Στην Αίγυπτο, η υπνική παράλυση πιστεύεται ότι προκαλείται από αόρατα τζίνι, ενώ στην Τουρκία, είναι τα καραμπασάν – μυστηριώδη πνευματικά πλάσματα – που παγώνουν αυτούς που κοιμώνται στο κρεβάτι τους. Οι ιθαγενείς της Νότιας Αφρικής πιστεύουν ότι τέτοιες διαταραχές ύπνου προκαλούνται από τη μαύρη μαγεία.
«Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν πράγματα που συμβαίνουν με παραφυσικά φαινόμενα όταν δεν μπορούν να βρουν εξήγηση για όσα συμβαίνουν», είπε στους New York Times ο Don Collins, διευθυντής της Fringe Paranormal, μιας ομάδας ερευνητών παραφυσικών φαινομένων στο Οχάιο. «Όταν συμβαίνουν αρνητικά πράγματα γύρω τους, μπορεί να τείνουν να το αποδίδουν σε παραφυσική δραστηριότητα».
Πηγή: moneyreview.gr