More

  Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις εκλογικές τους πιθανότητες

  Date:

  Share:

  Το παιχνίδι «ποιος είναι ο επόμενος ψεύτης» παίζουν οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι αποκαλύψεις για το Qatargate και τους εμπλεκομένους του δεν έχουν τέλος.

  Τα μέλη της δεύτερης ισχυρότερης πολιτικής ομάδας του στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν μέχρι ποιου σημείου πρέπει να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους, που βρίσκονται στο στόχαστρο.

  Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, διατυπώνουν παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της ομάδας χειρίστηκε τις πολύμηνες ανησυχίες για την πρώην αντιπρόεδρο, Εύα Καϊλή, η οποία σήμερα παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης.

  Για τα μάτια του κόσμου

  Δημόσια οι Σοσιαλιστές, γράφει το Politico, εμφανίζονται πρωτοφανώς συσπειρωμένοι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο μεγατόνων. Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις εκλογικές τους πιθανότητες

  Γι’ αυτό και η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, φρόντισε να δρομολογήσει άμεσα μια εσωτερική έρευνα, διατηρώντας τη θέση της, αλλά και τις ισορροπίες στην ευρωομάδα.

  Ωστόσο, οι εκλογές του 2024 βρίσκονται μπροστά τους και όλοι ανησυχούν ότι το Qatargate θα τους στερήσει πολύτιμες ψήφους τη μεγάλη μέρα.

  «Νιώθω προδομένος από αυτούς τους ανθρώπους που ήταν συνάδελφοι μας στην πολιτική μας ομάδα», αναφέρει ο Μοχάμεντ Χαμίμ από την Ολλανδία. «Όσο με αφορά είμαστε όλοι πολιτικά θύματα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε την αλήθεια στο φως».

  Προδοσία και φόβος

  Οι ευρωβουλευτές του S&D παλεύουν όχι μόνο με το αίσθημα της προσωπικής προδοσίας, αλλά και με τον φόβο ότι οι δεσμοί με τη διαφθορά θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις κατά τα άλλα ελπιδοφόρες εκλογικές προοπτικές.

  Ακριβώς πριν ξεσπάσει το διαβόητο σκάνδαλο, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία διένυε μια πολύ καλή περίοδο, με εκλογική ενίσχυση των δυνάμεών της σε διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επικράτηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και της Σάνα Μάριν στη Φινλανδία.

  «Δεν είχαμε καμιά απολύτως επίγνωση του τι συνέβαινε», δήλωσε η Γκαρσία Πέρες, υποσχόμενη ότι η εσωτερική έρευνα της ομάδας θα βρει τι πήγε στραβά.

  «Πρέπει να αφήσουμε τους υπεύθυνους [για την έρευνα] να εργαστούν χωρίς εμπόδια», επισήμανε η ίδια.

  Οι πρώτες αντιδράσεις

  Η αλήθεια είναι ότι το σοκ, ο θυμός και η προδοσία αντηχούσαν στην 145μελή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν η βελγική αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει ανώτερα στελέχη του S&D, με πρώτους από όλους τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, ένα ανερχόμενο αστέρι, η οποία μόλις είχε συμπληρώσει έναν χρόνο ως μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Όταν το S&D συγκεντρώθηκε για μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγες ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις, η πρόεδρος του από τη στεναχώρια και την ένταση ξέσπασε σε δάκρυα, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν παρόντα. Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις εκλογικές τους πιθανότητες

  «Δεν είμαστε πολιτικές μηχανές, αλλά είμαστε και άνθρωποι», σημειώνει η Γερμανίδα Γκάμπριελ Μπίσοφ. «Το να προσαρμοστούμε σε μια τέτοια κρίση και να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι εύκολο», συνεχίζει η ίδια. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμπιστευτήκαμε αυτούς τους ανθρώπους», καταλήγει.

  Σήμερα οι Σοσιαλιστές ζητούν όποιος είχε σχέση με τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο να αποχωρήσει από οποιαδήποτε εργασία, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζει καμιά κατηγορία.

  Γι’ αυτό άλλωστε και η ιεραρχία του S&D φρόντισε να θέσει γρήγορα σε διαθεσιμότητα την Καϊλή τον Δεκέμβριο, ενώ ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και σε δύο άλλους ευρωβουλευτές που αργότερα ενέκυψαν ως πρόσωπα ενδιαφέροντος στη σχετική έρευνα.

