Γνωρίζεις κάποιον που πιστεύει ότι είναι καλύτερος από όλους τους άλλους αλλά ξεφεύγει με την παραμικρή κριτική; Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού και να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή.
Μπορεί να έχεις γνωρίσει έναν νέο φίλο ή ερωτικό ενδιαφέρον, αλλά κάτι φαίνεται διαφορετικό. Ίσως, είναι πραγματικά χαρισματικοί και διασκεδαστικοί, αλλά ποτέ δε φαίνεται να τους ενδιαφέρει αυτό που θέλεις εσύ. Ή ίσως σε έχουν ghostάρει μερικές φορές και έχουν επιστρέψει με μια καλή δικαιολογία.
Έχεις να κάνεις με κάποιον που έχει ναρκισσιστικές συμπεριφορές ή απλώς αποσπάται η προσοχή του; Ποιες είναι οι κόκκινες σημαίες της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς;
Σημάδια και συμπτώματα ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας (NPD)
Το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders περιγράφει εννέα γενικά χαρακτηριστικά του ατόμου:
- Δεν έχει ενσυναίσθηση και είναι απρόθυμος να ταυτιστεί με τις ανάγκες των άλλων. Φαίνεται να μην έχει καμία επιθυμία για πραγματική σύνδεση. Δεν αισθάνεται ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
- Έχει μια υπερβολική αίσθηση της σημαντικότητάς του. Μπορεί να αδιαφορεί όταν αρχίζεις να μιλάς, ακόμα και όταν προσπαθείς να σχετιστείς με κάτι που μόλις είπε.
- Συμπεριφέρεται σαν να είναι εξαιρετικά «ιδιαίτερο» και μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από άλλα άτομα της κατηγορίας. Μπορεί να είναι αδιάφορο ή ακόμα και αγενές με άτομα που πιστεύουν ότι είναι υποδεέστερα του. Μπορεί να νοιάζονται περισσότερο να κάνουν καλή εντύπωση από οτιδήποτε άλλο.
- Χρειάζεται θαυμασμό. Μπορεί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθούν ότι όλοι γνωρίζουν τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά τους. Μπορεί να θυμώσουν αδικαιολόγητα εάν αισθάνονται ταπεινωμένοι ή επικριμένοι.
- Έχει μια μη ρεαλιστική αίσθηση του δικαιώματος και περιμένει από τους άλλους να τους προσφέρουν ειδική μεταχείριση.
- Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους δικούς του στόχους. Μπορεί συχνά να χρησιμοποιεί άλλους ανθρώπους για δικό του κέρδος. Μπορεί να προσθέτει άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μοναδικό σκοπό να λάβει περισσότερα likes, αλλά ποτέ δεν ανταποδίδει τη χάρη.
- Συχνά ζηλεύει τους άλλους ή πιστεύει ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν. Μπορεί να υποτιμά τους ανθρώπους που ζηλεύουν και να επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να τους θαυμάζουν.
- Εμφανίζει αλαζονικές συμπεριφορές. Μπορεί να μιλά συνεχώς για την επιτυχία, την επιρροή ή την ελκυστικότητά του.
- Μιλάει τακτικά για τις φαντασιώσεις του για επιτυχία, δύναμη ή αναγνώριση για τη λαμπρότητά του. Οι συζητήσεις μπορεί να περιστρέφονται κυρίως γύρω από το είδος του πολυτελούς αυτοκινήτου που θέλει ή άλλες υλικές ή ρηχές επιθυμίες.
Η έρευνα δείχνει ότι ένα άτομο με ναρκισσισμό είναι πιθανό να έχει μεγαλώσει από γονείς που:
– πίστευαν και ενήργησαν σαν το παιδί τους να ήταν πιο ξεχωριστό ή πιο άξιο από άλλα
– το παραμέλησαν συναισθηματικά ή σωματικά
– το εγκατέλειψαν
– το κακοποιούσαν
Για παράδειγμα, ίσως οι γονείς του νοιάζονταν περισσότερο για τα επιτεύγματα παρά για τη συναισθηματική υγεία του παιδιού τους.
Ενώ μεγάλωνε, ένα άτομο με ναρκισσισμό μπορεί συχνά να έπρεπε να κλειστεί συναισθηματικά για να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση είτε σε ένα τραυματικό γεγονός.
Πώς μιλάνε
Ένα άτομο με ναρκισσισμό μπορεί να καθοδηγεί τη συζήτηση και να μη φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό που έχεις να πεις, εκτός αν πρόκειται για ένα κομπλιμέντο ή κάτι θετικό γι ‘αυτό.
Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να ξέρεις:
- Σε διακόπτει συχνά και ποτέ δε φαίνεται να σε ακούει αληθινά.
- Μιλάει με υπερθετικά: Κάθε πωλητής ή πάροχος υπηρεσιών με τον οποίο συνεργάζεται είναι «ο καλύτερος», όλοι οι άλλοι είναι «οι χειρότεροι». Έρευνα από αξιόπιστη πηγή του 2017 διερευνά την υπερθετική αυτοσυζήτηση, η οποία ονομάζεται επίσης «επίγνωση».
- Μπορεί επίσης να κολακεύουν τους άλλους ανειλικρινά για κάποιο είδος κέρδους.