More

  Όλες οι λεπτομέρειες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

  Date:

  Share:

  Ο Κάρολος στις 6 Μαΐου στέφεται και επίσημα βασιλιάς του βρετανικού θρόνου και το παλάτι έχει ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τελετή της στέψης.

  Δίπλα του η Καμίλα, που θα αναλάβει και αυτή τον τίτλο της βασίλισσας.

  Η πορεία που θα ακολουθήσει στις 6 Μαΐου με την άμαξά του ο Βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η βασιλική οικογένεια, είναι πιο σύντομη από αυτή που έκανε η μητέρα του Βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της στέψη το 1953. Ο λόγος είναι ότι θέλει να έχει μια πιο σεμνή διαδικασία με μοντέρνες πινελιές, όπως ανέφερε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

  Η τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου θα είναι γεμάτη από αρχαίες παραδόσεις και διανθισμένη με βασιλικά δώρα και κοσμήματα. Παράλληλα, θα έχει και το δικό του emoji, που έχει γίνει κατά παραγγελία και αντικατοπτρίζει την πρώτη βρετανική στέψη στην εποχή των social media.

  Η τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά πριν από 70 χρόνια.

  Σπάζοντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και σύζυγος του Βασιλιά – προς το παρόν- Καμίλα θα βγουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ  με μία ιππήλατη, επιχρυσωμένη μαύρη με διαμάντια άμαξα που είχε χρησιμοποιηθεί για την 60η επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ στην μοναρχία.

  Η άμαξα διαθέτει θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και ένα σύστημα ανάρτησης που θα προσφέρει μια πιο άνετη βόλτα. Η πομπή των δύο χιλιομέτρων που θα κάνει ο βασιλιάς Κάρολος μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ θα είναι πιο σύντομη από εκείνη που είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της τελετή στέψης.

  Η πομπή θα περάσει  από την μικρή αψίδα του ναυαρχείου (Admiralty Arch), από την πλατεία Τραφάλγκαρ και το άγαλμα του Καρόλου Α’, του μονάρχη που αποκεφαλίστηκε το 1649. Θα συνεχίσει μπροστά από το Κοινοβούλιο για να φτάσει στις 11 το πρωί στο Αβαείο για την έναρξη της τελετής στέψης.

  Μειωμένος θα είναι και ο χρόνος της τελετής στέψης, ο οποίος στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ είχε διαρκέσει 3 ώρες.

  Τα βασιλικά κοσμήματα της στέψης του Καρόλου

  Παρά την διάθεση του Καρόλου να εκμοντερνίσει τον θεσμό της μοναρχίας, ορισμένα στερεότυπα αναμένεται να τηρηθούν. Μία περίπτωση είναι τα βασιλικά δώρα.

  Στη στέψη θα υπάρχουν πέντε συμβολικά, βασιλικά σπαθιά, δύο σκήπτρα και το δαχτυλίδι της κυριαρχίας, από ζαφείρι με έναν σταυρό από σειρά με διαμάντια. Η Καμίλα η οποία θα φορέσει για την τελετή στέψης το στέμμα της βασίλισσας Μαρία της Αγγλίας, θα κρατά ένα πολυσυζητημένο σκήπτρο από ελεφαντόδοντο.

  Η Βρετανία έχει σχεδόν πλήρη απαγόρευση διακίνησης προϊόντων ελεφαντόδοντου και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, διάδοχος του θρόνου, έχει αγωνιστεί κατά της παράνομης διακίνησης ζώων και προϊόντων τους.

  Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, την οποία θα διεξάγει ο Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το κεντρικό στοιχείο των κοσμημάτων του Στέμματος.

  Το στέμμα, που αποτελεί και την έμπνευση για το βασιλικό emoji, είναι από 2,2κιλά καθαρό χρυσό με ρουμπίνια, αμέθυστο, ζαφείρια, τοπάζι, τουρμαλίνες με μωβ βελούδο. Είναι αυτό που είχε φορέσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη της. Στο τέλος της τελετής στέψης, ο Κάρολος θα αλλάξει και θα φορέσει ένα πιο ελαφρύ βασιλικό στέμμα για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι.