  Αμφισβήτηση εκ των έσω

  Σήμερα όμως πολλοί ευρωβουλευτές του S&D αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν αυτή η ομάδα ανθρώπων να ασκεί τέτοια επιρροή στους Σοσιαλιστές, πως η Καϊλή βρέθηκε τόσο γρήγορα στην αντιπροεδρία και πως η διεφθαρμένη αυτή συμπεριφορά δεν εντοπίστηκε νωρίτερα και έμεινε απαρατήρητη για χρόνια.

  Και δεν είναι μόνο η Καϊλή και ο Παντσέρι που συνδέθηκαν με το σκάνδαλo. Πέρα από τον σύντροφο της πρώτης και πρώην βοηθό του δεύτερου, Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο, έχουν επίσης αποκλειστεί από την ευρωομάδα τους, ενώ και η Μαρία Αρένα βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο.

  Η Αλεσάντρα Μορέτι, μια ακόμη ευρωβουλευτής του S&D, ερευνάται επίσης για παράνομο χρηματισμό.

  Το Qatargate ασκεί μεγάλη πίεση στην Γκαρσία Πέρες, την ηγέτιδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, που θεωρείται στις Βρυξέλλες ως η προέκταση της εξουσίας του στενού της συμμάχου, του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ. Qatargate: Η καχυποψία μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζημιώνει τις εκλογικές τους πιθανότητες

  Η Καϊλή εξάλλου δεν θα είχε πάρει ποτέ το χρίσμα για να γίνει αντιπρόεδρος το 2022 αν δεν είχε την υποστήριξη της ίδιας και των Ισπανών Σοσιαλιστών.

  Διχασμένοι στην αντεπίθεση

  Σε μια προσπάθεια να περάσουν στην αντεπίθεση, οι Σοσιαλιστές δημοσίευσαν το προαναφερθέν σχέδιο ηθικής 15 σημείων, ξεπερνώντας το μυστικό σχέδιο 14 σημείων της κεντροδεξιού προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

  Αυτό απαιτεί από όλους τους ευρωβουλευτές του S&D και τους βοηθούς τους να αποκαλύπτουν τις συνεδριάσεις τους στο Διαδίκτυο, ενώ πιέζει και για την προστασία των πληροφοριοδοτών στο Κοινοβούλιο.

  Όπου είναι νομικά εφικτό, η ομάδα δεσμεύεται να κρατήσει τα δικά της μέλη σε αυτά τα πρότυπα, για παράδειγμα, απαγορεύοντας στους ευρωβουλευτές τα πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και αν το υπόλοιπο Σώμα δεν προχωρήσει τόσο μακριά.

  Τα αποτελέσματα αυτά κερδήθηκαν με κόπο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ομάδας. Με μέλη από 26 χώρες της ΕΕ, η ομάδα έπρεπε να ξεπεράσει τις πολιτισμικές και γεωγραφικές διαιρέσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας τις διαχωριστικές γραμμές Βορρά-Νότου.

  «Το να κάνουμε εσωτερική έρευνα δεν υποστηρίχθηκε στην αρχή από όλους, αλλά το συζητήσαμε», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής, περιγράφοντας τις καθημερινές συνεδριάσεις που εκτείνονταν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

  Εκλογικές ανησυχίες

  Η ιδέα της πρόσληψης εξωτερικών παραγόντων για τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, πρόσθεσε. Ωστόσο, στο τέλος η ομάδα ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κόρμπετ και η Σιλβίνα Μπακιγκαλούπο, καθηγήτρια Νομικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ισπανίας, θα ηγηθούν μιας έρευνας που υποστηρίζεται από την ομάδα και η οποία έχει πλέον ξεκινήσει.

  Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι απέτρεψαν την αμφισβήτηση της ηγεσίας της Γκαρσία Πέρες και μέχρι στιγμής οι επιθέσεις από τον κύριο αντίπαλο των Σοσιαλιστών, το ΕΛΚ, είναι περιορισμένες.

  Αλλά οι ευρωβουλευτές του S&D λένε ότι εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα η αμφισβήτηση, με κάποιους εξ αυτών να ανησυχούν ότι η κάθαρση δεν έχει προχωρήσει αρκετά βαθιά.

