More

    Παπαστεργίου: Διασύνδεση ελληνικού και κυπριακού gov.wallet – Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή ταυτότητα

    Διευκρινίσεις για την ψηφιακή ταυτότητα και τη διασύνδεση του ελληνικού και του αντίστοιχου κυπριακού gov.wallet και ως εκ τούτου τη διευκόλυνση που αυτή θα προσφέρει στους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις δύο χώρες, έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, με την ψηφιακή ταυτότητα μπορεί κάποιος να μετακινείται εντός Ελλάδας χωρίς να απαιτείται κάποιο άλλο έγγραφο, π.χ. σε αεροπορικά ταξίδια. Όμως για τα ταξίδια στο εξωτερικό αυτό δεν ισχύει καθώς «ψηφιακή ταυτότητα δεν έχουν όλα τα κράτη. Δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σύστημα που να διαλειτουργεί για να μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα», όπως εξήγησε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς για το πού θα είναι χρήσιμη η ψηφιακή ταυτότητα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι όποιος έλληνας επιχειρηματίας επιχειρεί στην Κύπρο και όποιος Κύπριος πολίτης ζει και επιχειρεί στην Ελλάδα θα μπορούν πλέον οποιοδήποτε έγγραφο να το αντλούν από το gov.gr και από το gov.cy.

    Αυτό σημαίνει ότι «δεν θα χρειαστεί να πάνε σε καμία πρεσβεία ή να επιβεβαιώσουν / επικυρώσουν κανένα έγγραφο. Αυτό που ουσιαστικά υλοποιείται είναι πως τα έγγραφα θα γίνονται αποδεκτά με το QRcode που θα φέρουν».

    «Οι πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα χρειαστεί να πάνε σε καμία πρεσβεία ή να επικυρώσουν κάποιο έγγραφο»

    Ωστόσο, η διασύνδεση του ελληνικού και κυπριακού gov.wallet δεν αφορά σε αεροπορικά ταξίδια από και προς την Κύπρο καθώς αυτά είναι κάτι διαφορετικό και η ψηφιακή ταυτότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί.

    Αλλαγή παρόχου ενέργειας με ένα κλικ

    Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απλοποίηση της διαδικασίας στην αλλαγή παρόχου ενέργειας λέγοντας ότι αυτή θα γίνεται πλέον με ένα απλό κλικ και ο πρώτος πάροχος ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της αντίστοιχης εφαρμογής.

    «Δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε ούτε καν email στους παρόχους, απλώς συναινώντας στη σελίδα που θα κληθούμε να μπούμε ο πάροχος θα παίρνει τα στοιχεία που θέλει ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή του συμβολαίου» είπε ο υπουργός.

    Προϋπόθεση, επανέλαβε ο ίδιος, για να μπορεί κάποιος να αλλάζει με ένα κλικ τον πάροχο είναι οι εταιρείες να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τον Απρίλιο υπολογίζεται ότι όλες οι εταιρείες θα έχουν υλοποιήσει αυτή τη διαλειτουργικότητα.

    Ενοποίηση επιμέρους μητρώων

    Το υπουργείο προχωρά σε δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων όλων των ακινήτων με την ΑΑΔΕ, αλλά όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «αρκετά μητρώα έχουμε, δεν πάμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο».

    Επειδή υπάρχουν διάφορα μητρώα που δεν επικοινωνούν ή δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους, «ερχόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ απλό. Έχουμε το Μητρώο των Ακινήτων που είναι το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ έχει από την πλευρά της άλλα στοιχεία του ακινήτου. Στην ουσία ερχόμαστε να ενοποιήσουμε τα επιμέρους μητρώα ώστε να έχουμε κοινή, πλήρη εικόνα για τα ακίνητα», είπε.

    «Με την ψηφιοποίηση τα πράγματα πάνε σίγουρα πιο γρήγορα, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία, βγαίνουν πιο πολλές υποθέσεις από το Κτηματολόγιο απ’ όσες μπαίνουν, θέλει λίγο υπομονή ακόμα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

    Το νέο σύστημα συνταγογράφησης «κουμπώνει» σε ευρωπαϊκό μηχανισμό

    «Η συνταγογράφηση τόσα χρόνια γινόταν με απλό τρόπο. Δεν διασταυρώναμε τίποτα, ο γιατρός έγραφε ένα φάρμακο, οτιδήποτε, είτε αφορούσε τον ασθενή είτε όχι, υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε αρχικώς ο υπουργός για το νέο σύστημα συνταγογράφησης.

    Και πρόσθεσε ακολούθως ότι το σύγχρονο σύστημα συνταγογράφησης έρχεται να «κουμπώσει» και σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για την επιβεβαίωση των φαρμάκων, αν είναι γνήσια η όχι, έρχεται να «κουμπώσει» σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, άρα δεν μπορούν οι γιατροί να γράφουν ό,τι νά ναι, έρχεται να «κουμπώσει» με τα ραντεβού και τις εξετάσεις του ασθενούς.

    Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τις πρώτες ημέρες «είχαμε αρρυθμίες»,  παρ’ όλα αυτά «το νέο σύστημα συνταγογράφησης δουλεύει πλέον κανονικότατα, συνταγογραφούμε περίπου 450.000 συνταγές την ημέρα, άρα μιλάμε για ένα σύστημα που είναι πολύ πιο άμεσο, πολύ πιο ασφαλές, κάτι που έχει να κάνει και με την εξοικονόμηση πόρων».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news