«Φτωχότερος» ο ελληνικός αθλητισμός, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου ο Τάκης Οικονομόπουλος, παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.
Ο σπουδαίος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, ο οποίος αγωνίστηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 (απέναντι στον Άγιαξ), νοσηλευόταν εδώ και ημέρες στον Ερυθρό Σταυρό με εγκεφαλικό.
{https://www.youtube.com/watch?v=bT9aRhZmxso&ab_channel=VasilisVasiliou}
Ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο το μεσημέρι του Σαββάτου (1/2) και νοσηλευόταν διασωληνωμένος τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Τότε, πρώτος είχε εισέλθει στο Γουέμπλεϊ ο Μίμης Δομάζος ως αρχηγός και πίσω του ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος σε ένα από τα θρυλικά στιγμιότυπα της ημέρας.
Έτσι και τις τελευταίες ημέρες, πρώτος «έφυγε» ο στρατηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού και τον ακολούθησε ο 81χρόνος πρώην τερματοφύλακας.
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες στην ιστορία, με την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) να τον επιλέγει στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.
Οι εντυπωσιακές εκτινάξεις και αποκρούσεις, του έδωσαν το προσωνύμιο «Πουλί».
{https://www.youtube.com/watch?v=vs-IMPL-RJU&ab_channel=TOXOTHS}
Από το 1963 αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό και για 13 έτη υπήρξε ο βασικός του τερματοφύλακας. Το 1965 διατήρησε την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17/1 μέχρι και τις 27/5.
Με την Εθνική αγωνίστηκε 25 φορές, από το 1965 έως το 1974.
Από το 1979, που κρέμασε τα γάντια του, μέχρι και το 2006 αποτέλεσε τον προπονητή τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού.
{https://www.youtube.com/watch?v=F_PmgHtCcsY&ab_channel=Mike_Chr}
Επιπλέον, διατέλεσε πρώτος προπονητής για μερικά παιχνίδια το 2002 μετά την απομάκρυνση του Σέρχιο Μαρκαριάν.
Ωστόσο, συνέχισε να υπηρετεί τον Παναθηναϊκό, αφού το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Η (ποδοσφαιρική) ζωή του Τάκη Οικονομόπουλου:
Γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις 19 Οκτωβρίου του 1943, και ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕ Καλλιθέας. Σε ηλικία 16 ετών πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Σμύρνης το 1959 και τρία χρόνια μετά αποκτήθηκε από την Προοδευτική, με την οποία έπαιξε έναν χρόνο.
Ο Παναθηναϊκός τον έκανε δικό του το 1963 και έκτοτε δεν σταματούσε να γράφει ιστορία. Μέτρησε 178 συμμετοχές, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Το 1971 έπαιξε στον τελικό του Wembley απέναντι στον Άγιαξ.
Έξι χρόνια πριν έσπασε ένα φοβερό ρεκόρ, καθώς έγινε ο τερματοφύλακας που κράτησε τα περισσότερα λεπτά (1.088) ανέπαφη την εστία του.
Μετά τον Παναθηναϊκό μετακόμισε στην Πάτρα για την Παναχαϊκή, ενώ την καριέρα του την έκλεισε στον Απόλλωνα Σμύρνης. Όσον αφορά την Εθνική είχε 25 συμμετοχές, κάνοντας το ντεμπούτο του στις 3 Οκτωβρίου του 1965 απέναντι στη Σοβιετική Ένωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966.
Αφότου αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να γίνει προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό από το 1979 έως το 2006, ενώ το 2002 είχε γίνει για λίγους αγώνες πρώτος προπονητής των Πρασίνων.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:
«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού αποχαιρετά σήμερα με οδύνη τον Τάκη Οικονομόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του στον Παναθηναϊκό, αγάπησε τον σύλλογο όσο λίγοι και έγραψε «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του Τριφυλλιού. Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκε επί 13 συναπτά έτη, από το 1963 έως το 1976, σημαδεύοντας κορυφαία χρόνια του συλλόγου μας.
Ήταν βασικός τερματοφύλακας του Τριφυλλιού στη μεγαλειώδη πορεία έως τον τελικό του Wembley το 1971, ενώ με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε 5 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Ανήκει στο Top 10 όλων των εποχών σε συμμετοχές, παίζοντας σε 303 αγώνες σε επίπεδο Α’ Εθνικής.
Στον αγαπημένο του Παναθηναϊκού επέστρεψε όταν «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, το 1979, οπότε και ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων. Στη θέση αυτή διατηρήθηκε επί 27 χρόνια, έως το 2006! Υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκαν κορυφαίοι Έλληνες τερματοφύλακες καθώς υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ήταν απλά ένας τερματοφύλακας, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) που τον επέλεξε στην κορυφαία 11άδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.
Του αποδόθηκε σε αρκετά νεαρή ηλικία το προσωνύμιο «Πουλί», χάρη στα αντανακλαστικά και τις εκτινάξεις του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι… νονός του ήταν ο αείμνηστος Μίμης Δομάζος.
Το 1965 ο Τάκης Οικονομόπουλος πέτυχε ένα ακατάρριπτο έως σήμερα ρεκόρ καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαΐου, για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, κράτησε ανέπαφη την εστία του, την εστία του Παναθηναϊκού!
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».