More

  Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ

  Με παρακράτηση τουλάχιστον του 60% της σύνταξης θα μπορεί από εδώ και στο εξής να συνταξιοδοτηθεί ένας ασφαλισμένος που έχει οφειλές άνω των σημερινών ορίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης φέρνει άμεσα βελτιωτική διάταξη, που προβλέπει αύξηση του ορίου των οφειλών για τους μη μισθωτούς από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

  Οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανέρχονται σήμερα σε 150.000 και υπολογίζεται ότι με την παρέμβαση του Αδ. Γεωργιάδη θα μπορούν να λάβουν άμεσα σύνταξη περισσότεροι από 20.000.

  Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω και οι αγρότες από 6.000 ευρώ και πάνω θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, καταβάλλοντας τουλάχιστον το 60% έως ότου το ποσό περιοριστεί στα σημερινά όρια. Ο συνταξιούχος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει με την υποβολή αίτησης να παρακρατείται έως και το σύνολο της σύνταξής του μέχρι η οφειλή του να φτάσει στα σημερινά όρια των 20.000 και 6.000 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του χρέους σε 60 ισόποσες δόσεις, που επίσης θα παρακρατούνται από το 100% της σύνταξης.

  Οπως έχει τονίσει ο Αδ. Γεωργιάδης, «υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίο η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου. Πρόκειται για μια δίκαιη λύση, που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται».

  Αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι είναι πιθανό η διάταξη να μη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Προϋποθέσεις
  Μέχρι σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Οσο γι’ αυτούς που έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ, η σύνταξή τους εκδίδεται και τους παρακρατείται η οφειλή σε 60 ισόποσες δόσεις. Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό πάνω από τα 20.000 ευρώ και στη συνέχεια να αποπληρώσει σε 60 δόσεις με παρακράτηση της σύνταξής του. Περίπου 150.000 οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια δεν έχουν κανένα εισόδημα και καλούνται να ζήσουν με προνοιακά επιδόματα. Πλέον, βάσει της προωθούμενης διάταξης, σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (έως 10.000 ευρώ οι αγρότες). Υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις, θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους με παρακράτηση τουλάχιστον του 60% του ποσού. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  – Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

  – Να έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια.

  – Να μην έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις που να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ. Με την αίτηση του δυνητικού συνταξιούχου-οφειλέτη, θα προβλέπεται άρση του τραπεζικού απορρήτου του, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ.

  Θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και θα διασταυρώνονται οι τραπεζικές του καταθέσεις. Εφόσον αυτές είναι κάτω των 12.000 ευρώ, η διαδικασία θα προχωρά. Αν οι καταθέσεις ξεπερνούν το όριο αυτό, ο διακανονισμός δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

  Θα γίνεται άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή, αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα εκδίδεται η συνταξιοδοτική απόφαση.

  Σε περίπτωση που διαπιστώνονται καταθέσεις, θα γίνεται απαιτητό να καλυφθεί ένα μέρος της οφειλής και στη συνέχεια θα παρέχεται το δικαίωμα να εντάσσεται στη ρύθμιση με τη μηνιαία παρακράτηση.

  Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος με χρέος 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και σύνταξη 1.000 ευρώ. Για περίπου 17 μήνες θα λάβει σύνταξη περίπου 400 ευρώ, για να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια, ο συνταξιούχος θα μπορεί να ενταχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση, που προβλέπει διακανονισμό σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αρα, για τα υπόλοιπα πέντε έτη, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ως σύνταξη το ποσό των 675 ευρώ τον μήνα.

  Ανάλογη θα είναι η διαδικασία και για τους αγρότες, με το όριο του χρέους των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα να ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Για τη διαφορά των 4.000 ευρώ θα ισχύει η ίδια διαδικασία με αυτή των υπόλοιπων μη μισθωτών, με την καταβολή έως και του 40% της σύνταξης.

  Ωστόσο, ο συνταξιούχος μπορεί να επιλέξει, με την υποβολή της αίτησής του, να παρακρατείται έως και το 100% της σύνταξής του για την ταχύτερη αποπληρωμή του ποσού μέχρι τα σημερινά όρια.

  Πηγή: Realnews

  Newsroom
  Newsroomhttps://ekozani.gr
  Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

  more news

  Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX