More

  Πέτρος Κόκκαλης για την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συζήτηση που άνοιξε περί υπονομευτών και εσωτερικών εχθρών είναι προσβλητική για όλους και για μένα»

  Share

  Τι είπε σχετικά με το ενδεχόμενο να φτιάξει νέο κόμμα

  Για τους λόγους που τον έκαναν να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, μίλησε στην ΕΡΤ, ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης: «Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω και να συνεχίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις και αποφάσεις που νομίζω θα μπορέσω να υπηρετήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος».

  - Advertisement -

  Ερωτώμενος σχετικά με τους λόγους που αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ δεν είμαι μέλος, είχα δικαίωμα να βρίσκομαι ως ευρωβουλευτής. Αλλά σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση να αργούμε δύο ώρες να ξεκινήσουμε, έφυγα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα για να υπάρξει τέτοια καθυστέρηση. Η ζύμωση μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία και τους θεσμούς. Να σεβόμαστε λίγο και τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί.

  Εγώ συνεργάστηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από την πολύ τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να μιλήσω για την κλιματική κρίση. Αυτό θα κάνω τους επόμενους μήνες. Είδαμε στη νέα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 27 think tank δεν υπάρχει τέτοιου τύπου δεξαμενή».

  Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με «άρρωστο κόμμα», ο Πέτρος Κόκκαλης, σημείωσε: «Οπωσδήποτε στην εμπειρία μου από το 2019 μέχρι σήμερα ήταν σε μια φάση που δεν κατάφερε, βγαίνοντας από μια τεράστια προσπάθεια και με σπουδαία αποτελέσματα για τη χώρα και την ιστορία του προοδευτικού χώρου, να ενσωματώσει αυτή τη διεύρυνση. Εγώ συνάντησα ένα κόμμα που προσπαθούσε να βρει ένα νέο βηματισμό όχι πάντα με την αποτελεσματικότητα που θα ήθελαν όλοι. Γι’ αυτό φέρουμε όλοι ευθύνες και σίγουρα και ο επικεφαλής. Η συζήτηση που άνοιξε περί υπονομευτών και εσωτερικών εχθρών είναι προσβλητική για όλους και για μένα».

  - Advertisement -

  «Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο μυαλό μου»

  Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο να φτιάξει νέο κόμμα, απάντησε: «Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο μυαλό μου. Εγώ υπηρετώ την υπόθεση της κλιματικής πολιτικής τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας και τη συνείδησή μας.

  Μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα. Το έκανα ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως αιρετός στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον. Βλέπω ένα πολιτικό κενό, βλέπω μια αναδιάταξη του χώρου αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.

  Πιστεύω ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν ιδεολογικές βάσεις και σαφείς προσεγγίσεις και εκεί να συνδεθούμε ξανά. Στην Ελλάδα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού κλιματικού λόγου που να βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

  Αυτή τη στιγμή όπως όλοι στο χώρο που είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την Προοδευτική Συμμαχία προσπαθούν να βρουν το χώρο που τους χωράει και τους εκφράζει, ποια είναι η απάντηση στην κυριαρχία της Δεξιάς, αυτές οι συζητήσεις εντείνονται και αποκτούν βαρύτητα και ελπίζω να μπορέσω να συνεισφέρω στη δημιουργία αυτόνομου ξεκάθαρου πολιτικού πόλου».

  Σε κάθε περίπτωση εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ότι θα υπάρξουν διεργασίες για ένα κόμμα που θα συνδεθεί με τους Ευρωπαίους «Πρασίνους»: «Σε τέσσερις πέντε μήνες είναι οι ευρωεκλογές και αυτό θα δώσει σε όσους πιστεύουν στην πολιτική να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις όχι μόνο για να πάει στην ευρωβουλή αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει στην ελληνική πολιτική σκηνή που να είναι ξεκάθαρα, ανόθευτα αδιαμεσολάβητα, κλιματική».

  Παράλληλα ερωτώμενος για τον επικεφαλής της «Ομπρέλας», τόνισε: «Έχω μιλήσει με τον κ. Τσακαλώτο. Η Ομπρέλα έχει μια δική της πορεία, μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό με πιο σύγχρονη άποψη. Θεωρώ όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος αντιλαμβάνεται περισσότερο απ’ όλους τα της κλιματικής κρίσης».

  «Έχω να μιλήσω με τον κ. Βαρουφάκη πάνω από 10 χρόνια αλλά έχει καλή αντίληψη. Το πρόβλημα είναι ότι τα σημεία καμπής της κοινωνικής συνοχής θα έρθουν νωρίτερα από την κατάρρευση της κλιματικής ασφάλειας και το καταλαβαίνει ο κ. Βαρουφάκης όπως και ο πρώην ευρωβουλευτής ο κ. Αρσένης».

   

  Πέτρος Κόκκαλης ΣΥΡΙΖΑ

  Newsroom
  Newsroomhttps://ekozani.gr
  Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... [email protected]

  Read more

  More News