Διαθέσιμες προς πώληση είναι ταυτόχρονα η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο γίγαντες του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με δηλώσεις των ιδιοκτητών τους.
Οι διοικήσεις τόσο της Λίβερπουλ όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί σε προσφορές εξαγοράς, με τους συλλόγους να αναμένεται να αποτιμηθούν σε περίπου 3,3 δισ. λίρες και 5 δισ. λίρες αντίστοιχα.
Αυτή είναι η ομάδα με τους περισσότερους Παγκόσμιους Πρωταθλητές – Εκτός πεντάδας Μπαρτσελόνα και Ρεάλ
Πίεση από τις πρόσφατες ζημιές
Δύο από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου βρίσκονται ταυτόχρονα στην αγορά – και αυτό δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο CNBC.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο κολοσσοί μπορεί να αισθάνονται την πίεση από τις πρόσφατες ετήσιες ζημίες και τον ανταγωνισμό από ιδιοκτήτες αντίπαλων συλλόγων με βαθιά τσέπη, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Σαουδαραβικό Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων.
Ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, ο αμερικανικός αθλητικός όμιλος Fenway Sports Group, εκτιμάται ότι έχει θέσει μια αρχική τιμή περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών για τον σύλλογο, 12 χρόνια μετά την απόκτησή του έναντι 300 εκατομμυρίων λιρών. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν ετοιμάσει ένα πλάνο για τους ενδιαφερόμενους, ανέφερε το The Athletic.
Ο μεγαλομέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η αμερικανική οικογένεια Glazer, έχει αναπτύξει μια ταραχώδη σχέση με τους οπαδούς από τότε που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο το 2005 έναντι 790 εκατομμυρίων λιρών σε μια αμφιλεγόμενη, εξαιρετικά μοχλευμένη συμφωνία που προσέθεσε επιπλέον χρέος στον σύλλογο. Μια πλήρης εξαγορά του συλλόγου αναμένεται να αποφέρει 5 δισεκατομμύρια λίρες.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Πέρα από τα όποια προσωπικά κίνητρα των ιδιοκτητών, «ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η χρονική στιγμή αυτών των πωλήσεων σίγουρα δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε στο CNBC ο Dan Harraghy, ανώτερος αθλητικός αναλυτής στην εταιρεία ερευνών αγοράς Ampere Analysis.
Ένα επαναλαμβανόμενο παράπονο των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους Γκλέιζερς είναι η έλλειψη επενδύσεων στον σύλλογο, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στους παίκτες.
Αλλά οποιαδήποτε μελλοντική ενίσχυση της χρηματοδότησης έρχεται μέσα σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό πεδίο από άλλους συλλόγους της Premier League, όπως η Μάντσεστερ Σίτι – η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον σεΐχη του Ντουμπάι Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν – και η Νιούκαστλ, η οποία αποκτήθηκε πέρυσι από επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
«Από οικονομική άποψη, οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα εξετάσουν το επίπεδο των επενδύσεων που απαιτούνται για να συμβαδίσουν με τους αντίπαλους συλλόγους που έχουν ιδιοκτήτες με βαθύτερες τσέπες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Harraghy, αναφερόμενος επίσης στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Την Παρασκευή, ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η οικογένεια Γκλέιζερ δήλωσε ότι «θα εξετάσει όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων επενδύσεων στον σύλλογο, πώλησης ή άλλων συναλλαγών που αφορούν την εταιρεία».
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέφερε αύξηση των εσόδων αλλά καθαρή ζημιά 115,5 εκατομμυρίων λιρών για το οικονομικό έτος 2022, από καθαρή ζημιά 92,2 εκατομμυρίων λιρών το προηγούμενο έτος.
Η Λίβερπουλ
Στα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματά της, η Λίβερπουλ ανέφερε ζημιέςς προ φόρων ύψους 4,8 εκατομμυρίων λιρών για το έτος έως τον Μάιο του 2021 και ζημιές ύψους 46,3 εκατομμυρίων λιρών για το 2020, με την πανδημία να πλήττει τα έσοδα από τις αναβολές των αγώνων.
«Είναι πιθανό ότι οι υπεύθυνοι δεν βλέπουν πλέον τις δαπάνες ως βιώσιμες, δεδομένου του επιπέδου του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο Harraghy.
Αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League
Η κατάρρευση ενός εγχειρήματος που προοριζόταν να δημιουργήσει νέα ροή εσόδων για τους μεγάλους συλλόγους θα μπορούσε να έχει προσθέσει άγχος στους ιδιοκτήτες που αμφισβητούν την ικανότητά τους να βελτιώσουν την κερδοφορία.
Η ανακοίνωση για μια νέα ευρωπαϊκή Super League την άνοιξη του 2021, η οποία θα έδινε αυτόματη συμμετοχή σε 15 ιδρυτικούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντιμετωπίστηκε με τόσο εκτεταμένες επικρίσεις και κατηγορίες , που σύντομα ματαιώθηκε.
Ενδιαφέρον των επενδυτών
«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διαθέτει πολυάριθμες ομάδες που έχουν ένα εμπορικό σήμα και μια παγκόσμια βάση οπαδών, γεγονός που τις καθιστά πολύ περιζήτητες επενδύσεις, δήλωσε ο David Bishop, ειδικός σε θέματα αθλητισμού στην L.E.K. Consulting.
«Στις περιπτώσεις της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και οι δύο ιδιοκτήτες έχουν κρατήσει τους συλλόγους για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τα δύο περιουσιακά στοιχεία έχουν ανατιμηθεί πολύ, καθώς τα πρωταθλήματα,τα εμπορικά σήματα και οι παγκόσμιες βάσεις οπαδών τους έχουν αναπτυχθεί. Το αν είναι καλή στιγμή για αγορά εξαρτάται από την εκάστοτε κατάσταση, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», ανέφερε στο CNBC.
Πηγή: ΟΤ