Η λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 φαίνεται πως έσβησε γρήγορα. Τέσσερις μήνες μετά τη διοργάνωση, οι αθλητές διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι τα πολυπόθητα μετάλλιά τους παρουσιάζουν έντονη φθορά, με σημάδια σκουριάς και αποχρωματισμού.
Οι κολυμβητές Κλεμάν Σέκι και Γιοάν Ντουά-Μπρουάρ είναι οι τελευταίοι που εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση των χάλκινων μεταλλίων που κατέκτησαν στη σκυταλοδρομία 4×100 μικτή. Ο Σέκι δημοσίευσε φωτογραφία του μεταλλίου του στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας χιουμοριστικά «δέρμα κροκόδειλου», ενώ ο Ντουά-Μπρουάρ απάντησε με εικόνα του δικού του, γράφοντας «Παρίσι 1924».
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Το περασμένο καλοκαίρι, οι Αμερικανοί αθλητές Νάιτζα Χιούστον, Νικ Ίτκιν και Ιλόνα Μαχέρ είχαν ανεβάσει φωτογραφίες που έδειχναν τη ραγδαία φθορά των μεταλλίων τους. Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν από τη Βρετανίδα δύτρια Γιασμίν Χάρπερ, η οποία εντόπισε αποχρωματισμό στο χάλκινο μετάλλιό της μόλις μία εβδομάδα μετά τη νίκη της.
Οι διοργανωτές των Αγώνων είχαν δεσμευτεί να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε μετάλλιο παρουσίαζε φθορά. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, πλήττοντας την εικόνα του Παρισιού 2024.
Η ποιότητα των μεταλλίων
Τα μετάλλια σχεδιάστηκαν από τον γαλλικό οίκο Chaumet και περιλαμβάνουν υλικό από τον Πύργο του Άιφελ ως φόρο τιμής στη διοργανώτρια πόλη. Τα χρυσά μετάλλια είναι κυρίως από ασήμι με επικάλυψη χρυσού, ενώ τα χάλκινα κατασκευάζονται από κράμα χαλκού, ψευδαργύρου και κασσίτερου. Η φυσική οξείδωση του χαλκού, σε συνδυασμό με τη χρήση φθηνότερων υλικών, φαίνεται να έχει επιταχύνει τη φθορά.
Το ζήτημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας στα Ολυμπιακά μετάλλια, υπονομεύοντας τη μακροχρόνια αξία τους για τους αθλητές. Θα καταφέρει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αθλητών και του κοινού; Μένει να φανεί.