More

  Ρίσι Σούνακ: Στην Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

  Date:

  Share:

  Ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή για την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας από το 2018. Η ημερήσια διάταξη θα περιέχει την μακροχρόνια διαμάχη για τα μικρά σκάφη που διασχίζουν τη Μάγχη, δεδομένου του νέου σχεδίου νόμου για το μεταναστευτικό που ανακοινώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη Τρίτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Βρετανία ελπίζει να εξασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν την Μάγχη.  Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να δεχτεί πρόσφυγες που ήδη διαμένουν στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα μηνύματα που έρχονται από την Γαλλία δεν είναι καλά, καθώς ο Μακρόν αναμένεται να απορρίψει το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.

  Πώς είναι οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας

  Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit και μία σειρά έντονων διαφωνιών, οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θεωρήθηκε αναξιόπιστος από το Παρίσι.

  Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αύξησε περαιτέρω τις προσδοκίες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να χαιρετίζεται από Γάλλους σχολιαστές ως λιγότερο ιδεολόγος και πολύ πιο ρεαλιστής από τον Τζόνσον.

  Ρίσι Σούνακ: Στην Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

  Πώς βλέπει η Γαλλία και η Βρετανία το πρόβλημα των διελεύσεων στην Μάγχη

  Η Βρετανία ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τις διελεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν από 8.000 το 2018 σε 45.000 πέρυσι, αφού τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη σήραγγα της Μάγχης και τα λιμάνια κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη διέλευση με τρένο, φορτηγό ή πορθμείο.

  Μετά τον θάνατο 31 ανθρώπων στη Μάγχη όταν το φουσκωτό τους σκάφος βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 2021, ο Τζόνσον είπε ότι ήταν σαφές ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις για να σταματήσουν να φεύγουν τα σκάφη «δεν ήταν αρκετές», παρά τη βρετανική οικονομική στήριξη 55 εκατομμυρίων λιρών.

  Η Γαλλία το απορρίπτει. Ο Gérald Darmanin, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στους λαθρεμπόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Βρετανία και υποστηρίζει ότι η Γαλλία «υφίσταται τις συνέπειες της πολιτικής του ΗΒ για το άσυλο και όχι το αντίστροφο».

  Το Παρίσι αγανακτεί επίσης με τα βρετανικά επιχειρήματα ότι η μειοψηφία των προσφύγων στη Γαλλία που θέλει να ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να το κάνει στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται ήδη λιγότερες αιτήσεις από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ – 75.000 πέρυσι, έναντι 180.000 στη Γαλλία.

  Οι Γαλλικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος

  Σύμφωνα με μια συμφωνία ορόσημο τον Ιούλιο του 2021, το Παρίσι ανέλαβε να διπλασιάσει για άλλη μια φορά τον αριθμό των αστυνομικών και χωροφυλάκων που περιπολούσαν στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας γαλλικής ακτής μεταξύ της Βουλώνης και της Δουνκέρκης και γύρω από τη Ντιέπε.

  Μια άλλη συμφωνία – η τέταρτη σε τρία χρόνια – τον Νοέμβριο του 2022 προβλέπει πως η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 900 αξιωματικούς κατά μήκος της ακτής, καθώς και τεχνολογία επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων drones και θερμικών καμερών. Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με συμμορίες λαθρεμπορίου, καθώς και αξιωματούχους ασφαλείας και μετανάστευσης, και η Γαλλία έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει καταυλισμούς για άτομα που κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο στη νότια Γαλλία.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικής Γερουσίας, 3.600 άτομα είχαν σταματήσει να περάσουν από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020 και περισσότερα από 10.500 μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021. Μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 30.000.

  «Η Γαλλία θεωρεί ότι κάνει τα μέγιστα για να παρακολουθεί τις ακτές της», ανέφερε μια έκθεση της Γερουσίας του 2021, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια μέχρι στιγμής είχε κοστίσει στη χώρα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ (178 εκατομμύρια λίρες).

  Πως βλέπει το Παρίσι το τελευταίο σχέδιο της Βρετανίας;

  Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου της Βρετανίας για το μεταναστευτικό περιλαμβάνουν την σύλληψη και την απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών. Η Γαλλία, έχοντας δει τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου θεωρεί πως η Βρετανία «φλερτάρει σκόπιμα με τα όρια του διεθνούς δικαίου».

  Όπως σημείωσε ο αναλυτής Mujtaba Rahman του Eurasia Group, το σχέδιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταστήσει δυσκολότερο για τον Μακρόν να βοηθήσει περαιτέρω σε μικρά σκάφη – εν μέρει επειδή κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση για να κάνει το ίδιο η ακροδεξιά της Γαλλίας και εν μέρει επειδή η Γαλλία θα κινδύνευε να γίνει συνένοχος στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Όσο εποικοδομητική κι αν είναι η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, φαίνεται απίθανο να επιλυθεί το πρόβλημα των μικρών σκαφών, την ώρα που υπάρχει η διάθεση στη Βρετανία για να επιβληθεί μπλόκο στις νόμιμες διαδρομές ασύλου. Ρίσι Σούνακ: Στην Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

  Η πρόταση της Γαλλικής πλευράς

  Σύμφωνα με τη συμφωνία Le Touquet του 2004, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διενεργούν αμοιβαίους συνοριακούς ελέγχους, η μία στα εδάφη της άλλης, καθιστώντας τις διελεύσεις μικρών σκαφών – κατ ‘αρχήν, τουλάχιστον – το πρόβλημα της Γαλλίας.

