More

    Οι ισχυροί της βρετανικής Αριστεράς

    Εχει η Αριστερά μέλλον στη Βρετανία; Εξαρτάται από το για ποια Αριστερά μιλάμε. Αυτή του Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει προ πολλού ηττηθεί συθέμελα. Εκείνη του Κιρ Στάρμερ, όμως, είναι πολύ πιθανό να του εξασφαλίσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ. Το πόσο «αριστερό» (ή, έστω, κεντροαριστερό) είναι βέβαια το Εργατικό Κόμμα υπό τον Στάρμερ, είναι μια άλλη συζήτηση… Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί ετοιμάζονται να βρεθούν ξανά στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

    Το περιοδικό «Νιου Στέιτσμαν» – η «βίβλος» της βρετανικής (κεντρο)Αριστεράς – δημοσίευσε τη «Λίστα με τους ισχυρούς της Αριστεράς», στην οποία παρουσιάζει τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που διαμορφώνουν την προοδευτική πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Παρακάτω, διαβάστε για τους πέντε πρώτους της λίστας, στην οποία φιγουράρουν επίσης – σε χαμηλότερες θέσεις – η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι.

    1. Ρέιτσελ Ριβς

    Σκιώδης υπουργός Οικονομικών

    Με οικονομικές σπουδές στην Οξφόρδη και στο LSE και θητεία στην Τράπεζα της Αγγλίας, η 44χρονη Ριβς έχει όλα τα εχέγγυα για να αναλάβει το σημαντικότερο πόστο μιας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών: τον θώκο της υπουργού Οικονομικών. Γράφτηκε στο κόμμα στα 16 της και σήμερα είναι το στέλεχος που ο Στάρμερ εμπιστεύεται περισσότερο στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

    Είναι, όμως, και «το πιο επιδραστικό πρόσωπο της βρετανικής Αριστεράς», εξού και το περιοδικό την κατέταξε στην πρώτη θέση, πάνω από τον προϊστάμενό της. Τα έχει καλά και με την αγορά και με τους συνδικαλιστές, ενώ έχει εξελιχθεί στην απόλυτη φωνή του κόμματος στα θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Εχει συναντηθεί με περισσότερους από τετρακόσιους επικεφαλής επιχειρήσεων, εκπέμποντας το μήνυμα ότι η αγορά δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μια κυβέρνηση των Εργατικών.

    2. Κιρ Στάρμερ

    Ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

    Πριν από δύο χρόνια, η καρέκλα του «άχρωμου» και «άοσμου» πολιτικού έμοιαζε να τρίζει. Το κόμμα είχε μόλις υποστεί δύο σημαντικές ήττες από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον: στις αναπληρωματικές εκλογές στην περιφέρεια του Χάρτλπουλ και στις τοπικές εκλογές. Κορυφαία στελέχη των Εργατικών επέρριπταν την ευθύνη στον «πολιτικά ανεπαρκή» Στάρμερ. Ωστόσο, ο 60χρονος ηγέτης του κόμματος γύρισε το παιχνίδι και σήμερα προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

    Ο Στάρμερ έραψε το κόμμα στα δικά του, μετριοπαθή μέτρα: το μετακίνησε προς το Κέντρο (κάποιοι λένε προς την Κεντροδεξιά), ξεφορτώθηκε τις «πολύ αριστερές» πολιτικές της εποχής Κόρμπιν και έγραψε ξανά τους κανόνες επιλογής υποψήφιων βουλευτών. Το πιθανότερο είναι ότι του χρόνου θα διαβεί το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, αν και παραμένει ασαφές τι ακριβώς πρεσβεύει και τι θα κάνει όταν έρθει στην εξουσία.

    3. Μόργκαν ΜακΣουίνι

    Επικεφαλής προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών

    Ο 45χρονος Ιρλανδός είναι η «μηχανή» του Εργατικού Κόμματος και ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Στάρμερ. Ο ΜακΣουίνι – ο οποίος περιγράφεται ως «ο οργανωτής του οργανωτή» – ηγείται της προσπάθειας του κόμματος να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Tο 2001 συνεργάστηκε με τον «αρχιτέκτονα» των Νέων Εργατικών Πίτερ Μάντελσον. Το 2020 διηύθυνε την εκστρατεία του Στάρμερ για την ηγεσία του κόμματος. Ακολούθως, ορίστηκε προσωπάρχης του στο κοινοβούλιο.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ανέλαβε το σημερινό του πόστο, όλα τα στελέχη στους τομείς της χάραξης πολιτικής και της επικοινωνίας αναφέρονται σε αυτόν. Λέγεται ότι έχει την ικανότητα «να εμπνεύσει ισχυρή αφοσίωση» στην ομάδα του. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στην (επιτυχημένη) προσπάθεια αποκλεισμού αριστερών και «κορμπινικών» υποψήφιων βουλευτών στις επόμενες εκλογές.

    4. Μάρτιν ΛΙΟΥΙΣ

    Δημοσιογράφος

    Στη συνείδηση των Βρετανών, είναι ο «χρηματοοικονομικός σύμβουλος του έθνους». Δημιούργησε τον δημοφιλέστατο ιστότοπο MoneySavingExpert.com και, εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, συμβουλεύει τους πολίτες για το πώς θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα αποφύγουν τις απάτες. Ο 51χρονος δημοσιογράφος είναι από τους πλέον συχνούς και πειστικούς επικριτές των κυβερνήσεων των Τόρις: το περασμένο καλοκαίρι προειδοποίησε ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας θα οδηγούσαν σε «κοινωνική αναταραχή».

    Αργότερα, η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στις αυξήσεις τιμών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τον κάλεσε για να τον συμβουλευτεί σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια. Σε μια δημοσκόπηση, ο Λιούις ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών για τη θέση του πρωθυπουργού. Παρότι δεν είναι μέλος των Εργατικών, θεωρείται ότι με τις παρεμβάσεις του αβαντάρει τον Στάρμερ.

    5. Γκάρι Λίνεκερ

    Τηλεπαρουσιαστής

    Ο 62χρονος παλαίμαχος άσος των γηπέδων είναι σήμερα ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC. Κατά καιρούς, απασχολεί την επικαιρότητα με τα tweets του που βάζουν στο στόχαστρο τους Συντηρητικούς. Από τον περασμένο Μάρτιο, έχει εξελιχθεί για πολλούς στον απόλυτο «υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου». Ο Λίνεκερ ξεσπάθωσε κατά του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, παρομοιάζοντας την κυβερνητική γλώσσα με τη ρητορική της ναζιστικής Γερμανίας.

    Το BBC τον απέσυρε από την εμβληματική αθλητική εκπομπή «Match of the Day», για να τον επαναφέρει μόλις τρεις ημέρες αργότερα, αφού οι συνάδελφοί του στο BBC αρνήθηκαν να εργαστούν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Λίνεκερ. Ούτε και αυτός είναι μέλος των Εργατικών, ωστόσο, ως «η πιο δυνατή φωνή της βρετανικής Αριστεράς», όπως έχει χαρακτηριστεί, ο λόγος του μετρά και επηρεάζει πολλούς ψηφοφόρους.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news