  Αντίθετα με την πορεία που ακολούθησε βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κατά την επιστροφή τους, με μία άμαξα 260 ετών, που έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε τελετή στέψης από το 1831.

  Τη χρυσή βασιλική άμαξα, η οποία ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα και τη σέρνουν οκτώ άλογα. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε χαρακτηρίσει την πομπή της «φρικτή», η Βασίλισσα Βικτώρια παραπονέθηκε για την «αγχωτική ταλάντωσή της» και ο Γουλιέλμος Δ΄, είχε πει ότι ήταν σαν «να βρίσκεσαι σε ένα πλοίο που αναπηδά σε ταραγμένη θάλασσα».

  «Όταν την ακολουθείς, την ακούς να τρίζει, σαν μια παλιά γαλέρα που προχωράει», είπε ο Μάρτιν Όουτς, ο οποίος βοήθησε στην αποκατάστασή της. «Εκεί που άλλα οχήματα πηγαίνουν από πίσω προς τα εμπρός, αυτή κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη».

  Η επιχρυσωμένη άμαξα είναι τόσο βαριά, που μπορεί να κινείται μόνο με ταχύτητα βαδίσματος. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε όσους παραβρεθούν κατά μήκος της πομπής να δουν τον νέο τους βασιλιά και τη βασίλισσα.

  Τον νέο βασιλικό ζεύγος θα χαιρετήσουν στρατιωτικά στρατεύματα στην παρέλαση στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

  Θα τους συνοδεύουν τρεις επευφημίες από αξιωματικούς. Το Σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα επίσης μια τεράστια μουσική συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ, παρόμοια με εκείνη που έγινε κατά τους εορτασμούς για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ με διάσημους αστέρες της μουσικής.

  Η λίστα των καλεσμένων για τη στέψη του Καρόλου

  Περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι παρακολούθησαν τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αλλά το Αβαείο του Γουέστμινστερ έπρεπε να παραμείνει κλειστό για πέντε μήνες για να καταστεί δυνατή η κατασκευή επιπλέον θέσεων.

  Η κανονική χωρητικότητά του είναι περίπου 2.200 και φαίνεται πιθανό ότι αυτός θα είναι ο μέγιστος αριθμός στην περίπτωση της στέψης του βασιλιά Καρόλου. Το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε επίσης ότι περισσότεροι από 850 εκπρόσωποι της κοινότητας και βασικοί εργαζόμενοι είναι προσκεκλημένοι στις εορταστικές εκδηλώσεις.

  Ο κατάλογος των προσκεκλημένων περιλαμβάνει 450 παραλήπτες των μεταλλίων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι θα αποτελούν μέρος των 2.000 ατόμων που θα βρίσκονται στο Αβαείο.

  Προσκεκλημένοι είναι και 400 νέοι και νέες από οργανώσεις που επιλέχθηκαν από τον Κάρολο και την Καμίλα και οι οποίοι θα έχουν μια ειδική ιδιωτική θέαση της στέψης από την Εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας του Γουέστμινστερ.

  Η περίτεχνα σχεδιασμένη πρόσκληση στέψης που αντικατοπτρίζει την αγάπη του Βασιλιά για τη φύση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους βασιλικούς παρατηρητές να σχολιάζουν μεταξύ άλλων τη χρήση του τίτλου «Βασίλισσα Καμίλα» για πρώτη φορά.

  Η μουσική που επέλεξε ο Κάρολος για μετά την στέψη

  Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε προσωπικά τη μουσική για την τελετή, η οποία θα περιλαμβάνει 12 νέα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός ύμνου από τον συνθέτη των Cats, Andrew Lloyd Webber.

  Μέρος της λειτουργίας θα αποδοθεί στα Ουαλικά και ανάμεσα στους σολίστ θα είναι ο παγκοσμίου φήμης Ουαλός τραγουδιστής όπερας Sir Bryn Terfel.

  Επίσης θα υπάρχει και βυζαντινή μουσική στη μνήμη του πατέρα του βασιλιά, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Οθόνη αφής της Samsung μετρά τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση

  Οθόνη αφής νέας τεχνολογίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία ενσωματώνει βιομετρικούς αισθητήρες, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η νοτιοκορεατική Samsung, χωρίς όμως να διευκρινίζει πότε σχεδιάζει να τη φέρει...