  Δεν υπάρχουν επίσημες εκκλήσεις για αποχώρηση από την συνθήκη. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει στη Βρετανία την δημιουργία ενός κέντρου διεκπεραίωσης ασύλου στη βόρεια Γαλλία, ώστε οι αιτήσεις να μπορούν να διεκπεραιώνονται εκεί, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν γίνουν δεκτοί.

  Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό της Βρετανίας

  Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι ρώτησε το Λονδίνο αν το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο.

  «Μίλησα με τη (Βρετανίδα) υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν πριν δύο ημέρες, με ενημέρωσε για το νομοσχέδιο», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

  «Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς»

  «Η άμεση αντίδρασή μου ήταν να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις (της Βρετανίας). (Η Μπράβερμαν) μου υποσχέθηκε ότι είναι. Ελπίζουμε ότι έχει δίκιο. Θα πρέπει να το εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς», πρόσθεσε η Γιόχανσον.

  Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπογράμμισε ότι η γαλλοβρετανική σύνοδος της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου «για το θέμα των νόμιμων μεταναστευτικών οδών» προς τη Βρετανία.

  Άκουσε live της Νο1 Επιτυχίες

  ━ more like this

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

  Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε...

  Δημοσιογράφοι στη Ρωσία: «Μηχανικοί κατά της Δικτατορίας» – Ζητούν να μην αποκλειστούν Telegram και YouTube

  Η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF), διευθυντές και δημοσιογράφοι ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση στους επικεφαλής και διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων...

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Οι νάρκες που παρέσυραν τα νερά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για δεκαετίες – Η κατάσταση στη Ζαπορίζια

  Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, για την οποία Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται, δεν υπάρχει ακόμα αναλυτική εικόνα της...

  Trending:

  Αγροτική Εστία: «Άνοιξαν» οι αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό και παιδικές κατασκηνώσεις

  Mέχρι και την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.   Συγκεκριμένα, οι...

  Τάμτα: «Μπορεί να είμαι και εγώ ένας εξωγήινος» – ΒΙΝΤΕΟ

  Την άποψή της ότι υπάρχουν υπάρχουν εξωγήινοι και ίσως να είναι και εκείνη μία από αυτούς εξέφρασε η Τάμτα σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή...

  Εντοπίστηκε στο Αιγαίο υποβρύχιο που είχε βυθιστεί το 1942

  Σε βάθος 203 μέτρων και έπειτα από πολυετή έρευνα εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο που αγνοούνταν από το 1942 και είχε βυθιστεί αύτανδρο, με 64 άτομα...

  Γιατί ο Μέσι είναι καλύτερος από τον Ρονάλντο

  Η αντιπαλότητα μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει καθηλώσει τόσο τους ειδικούς του ποδοσφαίρου όσο και τους υπόλοιπους λάτρεις...

  Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

  Το υπουργείο Εργασίας προωθεί «νέο» επίδομα ανεργίας, που θα συνδέεται με το μισθό του δικαιούχου όταν εργαζόταν και όχι απαραίτητα με τις κατώτατες θεσμοθετημένες...

  Χάπι μελατονίνης – Τι είναι αυτό που «κοίμησε» τον Τσιτσιπά στο Roland Garros

  Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε πως πριν από το παιχνίδι στο Roland Garros πήρε χάπια μελατονίνης για να κοιμηθεί πριν από τον αγώνα...

  Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών

  Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών...

  Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ρωσικό πλήγμα με έναν νεκρό και τραυματίες – Απομακρύνονται με βάρκες οι κάτοικοι

  Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε...

  Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πού μπλοκάρει η ρύθμιση – Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες (ΒΙΝΤΕΟ)

  Πρόβληματα δημιουργούνται όταν τα funds δεν μπορούν να βρουν την ταυτότητα πληρωμής οφειλών.Τη στιγμή που ο εξωδικαστικός προχωράει για τη ρύθμιση με το Δημόσιο,...

  Κοζάνη | Πτολεμαίδα | Περιφέρεια

  Γ. Κασαπίδης: Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας από την Οικονομική Επιτροπή

  Γ. Κασαπίδης: Εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης της Περιφέρειας...

  Τροχαίο με λύκο στο Βόϊο Κοζάνης

  Τροχαίο με λύκο στο Βόϊο Κοζάνης Σε θέμα ημερήσιας διάταξης...

  7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027

  7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία»...

  Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών

  Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών Γ. Κασαπίδης: Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών...

  MEDIA

  Τζένη Μπότση: Χειρουργήθηκε η κόρη της

  Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η κόρη της Τζένης Μπότση,...

  Πριγκίπισσα Σάρλοτ: Ποιο χαρακτηριστικό της Κέιτ Μίντλετον έχει «κληρονομήσει»

  Στα βήματα της μητέρας της, πριγκίπισσας Κέιτ βρίσκεται η...

  «Super Κατερίνα»: Έξαλλο το πάνελ με αντίπαλη πρωινή εκπομπή – ΒΙΝΤΕΟ

  Την Μαρία Σολωμού συνάντησε η κάμερα της “Super Κατερίνα”...

  Μάρκελλος Νύκτας: Δεν με δέχθηκαν σε ιδιωτικό σχολείο επειδή ήμουν gay – ΒΙΝΤΕΟ

  Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν» βρέθηκε...