  Ο διχασμός τους ήταν εμφανής και στις γκρίνιες που εκφράστηκαν σχετικά με μια επιστολή για τη μεταχείριση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της κόρης της, η οποία συγκέντρωσε μόνο 10 υπογραφές.

  Τα παραπάνω καθοδόν προς τις εκλογές του επόμενου χρόνου μεγαλώνουν την καχυποψία ανάμεσα τους και ενδέχεται να πλήξουν σημαντικά την απόδοση τους την ώρα της κάλπης, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Μυστήριο με την περιουσία της Τίνα Τέρνερ – Που θα καταλήξει

  Λίγες ημέρες μετά το θάνατο της «γιαγιάς της ροκ σκηνής», της Τίνα Τέρνερ από φυσικά αίτια, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην περιουσία της πετυχημένης...

  Κόσοβο: Εικόνες χάους στην πόλη Ζβέτσαν – Εθνικιστικά μηνύματα από τους Σέρβους, με χημικά απάντησε η αστυνομία

  Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.Οι άντρες της KFOR...

  Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Αιώνια τουρκική πατρίδα η Ανατολία

  Σε νεοθωμανικό παροξυσμό βρίσκεται μετά τη νέα εκλογική του νίκη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επέστρεψε στα γνωστά παραληρήματα εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού.Μετά...

  Trending:

  Μυστήριο με την περιουσία της Τίνα Τέρνερ – Που θα καταλήξει

  Λίγες ημέρες μετά το θάνατο της «γιαγιάς της ροκ σκηνής», της Τίνα Τέρνερ από φυσικά αίτια, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην περιουσία της πετυχημένης...

  «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» (Εικόνα)

  Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε με το δεξί στο φετινό Roland Garros επικρατώντας εύκολα με 3-0 επί του Κοβάσεβιτς. Ωστόσο...

  Η τεχνητή νοημοσύνη «ξετρύπωσε» 20.000 αδήλωτες πισίνες – Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί

  Ο γαλλικός αλγόριθμος και η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, σαρώνουν τις ψευδείς δηλώσεις για πισίνες και ξετρυπώνουν μία προς μία τις αδήλωτες. Σύμφωνα...

  Πάνος Μουζουράκης: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη

  Την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram μετά τον γάμο του με την Μαριλού Κόζαρη έκανε πριν από λίγο ο Πάνος Μουζουράκης. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον...

  Κόσοβο: Εικόνες χάους στην πόλη Ζβέτσαν – Εθνικιστικά μηνύματα από τους Σέρβους, με χημικά απάντησε η αστυνομία

  Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.Οι άντρες της KFOR...

  Σελίν Ντιόν: Πούλησε την πολυτελή έπαυλή της στο Λας Βέγκας – Το αστρονομικό ποσό

  Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Σελίν Ντιόν ακυρώσει την παγκόσμια περιοδεία της για λόγους υγείας, πούλησε «αθόρυβα» μία πολυτελή έπαυλη στο Λας Βέγκας έναντι 30...

  Κοινωνικός Τουρισμός: Αρχίζουν την Τρίτη οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές της ΔΥΠΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

  Ξεκινά την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 10:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων...

  «Thérèse»: Mια καλύβα-γλυπτό μέσα στα γαλλικά δάση

  Φινίρισμα από ακατέργαστο τσιμέντο χρησιμοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau για να μεταμφιέσει σε ογκόλιθο μια μικρή ξύλινη καλύβα στα γαλλικά δάση.Το γραφείο, γνωστό μέχρι...

  ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή του – Το… μπέρδεμα με μήνυμα που εστάλη σε ιδιοκτήτες ακινήτων

  Τέλος χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ: Έως την Τετάρτη 31 Μαΐου οι υπόχρεοι θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί....

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023

  Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις Γιορτές Πέλεκον 2023 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος...

  MEDIA

  Τζένιφερ Λόπεζ: Εντυπωσιακή με κίτρινο μαγιό στα 53 της

  Νέες φωτογραφίες δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram η...

  Πρίγκιπας Χάρι: «Επιτέλους ξύπνησε και είδε την αλήθεια για την Μέγκαν Μαρκλ»

  Ο πρίγκιπας Χάρι «ξύπνησε επιτέλους και είδε την αλήθεια»...

  Μαρία Μενούνος: Συνεχίζει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά

  Στην Ελλάδα συνεχίζει τις διακοπές της η Μαρία Μενούνος...