  Εφαρμογή ρωτάει τους εφήβους για τις εξαρτήσεις και τα συναισθήματά τους

  Μια εφαρμογή «ρωτάει» τους εφήβους για τη σχέση τους με το αλκοόλ ή το κάπνισμα.Η ίδια εφαρμογή τους ρωτάει ακόμη και για τα συναισθήματά τους ενώ...

  Το πρώτο άγαλμα στον κόσμο που δημιουργήθηκε από AI

  Ένα άγαλμα ύψους περίπου δύο μέτρων κατασκεύασε η τεχνητή νοημοσύνη (AI) με το έργο τέχνης να θεωρείται το πρώτο γλυπτό που δημιουργήθηκε με αυτή την τεχνολογία. Το πρότζεκτ...

  Trending:

  Μαρία Μενούνος: Συνεχίζει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά

  Στην Ελλάδα συνεχίζει τις διακοπές της η Μαρία Μενούνος με τον σύζυγό της Κέβιν Αντεργκάρο, λίγο πριν υποδεχθούν το πρώτο τους παιδί. Η γνωστή Ελληνοαμερικανίδα...

  Τα ποσά των συντάξεων που θα καταβληθούν από e-ΕΦΚΑ,

  Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Ιουνίου 2023,που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα...

  Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές εργαζόμενοι και άνεργοι – Έρχεται πρόγραμμα και για συνταξιούχους

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ): Η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» ακόμη και στις επόμενες 48...

  Εκλογές στην Ισπανία: Βαριά ήττα για τον Πέδρο Σάντσεθ

  Έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που...

  Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

  Συνεχίζονται οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου από τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων,...

  Πολ Γουόκερ: Ο αδελφός του τίμησε τη μνήμη του με τον πιο συγκινητικό τρόπο

  Το όνομα του Πολ Γουόκερ θα συνεχιστεί για πέντε γενεές, αφού ο αδελφός του αποφάσισε να τιμήσει τον αείμνηστο σταρ ονομάζοντας τον νεογέννητο γιο...

  Βόρεια Κορέα: Ειδοποίησε την Ιαπωνία για την εκτόξευση «δορυφόρου»

  Η Βόρεια Κορέα ειδοποίησε την Ιαπωνία για την εκτόξευση δορυφόρου τις προσεχείς εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική ακτοφυλακή, σχέδιο που σύμφωνα με την ιαπωνική...

  Bασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Η τηλεόραση μπορεί να σε κάνει βαρετό ηθοποιό»

  Mία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μιλώντας για τη συνεργασία του με τον θρύλο του παγκόσμιου θεάτρου Πέτερ Στάιν, τη...

  Τουρκία: Ακλόνητος ο Ερντογάν πάνω στα ερείπια της οικονομίας και των 50.000 νεκρών

  Ο ακλόνητος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε χθες Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετά τις οποίες παραμένει κυρίαρχος της...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Παράδοση εξοπλισμού στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Πτολεμαΐδας από τον Γ. Κασαπίδη

  Παράδοση εξοπλισμού στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Πτολεμαΐδας από...

  Συγκρότηση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων με αντικείμενο εργασίας τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των πληττομένων από την διακοπή της κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα...

  Συγκρότηση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων με αντικείμενο εργασίας τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των πληττομένων από την διακοπή της κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα...

  MEDIA

  Bασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Η τηλεόραση μπορεί να σε κάνει βαρετό ηθοποιό»

  Mία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Βασίλης...

  Νίκος Σεργιανόπουλος: «Υπέφερε που έπρεπε συνεχώς να κρύβει την ομοφυλοφιλία του»

  Για τον Νίκο Σεργιανόπουλο μίλησε, μεταξύ άλλων, η Λυδία...

  Τίνα Τέρνερ: Σε ποιους πηγαίνει η περιουσία της ύψους 250 εκατ. δολαρίων

  Υπολογίζεται ότι η περιουσία της «βασίλισσας» του rock and...